20 Ağustos 2009 Perşembe


“DİNSEL MİLLİYETÇİLİĞE KARŞIYIZ”
Başbakan Erdoğan
Başbakan Erdoğan, cumartesi günü Büyükada Anadolu Kulübü’nde dini azınlık ve sivil toplum temsilcileri ile yemekli bir toplantıda bir araya geldi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Büyükada’da azınlık cemaat temsilcileri, vakıf ve sivil toplum kuruluşları ile yemekli bir toplantıda buluştu. Avukat Kezban Hatemi’nin öncülüğünde Adalar Vakfı işbirliğiyle Anadolu Kulübü’nde gerçekleşen toplantıya yaklaşık 150 davetli katıldı. Toplantıya Başbakan’ın yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı. Davetliler arasında İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Ermeni Patrikhanesi Lideri Başpiskopos Aram Ateşyan, Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin, işadamları Cem Hakko, Ali Ağoğlu, gazeteciler Oral Çalışlar,Balçiçek Pamir göze çarpan isimler oldu. Toplantıda Türk Musevi Cemaatini Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Başkan Vekilleri Moris Levi ve Sami Herman ile Başkan Yardımcısı Robert Abudara temsil etti. Hahambaşı Rav İsak Haleva ise davetli olduğu halde dini vecibelerinden dolayı toplantıya katılamadı.
Gündemini demokratik açılımın oluşturduğu toplantıda ilk sözü Kezban Hatemi aldı. Hatemi’nin ardından konuşan Başbakan Erdoğan, “Şu anda demokratik açılımın mücadelesini veriyoruz. Biz bunun kararını verdik, milletçe, sivil toplum örgütlerimizle, partilerimizle, akademisyenlerimizle, gazetecilerimizle, hep beraber bunu çözmek istiyoruz,” dedi. Sekiz yıl önce, bölgesel, etnik ve dinsel milliyetçilik yapmayacakları ilkesi ile yola çıktıklarını hatırlatan Başbakan, “Bu ilkemiz aynen mevcut ve uygulama gayreti içindeyiz,” dedi. Erdoğan, “Etnik milliyetçiliğe karşıyız. Dinsel milliyetçiliğe karşıyız. Türkiye’de hangi dinin, hangi mezhebin mensubu olursa olsun herkese aynı mesafedeyiz,” diyerek birlik mesajları verdi.
Öğlen yemeğinin ardından yapılması planlanan, Adalar’ın ihtiyaçlarının konu alınacağı toplantı ise gerçekleşmedi. Başbakan Erdoğan ise yemeğin ardından ada turuna çıktı, Patrik Bartholomeos ile birlikte Yetimhane’yi ve Aya Yorgi Manastırı’nı ziyaret etti. (19 Ağustos 2009)

Hiç yorum yok: