6 Nisan 2011 Çarşamba

GERÇEKLEŞMEYEN NE KALDI
http://www.doguturkistan.net/arsiv/haber/2003/bir-etkili-yetkili-araniyor-5eylul2003.html
Ötüken, 5 Eylül 2003

Değerli arkadaslar,
Güvenilir kaynaklardan aldigim çok gizli bir belgenin içerigini açikliyorum.
Bu belgeyi içeren mesaj çesitli e-posta adreslerine dün gönderilmis bulunuyor..
Sözkonusu belge (hizmete özel-kozmik gizli kaseli) R-4590/6232N ve RL- 325657/898-09 no.lu iki adet ana dosyadan ibaret olup bu hafta gelecek olan Amerikali general James Jones ve heyeti ile Türk askeri heyeti arasindaki görüsmeler sonucunda imzalanacak olan mutabakatin esasini olusturmaktadir (sayet iddia edildigi gibi dogru ise)...

Buradaki çok önemli ve Türkiyenin kaderini belirleyen ana maddeler özetle söyledir:
1 - ABD ve Türk tarafi, en geç 3 ay içinde resmen ilan edilecek olan "Federe Güney Kürtdevleti" (yani Kuzey Irak Kürdistani) konusunda ortak uzlasmaya varmislardir. Bu devletin baskanligi dönüsümlü olarak M. Barzani ve C. Talabani tarafindan icra edilecektir. Söz konusu devletin su an için "tam bagimsizlik" elde etmesi düsünülmemektedir. Ancak ileride söz konusu oldugu takdirde -Türkiye tarafindan herhangi bir itirazin yapilmamasi- konusunda ABD ve Türk heyetleri anlasmis bulunmaktadir.
2 - Türk askerinin Irak' in L-432B ve HN-034V olarak adlandirilan (adlandirma ABD tarafindan yapilmis olup neresi oldugu tam belli degil, fakat Kuzey Irak olmadigi kesin, çünkü asagidaki maddelerden bu anlasilmaktadir) bölgeye gönderilecegi kesinlesmis bulunmaktadir. Asker gönderilmesine Ekim ayinin ortalarinda baslanacak ve sevkiyat 1 ay kadar sürecektir. Ilk gönderilecek miktar 12.000 ila 16.000 asker olup, ABD ve Türkiye tarafindan belirlenecektir. Gönderilecek birliklere ait tüm masraflar, mühimmat vb. Türkiye tarafindan saglanacaktir. ABD sadece gerekli hallerde uydudan gözetleme destegi taahhüt etmektedir. Asker gönderilmesi yönünde hükümetçe hazirlanacak olan tezkerenin reddedilmemesi için bazi milletvekilleri "ikna" edilecekler ve tezkere garantiye alinacaktir. (Acaba ne tür ikna yöntemleri kullanilacak? O belli degil...) Irak' in 3 federatif bölgeye ayrilmasi, gerek ABD gerekse Türk askeri heyetleri tarafindan onanmistir. Buna göre Türk askerinin de ABD tarafindan istenilen bölgede göreve baslamasiyla ve Kürdistanin güney kanadinin güvenlik altina alinmasiyla kisa sürede dengelerin olusacagi düsünülmektedir. Kürdistan sinirlari içinde kalacak olan Musul, Kerkük gibi noktalardaki Türkmenlere Kürt vatandasligini kabul etmeleri veya Bagdat (yada güneyinde kalan diger bölgeler) gibi sehirlere göç etmeleri konusunda iki temel seçenek sunulacaktir. Göç etme karari alan Türkmenlerin giderlerinin, Türk tarafinin israri sonucunda ABD tarafindan karsilanmasina karar verilmistir. Göç eden Türkmenlerin güvenligi de yine konvoylara eslik edecek olan Türk askerlerince saglanabilecek olup, önerilen süreç 2 yili kapsamaktadir. ABD ve Türk yetkilileri gerekli hallerde Türk askerinin (ve donanimlarinin) arttirilmasi konusunda mutabiktirlar. Fakat görev bölgesi ABD' nin onayladigi yerlerin disina hiçbir sekilde çikmayacaktir.
3 - Gidecek olan Türk birliklerinin komutani Türk olacak, fakat bu komutan da dogrudan "koalisyon güçleri ortak komuta karargahi" ndan (yani ABD-Ingiliz) emir alacaktir. Görev sirasinda yaralanarak uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyacak olan veya sakatlanma sonucu protez, vb. gibi araç-gereçlere ihtiyaç duyacak olan Türk askerlerinin tedavileri ve protezleri agirlik olarak ABD tarafindan temin edilecektir. Diger yaralanma ve ölüm vb. giderleri Türk tarafina ait olacaktir.
4 - ABD ve Türk taraflari, bundan böyle Kuzey Irak' taki Kürt devletinin her türlü güvenligini saglama konusunda mutabik kalmislardir. Buna göre Türk askeri birliklerinin esas görevlerinden biri Kürdistanin güneyden güvenligini saglamak olacaktir. ABD tarafi, bunlarin karsiliginda Türkiye'ye PKK-KADEK' in etkisizlestirilmesi sözünü vermektedir, ancak yine ABD tarafindan Türkiye' nin makul bir süreçte (muhtemel süre 3-5 yil olarak telaffuz ediliyor) federasyona geçmesi konusundaki "hassasiyeti" hatirlatilmis ve bundan böyle Türkiye Kürtlerinin federatif yapiya giden yollarinin tamamen açilmasi konusunda yeni bir uyari yapilmistir. Bu konuda ABD ve Türk heyetleri arasinda tam mutabakat saglanmis olup, "yerel yönetimler yasasi" nin bir an önce hazirliklarinin tamamlanmasi ve meclise sevk edilmesi kararlastirilmistir. Ayrica önümüzdeki yerel seçimlerde dogu ve güneydogu il ve ilçelerinde gösterilecek olan adaylarin Kürt ve olabildigince HADEP, DEHAP ve
PKK-KADEK kökenli olmalari konusunda her türlü hassasiyet gösterilecektir. Bu arada ABD, Türkiye' den MED-TV nin daha iyi izlenebilmesi için gereken özenin gösterilmesi talebinde bulunmus ve bu talep kabul edilmistir. Bunlarin disinda aralarinda Leyla Zana, Vb. nin de bulundugu eski HADEP milletvekilleri ile bazi PKK-KADEK yöneticileri için uygun bir zamanda af çikartilacak, siyasete biraktiklari yerden devam edebilmeleri için gereken seyler yapilacaktir.

