17 Ocak 2011 Pazartesi

NEDEN HEDEFLER?


NOT:resme 2 kez tıklayınız.

WikiLeaks'ten sızan üç Bursalı

WikiLeaks'ten ABD'nin stratejik gördüğü yerlerin listesi de yayımlandı. Listede Bursalı üç makine imalatçısı firmanın ismi de var.

WikiLeaks’in sızdırdığı yeni belgelerde dünyadaki diğer ülkelerde saldırıya uğradığı takdirde ABD’nin çıkarlarının zedelenebileceği hedeflerin yer aldığı bir liste ortaya çıktı. Listede Türkiye’den de İstanbul Boğazı, Bakü-Tiflis-Ceyhan Hattı ile üç şirketin ismi yer alıyor. Baykal, Durmazlar ve Ermaksan adlı firmaların ise birçok ortak özelliği var.

Üç şirket de hem savunma sanayii hem de otomotiv, inşaat, beyaz eşya ve ulaştırmada kullanılan dev presler ile lazer sistemleri üretiyor. Her üç şirket de Bursa’da üretim yapıyor.
Listedeki şirketlerden en dikkat çekeni Baykal Makine. Firma, 11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin yerine yapılan ‘Özgürlük Kulesi (Freedom Tower)’ inşaatının çelik-konstrüksiyon imalatını yapmasıyla kamuoyunda adını duyurmuştu.


İhracatta ön plandalar
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın listesine ‘Durma’ adıyla geçen Durmazlar Makine ise, dünyanın adet bazında en büyük makine üreticilerinden biri. Yıllık 6 bin adet üretim kapasitesine sahip. Şirket, geçen yıl TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. Durmazlar Makine’nin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, WikiLeaks belgelerinde adlarının geçmesi ile ilgili olarak Radikal’e yaptığı açıklamada, “O listede adımızın olması saçmalık” diyerek, bu konuda daha fazla açıklama yapma gereği duymadığını söyledi.
Listedeki üçüncü şirket olan Ermaksan ise, Durmazlar ve Baykal’a göre daha küçük bir şirket ama ihracatta önemli başarılar elde ediyor.

11 Eylül anıtının inşasında yer aldı
Bursa’da 1950’den beri faaliyet gösteren Baykal Makine, metal sac işleme makineleri üretiminde Türkiye’nin sayılı şirketlerinden. İnşaat, otomotiv ve ulaşım sektörü için giyotin makaslar ve lazer kesim makineleri de üretiyor. ABD ve Ortadoğu dahil 60’ı aşkın ülkede bayileri var. 2007 sonunda Almanya’nın yüksek teknoloji firması Weinbrenner’i satın aldı. Şirket, 11 Eylül saldırılarında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin yerine yapılan ‘Özgürlük Kulesi’ inşaatının çelik-konstrüksiyon imalatlarını yaptı.

TBMM’den Üstün Hizmet Ödülü sahibi
1956’da Ali Durmaz tarafından kurulan şirket, dünyanın adet bazında en büyük makine üreticilerinden biri. Bursa’da 100 bin metrekare kapalı alanı ve 1000 çalışanı olan 3 fabrikası var. Üretiminin yüzde 80’ini 105 ülkeye ihraç ediyor. 1994’te küresel ölçekte ‘Durma’ markası ile adını duyurdu. WikiLeaks belgelerine de bu isimle girdi. Geçen yıl TBMM tarafından Üstün Hizmet Madalyası’na layık görüldü. ersity’de işletme ve ekonomi eğitimi aldı.

Rekor ihracat hedefi 1965’te küçük bir torna atölyesinden doğan Ermaksan markası, sac işleme makineleri imal eden firmaların başında geliyor. Üretiminin yüzde 80’ini ihraç eden şirket 5 kıtada 110 ülkeye satış yapıyor. ABD, Güney Afrika, Avusturya, Yeni Zellanda ve Kanada’da satış bayileri bulunuyor. 10 yıl içinde 1 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefleyen şirket, lazer makinesi ile 2007’de TÜBİTAK ödüllerinde finale kaldı.
Aram Ekin Duran


"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."