1 Ağustos 2010 Pazar

KRİTİK  ASKERİ ŞURA'YA ADIM ADIM


‘Balyoz’un gölgesindeki Şura
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ’Balyoz’ kapsamında verdiği ’yakalama’ kararı, tüm gözleri bugün toplanacak Yüksek Askeri Şura’ya (YAŞ) çevirdi. Savunma Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, kararın etkilediği 11 generalin durumunu inceleyip ’görüş’ içeren rapor hazırladı. YAŞ, önce bu rapor hakkında prensip kararı alacak, ardından dosyaları değerlendirecek.
Sürpriz Gül-Başbuğ zirvesi...
Kulİslerden sızan bilgiler, rapordaki görüşün “yakalama emrinin terfileri engellemeyeceği” yönünde oluştuğunu gösteriyor. Terfi ve emeklilik bekleyen personelin durumlarının yanı sıra 35. madde de Şura gündemine gelecek. Nefeslerin tutulduğu bir anda, dün yapılan ve yaklaşık 1.5 saat süren Gül-Başbuğ zirvesi ise tansiyonu daha da artırdı.  ‰ 10’da
Başbuğ gidiyor, Koşaner geliyor
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Atilla Işık’ın görevi 30 Ağustos’ta sona eriyor. Hava ve Deniz’de ise 1 yıl daha değişiklik yok. Başbuğ’un yerine gelecek Işık Koşaner 3 yıl görev yapacak.
Haber: Önsel ÜNAL
Merakla beklenen Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin terfi ve emeklilik durumları ile gündemdeki diğer konuları değerlendirmek üzere bugün toplanacak. Şura’da terfisi görüşülecek subaylar arasında “Balyoz davası”ndan haklarında yakalama kararı çıkarılan 11 general de bulunuyor.  YAŞ’ın Ağustos Ayı Olağan Toplantısı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’ndaki Çakmak Salonu’nda yapılacak. Şura’da, komuta kademesi de yeniden şekillenecek.
11 generalin durumu tartışmalı
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 28’si general 102 muvazzaf ve emekli subay hakkında verdiği yakalama kararı bugün toplanacak YAŞ’ı daha da kritik hale getirdi. Hakkında yakalama kararı çıkarılan 11 general terfi sırasında yer alıyor. TSK Personeli Kanunu’nun 65. maddesine göre, hakkında ’tutuklama’kararı çıkan sanıklar terfi edemiyor. Hakkında yakalama kararı bulunan ’Balyoz’davası sanığı 9 general henüz tutuklanmadı. Eğer YAŞ, ’yakalama’kararının ’tutuklama’anlamına geldiği sonucuna varırsa söz konusu generaller terfi edemeyecek. Bu da gelecekte TSK’nın yapısında köklü değişikliklere neden olacak. 
Karar terfilere engel değil
Tüm bu tartışmalar beraberinde YAŞ’ta bir ilk gerçekleşecek. YAŞ ilk kez dosyaları değerlendirmeye geçmeden önce bir içtihat oluşturacak. Milli Savunma Bakanlığı Hukuk Müşavirliği, 11 generalin durumuna ilişkin konuyu inceledi ve bir rapor hazırladı ve rapor Gönül’e sunuldu. Milliyet gazetesine konuşan Gönül, raporla ilgili olarak, “Rapor resmi değil. Hukuki durumun incelenmesi sonucunda oluşan görüşü içeriyor. Raporu YAŞ’a sunacağım. YAŞ önce bu rapor hakkında bir prensip kararı verecek. Bu söz konusu dosyaları bu karar ışığında değerlendirecek” dedi. Gönül, raporun terfi bekleyen generallerin lehinde ya da aleyhinde olup olmadığına ilişkin açıklama yapmaktan kaçındı. Ancak kulislerde, Milli Savunma Bakanlığı’nın 65. madde çerçevesinde “yakalama emrinin terfilere engel olmayacağı” yönünde YAŞ’a rapor sunacağı konuşluyor. YAŞ rapor yönünde karar verir ve yakalamanın tutuklama anlamına gelmediği sonucuna varırsa, adı geçen generallerin dosyaları normal ele alınacak. 
Resepsiyonda ağzını bıçak açmadı
KKTC Silahlı Kuvvetler Günü dolayısıyla önceki gün düzenlenen resepsiyonda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un suskun tavrı dikkat çekti. Merkez Ordu Evi’nde düzenlenen resepsiyona Orgeneral Başbuğ’un yanı sıra Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay İkinci Başkan Yardımcısı Orgeneral Bilgin Balanlı da katıldı. Resepsiyonda, gazeteciler Genelkurmay Başkanı’na gündeme ilişkin soru sormak istediler, soruları nazikçe geri çeviren Orneral Başbuğ, “Arkadaşlar ne soru alırım ne de konuşurum. Full Stop (tamamen kapalı)” dedi. 
Başbuğ’un yerine Koşaner
Yüksek Askeri Şuranın bugünkü kritik toplantısı, 4 Ağustos günü TSK’nın yönetim kademesine 2 yeni Orgeneralin gelmesi, Kara Kuvvetleri ile, Jandarma Genel Komutanı ve bazı Ordu Komutanlarının da değişmesi ile sonuçlanacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık’ın görev süreleri 30 Ağustos itibarıyla sona eriyor. Orgeneral Başbuğ’un emekliye ayrılmasıyla boşalacak Genelkurmay Başkanlığı görevine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in atanması bekleniyor. Orgeneral Koşaner, atanması halinde bu görevi 3 yıl yapacak. Şura’da Orgeneral Koşaner’den boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ve Orgeneral Işık’tan boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’na da atamalar yapılacak. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ise görevlerini bir yıl daha sürdürecekler. 
Jandarma’ya yeni isim
Teamüller değişmezse, Jandarma’nın yeni ismi, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ya da, Genelkurmay 2. Başkanı Aslan Güner olabilir. Necdet Özel’in, 1. Ordu yerine, Jandarma Genel Komutanlığına getirilmesi de mümkün. Şura’da, 134 general ve amiralin terfi ve emekliliklerinin görüşülmesi, 35 civarında general ve amiralin bir üst rütbeye terfi etmesi, 45 albayın da general ve amiral rütbesine yükselmesi bekleniyor.  YAŞ kararnamesi 4 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunulacak.


"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."