7 Haziran 2011 Salı

GOLAN TEPELERİ'NDE YİNE KAN DÖKÜLDÜ

İSRAİLLİ askerler, Facebook gibi sosyal ağlar üzerinden örgütlenerek sınırda işgali protesto eden Filistinli gençlere ateş açtı: 22 kişi öldü, 300'ü aşkın sivil yaralandı.Kuneytra kentindeki bir doktor, göstericilerin başlarına ve omuzlarına isabet eden mermilerle öldüklerini söyledi. İsrail, 1967 yılından beri Golan Tepeleri'nin bir kısmını BM'nin kararlarına rağmen işgali altında tutuyor.


İsrail'in 1967'de Gazze Şeridi, Golan Tepeleri ve Kudüs'ü işgalinin yıldönümü olarak bilinen Naksa Günü'nde, İsrail askerlerinin, işgal altındaki topraklarına dönmek isteyen sivillere ateş açması nedeniyle 22 kişi hayatını kaybetti.
Eylemciler, erken saatlerden itibaren Suriye ve İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'ni ayıran BM denetimindeki tampon bölgelere akın etti.
Eylemlerde, tampon bölgeyi aşarak İsrail'in işgali altındaki kısımı ayıran tel örgülere kadar ulaşan eylemcilerden 5'i, İsrail keskin nişancıları tarafından vuruldu. 5 eylemcinin ölüm haberinin duyulmasının ardından, Kuneytra ve başkent Şam'dan çok sayıda insan, eylemlerin devam ettiği tampon bölgeye hareket etti. Golan'a gitmek isteyen eylemcilere güvenlik güçleri engel olmaya çalıştı. Bu sırada güvenlik güçleri ile eylemciler arasında zaman zaman arbede yaşandı. 
KESKİN NİŞANCILAR HEDEF ALDI
Kuneytra'da eylemler devam ederken Ayn El Tini Köyü'nde de eylemciler köyün karşısında yer alan ve İsrail'in işgali altında bulunan Mecd El Şems Köyü'ne geçmeye çalıştı. İsrail keskin nişancılarının eylemcileri hedef alarak ateş açması dikkat çekti.
Filistin ve Suriye bayrakları taşıyan eylemcilerin bir kısmı, vuruldukları yerde hayatını kaybederken, yaralılar bulundukları yerden Suriye tarafına güçlükle taşındı. Suriye kaynakları olaylarda 22 sivilin hayatını kaybettiğini, 300'den fazla kişinin yaralandığını kaydetti. Kuneytra kentindeki bir doktor, göstericilerin başlarına ve omuzlarına isabet eden mermilerle öldüklerini söyledi. İsrail, 1967 yılından beri Golan Tepeleri'nin bir kısmını BM'nin kararlarına rağmen işgali altında tutuyor.

GAZZE DE ANDI
İsrail'in 1967'de Filistin topraklarını işgalinin yıldönümü, Gazze Şeridi'nde de anıldı. Gazzeli bir grup gösterici, İsrail sınırındaki dikenli tel alanına doğru yürüyüşe geçerek, İsrail işgalini bir kez daha kınadı. Düzenlenen etkinliklerde konuşmalar yapıldı.
Konuşmalarda İsrail'in Filistin halkına karşı saldırılarının sürdüğü belirtildi. Filistinli bir yaşlı, "Ben 83 yaşındayım, hala toprağıma döneceğim umudunu taşıyorum. Çocuklarım da aynı umudu taşıyor, bir gün döneceklerdir" dedi. İsrail, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda Batı Şeria, Doğu Kudüs, Golan Tepeleri ve Gazze Şeridi'ni işgal etmişti. İsrail, Gazze Şeridi'nden 2005'te çekildi.

ORTADOĞU GAZETESİ
"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."
NATO’NUN İŞGAL ÜSSÜ İZMİR OLACAK

NATO, İzmir’deki üssü ’kara üssü’ olarak kullanma kararı aldı. Karar, sert tepkileri de beraberinde getirdi.
İzmir, NATO’nun işgal merkezi oluyor
AKP iktidarının olur vermesiyle, Libya’ya yönelik hava operasyonlarının komuta merkezi olan İzmir’deki NATO üssünün, şimdi de Kara Unsur Komutanlığı’na çevrilmesi kararı alındı.
İzmir’deki NATO üssünün Libya’da Muammer Kaddafi güçlerine yönelik hava operasyonlarının komuta merkezi olmasının ardından, bu kez de kara üssüne çevirilmesine karar verildi. AKP iktidarının onayladığı kararların ardından İzmir böylece NATO’nun bölgedeki en önemli merkezi haline geldi. İzmir’deki NATO üssünün akıbeti şimdiye dek yoğun biçimde tartışılıyordu. Karar, tartışmalara da son noktayı koydu. Nihai hali 8-9 Haziran’da Brüksel’de yapılacak NATO toplantısında İzmir’e yeni bir görev verilecek. Hava Unsur Komutanlığı görevi yapan İzmir, bundan böyle Kara Unsur Komutanlığı olarak devam edecek. NATO komutanlığının korunacak olması, Türkiye’nin siyasi ve operasyonel alandaki ağırlığını göstermesi açısından önem taşıdığı ve İzmir’le ilgili yeni görevlendirmenin İttifak’ın yeni vizyonuyla uyumlu bir adım olma özelliğine de sahip olduğu iddia ediliyor. NATO’nun nihai kararı vermesinin ardından yapılanmanın 12-18 ay alabileceği belirtiliyor.

Hedef iran ve Suriye mi?
Halen İspanya’da olan Kara Unsur Komutanlığı’nın batıdan doğuya kaydırılması NATO’nun görev aldığı yeni bölgeler dikkate alındığında daha anlamlı hale geliyor. Libya’da isyancı işbirlikçilerin yanında yer alarak haftalardır hava operasyonları düzenleyen NATO’nun yeni hedefinin, dış güçlerin kışkırtması sonucu karışan ve kanlı çatışmaların yaşandığı Suriye ile yine karıştırılmaya çalışılan İran olup olmadığı sorusu gündeme getiriliyor.
Helikopterler vuruyor
NATO’nun üstlendiği Libya’ya yönelik hava operasyonlarında saldırı helikopterleri de kullanılmaya başlandı. İttifak, böylece sivil kayıpların azalacağını iddia ederken, kara unsur komutanlığını da İzmir’e kaydırdı.
Karar BOP ile bağlantılı
Emekli Tümgeneral Alaaddin Parmaksız, NATO’nun İzmir’e kara üssü kurmasını Orta Doğu bağlamında değerlendirmek gerektiğini söyledi. Parmaksız, “Orta Doğu karışıyor. Karışmayan tek yer Türkiye kaldı. Karar, Büyük Orta Doğu Planı (BOP) ile bağlantılı. ABD Afganistan’a müdahale ettikten sonra komutayı NATO’ya verdi. Bölgeyi biraz daha karıştırıp merkeze de Türkiye’yi koymak istiyor olabilir. NATO ister, Türkiye uygular diye bir şey yok. İktidar hayır derse kimse bir şey kullanamaz. Ama hayır der mi orası tartışılır.”  MHP İzmir milletvekili Erdal Sipahi de “Önemli olan, buranın Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda kullanılıp, kullanılmaması. Türkiye’nin milli çıkarları ön plana alınarak bu karargâhtan faydalanılması önemli. Burada kararlı bir duruş sergilemek gerek ama o AKP iktidarının harcı değil” diye konuştu.
YENİÇAĞ

"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."