25 Ekim 2010 Pazartesi



İKTİDARIN TÜRBAN TUZAĞINA DÜŞÜLMEYİNCE GERÇEKLER GÖRÜNÜYOR

DEPREM PARALARI SIR OLDU!
11 yıldır vatandaştan ‘deprem vergisi’ adı altında para toplandığını, ancak bu paranın ortada olmadığını belirten MHP’li Serdaroğlu, “Nereye harcandı, bunu Sayıştay bile bilmiyor. 30 milyar lira kayıp” dedi.

MHP Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu, 1999 yılından bu yana vatandaşlardan deprem vergisi adı altında 30 milyar lira toplandığını ancak bu paranın ortada olmadığını belirterek, “Bu paralar nereye harcandı, bunu Sayıştay bile bilmiyor. Millet 11 yıldır deprem için vergi ödüyor, ödediği 30 milyar lira ortada yok” dedi. Hükümet, bu hafta da Meclis Genel Kurulu’nun gündemini oluşturacak Sayıştay Kanunu teklifiyle, devlet kurumları ve belediyelerin kamu kaynaklarını doğru ve etkin kullanıp kullanmadığına ilişkin denetim yetkisini Sayıştay’dan alırken, MHP’li Serdaroğlu’ndan da Sayıştay’a görevini yapmadığı eleştirisi geldi.

TBMM adına denetim yapan Sayıştay’ın temel işlevinin hesap verebilme ve saydamlığı, kamu kaynaklarının etkin, verimli ve tutumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamak olduğunu dile getiren Serdaroğlu, bunun yolsuzlukların önlenmesi açısından önemli olduğunu belirtti. Serdaroğlu bu kapsamda, 1999 depreminden bu yana, iletişimden, şans oyunlarına kadar 11 yıldır vatandaşların ödediği deprem vergilerinin akıbetini de gündeme getirdi. 11 yıldır vatandaşın deprem vergisi altında 30 milyar TL ödediğini belirten Serdaroğlu, “Bu paralar nereye harcandı, kalan para nerede? Bunu Sayıştay dahil kimse bilmiyor. Millet 11 yıldır deprem için vergi ödüyor, ödediği 30 milyar TL ortada yok. Ama bu parayı buhar eden AKP maalesef hala iktidarda” dedi.
AKP araştırmaları engelledi
Yolsuzluk iddialarının en çok gündeme geldiği bir başka konunun da özelleştirme uygulamaları olduğuna işaret eden Serdaroğlu, Türk Telekom özelleştirmesini hatırlattı
. Türk Telekom’un yüzde 55 hissesinin Lübnan’ın Başbakanı Saad Hariri’nin ailesine ait Oger firmasına 6.5 milyar dolara satıldığını ifade eden Serdaroğlu şöyle dedi: “Bu ihalenin süreci ve yaşananları madalyonun bir yüzünü oluştururken diğer yüzünü ise 6.5 milyar dolarlık satış bedeli oluşturuyor. Telekom 17 milyon abonesinden ayda 170 milyon yılda 2 milyar TL elde ediyor. Bu rakamlar Telekom’un sadece 4 yıllık sabit ücret gelirine satıldığını ortaya koyuyor.” Bu ve benzeri icraatların Sayıştay, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu ve Devlet Denetleme Kurulu’nca denetlenmesi gerektiğini ifade eden Serdaroğlu, “Ancak iktidar sayısal üstünlüğüne ve yandaş kadrolarına güvenerek bugüne kadar bu tür araştırmaları hep engelledi” diye konuştu.
yeniçağ'ın haberi

2011’DE REKOR VAR
Geçen yıl 207 milyon lira ayrılan örtülü ödenekten 342 milyon lira harcanmıştı. 2011 için ayrılan ödenek ise 500 milyon!
Örtülü ödenek rekora koşuyor
CHP’nin daha önce ‘örtülü’ hakkında veridiği soru önergesini cevaplayan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, örtülü ödeneğin Başbakan ve ailesinin kişisel harcamaları için kullanılamayacağını söylemişti.
Başbakanlık 2010’da 230 milyon liralık örtülü ödeneği ilk 8 ayda aştı. TBMM’ye sunulan bütçe tasarısı, Başbakanlığın, Ağustos ayı sonu itibariyle geçen yılın tamamında yaptığı örtülü harcamasının yüzde 68’i oranında ödenek kullandığını gösterdi. 2009 bütçesinde örtülü ödenek için 207 milyon liralık ödenek ayrılmış, ancak yıl sonu itibariyle bu hesaptan yapılan harcamaların tutarı 341 milyon 971 bin 42liraya ulaşmıştı. 2010 yılında ise Başbakanlık bütçesinde örtülü ödeneğe 230 milyon liralık tutar ayrıldı. Ancak Ağustos sonu itibariyle dahi başlangıç ödeneğinin çok üstünde bir harcama yapılarak, kullanılan tutar 232 milyon 702 bin 894 lira oldu. Bütçede yer alan başlangıç ödeneği ile yıl sonu harcama tutarları arasındaki uçurum muhalefet tarafından, söz konusu paranın AKP organizasyonları, Başbakan’ın gezilerinde dağıttığı oyuncaklar ve hatta yurt dışından ithal edilen mobil dinleme araçlarının alımında kullanıldığı iddialarına konu edilirken, 2011 bütçesinde örtülü ödenek için öngörülen başlangıç bütçesi de 2010’a göre yüzde 146 yani 1.5 kat artırıldı.