5 - ABD ve Türk taraflari, gerekli görüldügü hallerde Barzani ve Talabani kuvvetleriyle isbirligi yapmayi, Irak direnis güçlerine karsi ortak askeri harekat düzenlemeyi ve hatta kurulmakta olan Kürdistan ordusunun belirli unsurlarini silahlandirmayi ve egitmeyi taahhüt etmektedirler. Su anda ABD, "Kürt ordusu" nun özellikle agir silahlar ve bu tür silahlarla ilgili eksikliklerini ve egitim noksanligini hizla telafi etmeye çalismaktadir. Bu amaçla T676-034 no. lu gizli raporda belirtildigi üzere Kürdistan ordusunda helikopter birlikleri (UH-1, puma, sikorsky ve puma' lardan olusacaktir), topçu taburlari ve en az iki tank tugayi planlanmistir. Yine ABD tarafindan Kürt kuvvetlerine "MLRS, stinger ve ATACMS" roketleri ve lançerleri verilecektir. Kürt unsurlarinin bu silahlara yönelik egitimine halihazirda baslanmis
olup, gerekli hallerde Türk askeri danismanlari da görev yapacaklardir. Bu arada ileride gündeme getirilmesi planlanan iki veya üç yeni tezkere ile sayilari 10.000 civarinda olacak olan ABD kara birliklerinin Türkiye' ye, özellikle dogu ve güneydogu bölgelerine konuslandirilmasi konusunda ortak görüs belirlenmistir. Bu amaçla 2 yeni ABD üssü ve uydu istasyonlari, yine ABD' nin uygun görecegi yerlerde açilacak ve hizmete girecektir (tahmini süreç 2 yil olarak belirlenmis bulunmaktadir). Tüm bu noktalara gerek sivil gerek asker, hiçbir Türk vatandasi girme hakkina sahip olmayacak, sadece ABD yetkililerinin izin verecegi Türk subaylari, verilecek izin kapsami içinde girme hakki elde edecektir.

