16 Ocak 2011 Pazar

GOP OPERASYONU İÇİN ZEMİN
Yeniçağ gazetesi


Tunus Cumhurbaşkanı Bin Ali’nin protesto gösterileri sonucu ülkeden kaçması, Genişletilmiş Ortadoğu Projesi’nin (GOP) Kuzey Afrika ayağıyla ilgili planın eksiksiz çalıştığı yorumları yapılıyor. Sırada Cezayir var.
Tunus’ta temel gıda fiyatlarının artışı ve işsiz gençlerin sokağa dökülerek başlattıkları protesto eyleminin şiddete dönüşmesi üzerine hükümetin devrilip, Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali’nin Suudi Arabistan’a kaçması, Genişletilmiş Ortadoğu Projesi’nin (GOP) Kuzey Afrika ayağıyla ilgili planın eksiksiz işlediği yorumları yapılıyor. Bölgede sıranın Cezayir’de olduğu görüşünü ortaya atan uzmanlar, “Lübnan’da hükümet devrildikten birkaç gün sonra, Tunus da aynı akıbeti paylaştı. Cezayir’de durum kritik. Hayat pahalılığına karşı yapılan protesto gösterileri Ürdün’e de sıçradı. GOP’un sınırlar ve yönetimlerin değişmesi yolundaki operasyonları ivme kazanmış durumda” diyorlar. 23 yıldır ülkeyi demir yumrukla yöneten Cumhurbaşkanı bin Ali, şiddetli sokak gösterilerinin engellenememesi üzerine, Suudi Arabistan’ın Cidde kentine kaçtı. Bin Ali’yi taşıyan uçak, Fransa ve İtalya’dan iniş izni istedi ancak alamadı. Bunun üzerine uçak, Suudi Arabistan’a yöneldi.

Bin Ali Cidde’de
Kral Abdullah, “Cumhurbaşkanı Bin Ali ve ailesinin gelişini memnuniyetle karşıladık” dedi. Tunus’tan kaçamayan Bin Ali’nin bazı akrabaları tutuklanırken, bir süredir tutuklu olan gazeteciler de serbest bırakıldı. Başbakanı Muhammed Gannuşi, sürgündeki muhaliflerin ülkeye dönmekte özgür olduğunu belirtti, “Ne zaman isterlerse dönerler, burası onların ülkesi” dedi.

Meclis Başkanı atandı
Tunus’ta halk baskısıyla iktidarını bırakıp Suudi Arabistan’a kaçan Bin Ali’den boşalan makama vekaleten Meclis Başkanı Fuad Mebaza atandı. Sokaktaki Tunusluların “Yasemin Devrimi” adını verdiği olayların ardından kaçan Bin Ali’ye iktidar yolu aynı konsey tarafından nihai olarak kapanmıştı. Bir aydır süren protesto gösterilerinin ardından başkentte güvenlik önlemleri artırılıyor. Başkentliler dün sabah, silah seslerinin, sokak çatışmalarının, yağmalama olaylarının gerginliğiyle uyandı. Ülkenin hava trafiği silahlı kuvvetlerin kontrolü altına geçti, ve hava alanlarına ordu el koydu.Güvenlik güçlerine, yasaklara uymayanlara karşı silah kullanma yetkisi verildi.

Mağzalar yağmalanıyor
Tunus’ta, sokağa çıkma yasağının kalkmasının ardından yaşanan gözler önüne serildi. Başkent Tunus’ta garın tamamen yandığı, başkent dışında büyük bir mağaza zincirinin binasının hasara uğradığı ve yağmalandığı görülürken,  ordu yağmayı durdurmaya çalışıyor. Başta Mısır olmak üzere, bazı Arap ülkelerinde eylemciler, Tunus’ta Bin Ali’nin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan hükümet karşıtı protestoları memnuniyetle karşılarken, bu başkaldırının, baskıcı rejimlere sahip olmakla suçlanan diğer ülkelerde benzer değişim umudunu doğurduğunu düşünüyor.

Genişletilmiş Ortadoğu Projesi
Genişletilmiş Ortadoğu Projesi (GOP), ABD’nin Kuzey Afrika, Orta Asya ve Moğolistan, Kafkasya ve Türkiye, Arap Dünyası’ndan Somali’ye kadar uzanan bir coğrafyada yer alan ülkelere yönelik kapsamlı bir İslam coğrafyası dönüşüm stratejisidir. Snır ve yönetimlerin değiştirilmesini öngören ABD’nin amacı hedef bölgdeki tüm petrol musluklarına ve enerji kaynaklarına el koymaktır.

Şiddet Ürdün’e sıçradı
Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da hayat pahalılığına karşı yapılan protesto gösterileri Ürdün’e de sıçradı. Görgü tanıkları, hükümetin akaryakıt ve gıda
fiyatlarını sınırlamak için önlemler aldığını açıklamasına rağmen, Karak kentinde yaklaşık 400 kişinin hayat pahalılığını protesto ettiğini, gösteride Başbakan Samir el Rifai aleyhinde sloganlar atıldığını söyledi. Bir muhalif “Yüksek fiyatlar ve vergiler, Ürdün halkını isyan ettirdi” dedi.


First Lady etkisi
WikiLeaks’in, Tunus First Leydi’si Leyla Trabelsi ve ailesinin yolsuzluklarını ortaya koyan belgeleri yayımlamasından sonra halk ayaklanmasının başladığı belirtiliyor. Wikileaksİn sızdırdığı ABD belgesinde, “Tunuslular Leyla Trabelsi ve ailesinden nefret ediyor. Leyla Trabelsi, 1992’de Zeynel Abidin Bin Ali ile evlenmeden önce, eğitim seviyesi düşük aileden gelen sıradan bir kuafördü. Bin Ali ile evlendikten sonra zengin oldu” denmişti.


"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."