Kullanım alanı çok geniş
Tümüyle Başbakan’ın inisiyatifine tabi örtülü ödenekten yapılacak harcamalar için 2011 yılı için 500, 2012 yılı için 527, 2013 yılı için de 552 milyon liralık başlangıç ödeneği öngörüldü. Örtülü ödenek, Kamu Mali Yönetim Kanunu’nun 24. maddesinde şöyle düzenleniyor: “Kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili hükümet icapları için kullanılmak üzere Başbakanlık bütçesine konulan ödenektir.” CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, daha önce TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede, örtülü ödenekten AKP mitinglerine dolaylı yoldan kaynak aktarılıp aktarılmadığını, Başbakan’ın yurt gezilerinde dağıttığı oyuncakların örtülü ödenekten karşılanıp karşılanmadığını ve fotokopi makinesi alınıp alınmadığını sormuştu. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de, örtülü ödeneğin Başbakan ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılamayacağını söylemiş.
yeniçağ'ın haberi


MUHALEFET VEKİLLERİ, İSYAN ETTİ
Teslimiyetçi politikalarıyla Türk tarımı ve hayvancılığı bitiren AKP, çiftçiyi de yabancı bankaların insafına terk etti. Gelinen nokta muhalefet milletvekillerini de isyan ettirdi. MHP’li Erdal Sipahi, “İzmir Kiraz’da 31 köy, tarlalarını ipotek karşılığı yabancı bankaya feda etti” dedi.
Kendini yaksa ödeyemez!..
Sıkıntıyı Meclis’e taşıyan MHP’li Oktay Vural, “Tarlalar ya hacizli ya ipotekli, üretici kredi kıskacında” diyerek içler acısı duruma dikkat çekerken, CHP’li Ensar Öğüt “Çiftçi icralık. 58 bin liralık borç 280 bin olmuş! Kendini yaksa ödeyemez! Birçok ilde tablo aynı” diye konuştu.

Tarımı haciz dalgası sardı
AKP iktidarının perişan ettiği çiftçinin durumu milletvekillerini de isyan ettirdi. Muhalefet sözcüleri, “58 bin TL borç 280 bine çıkmış, kendini yaksa ödeyemez. İzmir’de 51 köyden 31’i bir bankaya ipotekli” dedi
Çiftçinin içinde bulunduğu durum milletvekillerini de isyan ettirdi. TBMM Genel Kurulu’nda konuşan muhalefet partisine mensup milletvekilleri, tarlaların hacizli ve ipotekli olduğuna dikkat çekti. CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt de, çiftçinin borcunun kat kat katlandığını belirterek, “58 bin lira anapara 280 bin olmuş. Yani 280 bin lirayı bu adam kendini yaksa, bütün evini satsa ödeyemez” dedi.
Araziler ipotekli
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Yahu, tarlalar hacizli, ipotekli ya millette mal bırakmadı” diyerek çiftçinin içinde bulunduğu durumun içler acısı olduğunu kaydetti. MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi de, “İzmir’de Kiraz ilçesinde 51 köyden 31 tanesi yabancı bir bankaya ipotek karşılığı tarlalarını feda etmiş durumda” dedi. 
Köylü icralık oldu
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Ardahan’da çiftçinin yüzde 98’inin icralık olduğunu belirterek, şöyle dedi: “460 kişi borcu 3,5 milyon lira. Ardahan merkez bu. Çıldır Tarım Kredi Kooperatifinde 55 kişinin toplam 270 bin lira borcu var, şu anda hacizde. Hanak Tarım Kredi Kooperatifi var- Damal, Posof, Ortakent ve Hanak, üçü bir arada- 80 köyde 1,150 kişi icralık. Şu anda herkes icrayla boğuşuyor. Bu insanlar nasıl hayvan yetiştirecek? Göle Tarım Kredi Kooperatifi, 400 ortaklı, yine icralık ve 1 milyon 100 bin lira Gölelilerin borcu var Tarım Kredi Kooperatifi’ne. Belgeyle konuşuyorum. Çayırbaşı, Göle’nin bir köyüdür. Çayırbaşı’nda da 116 ortak var, 350 bin lira icralık dosya var arkadaşlar.”

Borçlar katlanarak arttı
Türkiye’nin birçok ilinde aynı tablonun olduğuna, vatandaşın borcunun katlanarak arttığına dikkat çeken Öğüt sözlerine şöyle devam etti: “Konya, 58 bin lira anapara 280 bin olmuş. Ziraat Bankası. Beyza İrinci. İsmini söylemekte sakınca bulmadığım için söylüyorum. Yani 280 bin lirayı bu adam kendini yaksa, bütün arazisini satsa ödeyemez. Şimdi, niye et ithal ediyoruz, onu anlatmaya çalışıyorum. Amasya Suluova,’da 50 bin lira faizle 146 bin lira olmuş arkadaşlar. Ankara’da 46 bin lira 167 bin lira olmuş.”


"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."
YORUMA GEREK YOK