6 - ABD, Türkiye' nin gerek asker göndermeyi kabul etmesi, gerekse Kuzey Irak Kürdistani' nin kurulmasindaki engelleyici tutumundan vazgeçmis olmasi nedeniyle Türkiye' ye uzun vadeli krediler açmayi ve hibe/kredili satis yoluyla yeni silahlar vermeyi taahhüt etmektedir. Bu silahlar arasinda kobra helikopterleri, güdümlü tanksavar füzeleri ve bir miktar M-1 "abrams" tanki mevcuttur. Söz konusu tanklar iki yil içinde (miktari 100 adet civarinda telaffuz ediliyor) halen Irak' ta görev yapmakta olan "iron horse" (neyin nesi ise?) birliklerinden verilecektir. Bununla birlikte, ABD verilecek olan silahlarin hiç bir sekilde Türkiye Kürtleri' ne karsi kullanilmayacagi konusunda teminat almistir. Öte yandan açilacak olan kredinin bir kisminin bir "jest" olarak IMF sartina baglanmayacagi konusunda mutabakat söz konusudur. Ayrica Türk stajyer subaylarinin "ABD' deki egitim ve staj" kontenjanlarinin arttirilacagi konusunda ABD tarafi söz vermis bulunmaktadir. Buna ilaveten genç Türk subaylarinin ABD üs ve limanlarina yapacaklari gezilerin arttirilmasi konusunda ABD yeni kolayliklar saglayacaktir.
7 - Türk tarafi, kurulmakta olan "Güney Kürdistan" ile bundan böyle her türlü iyi iliskiler içinde olacagini, dostluk ve ticari iliskiler gelistirecegini taahhüt etmektedir.
Güney Kürdistan ile Türkiye' nin dogu ve güneydogusunu olusturan genis bir bölge içinde özellikleri ABD tarafindan belirlenecek olan bir "ortak ticari bölge" ve "serbest ticari" bölge anlayisi hakim kilinacak, bu bölgeye makul bir süreç içinde Ermenistan' in da dahil edilmesi saglanacaktir. 4 veya 5 yillik bir geçis dönemi içinde söz konusu bölge, Türkiye' nin federatif düzene geçmesinde baz olusturacak ve bu sürecin sonunda bölgeye özerklik verilecektir. Türk tarafi nüfusunun %28.54 ünün Kürtlerce olusturuldugunu artik kabul etmekte ve üniter yapinin bu gerçegin önünü kapatmaya yetmedigini, gerçekçi ve küresel bir çözümün artik sadece federatif yapida yer almakta oldugunu kabul etmektedir. ABD tarafi, Türk makamlarinin bu görüsü paylasmakta olmalarindan dolayi duydugu hosnutlugu kabul etmektedir ve tüm bunlarin ABD-Türkiye dostlugunu pekistirecek temel ögeler olarak gördügünü belirtmektedir.

8 - ABD tarafi ayrica, Kibris' ta çözüm için yegane yolun "Annan plani" oldugunu Türk tarafina bir kez daha bildirmis olup, kati tutumun gerçekçi olmadigi ve Denktas' in sert politikasinin yumusatilmasi gerektigi konusunda Türk tarafi ile uzlasmaya varilmistir. Konular Yunan makamlari ile yapilacak görüsmelerde yine ele alinacaktir. Ayrica Türk ordusunda asker mevcudu olarak % 28' lik (yaklasik) bir indirime gidilecek, ayrica tank, top ve gemi sayisinda indirime gidilecektir. Türk ordusu, gelecekteki misyonunu, ABD' nin uygun gördügü sekilde "bölgesel güç" olmayi terkederek, lokal bir savunma gücü konseptine indirgemeyi makul bulmakta ve gelecegin federasyon ordusuna geçisindeki asamalari ABD askeri yetkilileri ile görüsmeyi benimsemektedir. Ayrica Türk tarafi, ileride olusabilecek bölgesel
krizlerde, ABD ile ortak hareket etmeyi ve silah mevcudundaki eksigi, yine ABD' nin uygun görecegi "takviyelerle" kapatmayi kabul emektedir. Baska maddeler de var, fakat en önemlileri özetle bunlardan olusmaktadir. Bu son derece gizli dokümanlara ulasan ve ilk elde açiga çikaranlar kimdir bilmiyorum, fakat onlardan alip bizlere aktaranlarin (sahsen tanimamakla beraber) gayet üst düzeyde olduklarini ve resmi gizli belgelere ulasabilen kisiler olduklarini tahmin ediyorum.. Bu arada gelen bir diger gizli istihbarat bilgisine göre, birkaç gün önce Necef' te düzenlenen bombali saldirida sii lider Al Hakeim' in öldürülmesinde kullanilan bomba, ABD tarafindan saglanmis olup (250 Kg. SEMTEX ve 320 kg. TNT) bomba Barzani' ye bagli pesmergelerce konuldu. Bu saldirinin nedeni ve Kürtlerin bu ise neden bulastigi belli degil. Eger bu bilgiler dogru ise, ABD neden böyle bir ise kalkismis olabilir bunu henüz anlamak zor...


"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."