1 Nisan 2010 Perşembe

ASKERLERİN TAHLİYESİ YANDAŞ BASINI ÇOK ÜZDÜ


Balyoz soruşturması kapsamında emekli Orgeneral Çetin Doğan, Tümamiral Semih Çetin ve emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 19 kişi tahliye edildi. İkinci Ergenekon davası tutuklu sanıklarından Albay Cengiz Köylü ise soruşturma kapsamında tutuklandı. Böylece soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 7 oldu.

Tahliye edilenler arasında 11 muvazzaf, 8 emekli asker bulunuyor. 

"Balyoz Planı" iddiaları soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Tümamiral Semih Çetin ile emekli Korgeneral Engin Alan'ın tahliyesine karar verildi. 

Çetin ve Alan'ın avukatlarınca, tutukluluğun kaldırılması yönünde yapılan başvurular, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Oktay Kuban tarafından değerlendirildi. 

Değerlendirme sonucu, soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Tümamiral Çetin ile emekli Korgeneral Alan'ın tahliye edilmesine karar verildi.

Soruşturma kapsamında daha önce tahliye edilmeleri yönünde karar verilen 16 emekli ve muvazzaf askerin ardından bugün de Tümgeneraller Bekir Memiş ve İhsan Balabanlı ile emekli Orgeneral Çetin Doğan ve emekli Tümgeneral İzzet Ocak'ın da aralarında bulunduğu 19 kişi tahliye edildi. 

"Balyoz Planı" iddiaları soruşturması kapsamında, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Albay Emin Küçükkılıç ve emekli Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu ile muvazzaflar Albay Murat Özçelik, Yarbay Ertuğrul Uçar ve Astsubay İmdat Çolak'ın tutukluluk halleri devam ediyor. 

İkinci "
Ergenekon" davasının tutuklu sanığı Albay Cengiz Köylü'nün, "Balyoz Planı" iddiaları soruşturması kapsamında da tutuklanmasıyla bu soruşturmadaki tutuklu kişi sayısı 7 oldu. 
Tahliye gerekçeleri

Bu arada, bugün 19 şüpheliyle ilgili olarak İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Oktay Kuban tarafından verilen tahliye kararının gerekçeleri şöyle: "Kuvvetli suç şüphesi olgusunun bulunmaması", "Tutuksuz yargılamanın yargının amacına engel oluşturmaması", "Yüklenen suçların hukuki vasfının değişmesi ihtimali", "Bir kısım şüphelilerin mahkemeye sevk edilmeden doğrudan serbest bırakılması", "Mahkemeye sevk edilen bir kısım şüphelilerin hakimlikçe serbest bırakılması ve avukatların itirazı üzerine tutukluların mahkeme heyetlerince serbest bırakılması". 

Öte yandan, tahliyeleri kararlaştırılanlardan Hasdal Cezaevinde olanlar, işlemlerinin tamamlanmasının ardından cezaevinden çıktı. 

Böylece soruşturma kapsamında tutuklu asker sayısı 7'ye düştü.
Tahliye olanlar: (Muvazzaf askerler)

Tümamiral Semih Çetin
Tuğgeneral Bekir Memiş
Tuğgeneral İhsan Balabanlı 
Albay Mustafa Önsel
Albay Abdullah Zafer Arısoy
Albay Recep yıldız
Albay Yüksel Gürcan
Albay Levent Çehreli
Yarbay Hanefi yıldırım
Yarbay Ali Rıza Sözen
Astsubay Musa Fariz
Emekli askerler

Emekli Orgeneral Çetin Doğan 
Emekli Korgeneral Engin Alan tahliye edildi.
Emekli Tuğgeneral İzzet Ocak
Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli
Emekli Albay Ümit Özcan
Emekli Albay Suat Aytın
Emekli Albay Kubilay Aktaş
Emekli Albay Bülent Tunçay
Çetin Doğan: "Gecikmiş bir olay"

Balyoz soruşturmasında tahliye edilen emekli Orgeneral Çetin Doğan, Silivri Cezaevi'nden ayrıldı. 

Cezaevi çıkışı mutluluğu yüzünden okunan Doğan aracına binerken gazetecilerin tahliyesi yönündeki sorularını yanıtladı. 

Doğan, "Bana yazılan mektup ve çekilen telgraflarla Türk halkını arkamda, yanımda hissettim. Ordada bir görev yaptığıma inanıyorum. Adalet yerini bulacaktır ama gecikmiş olarak değil diyelim. İnşallah sonunda getiririz. Hep birlikte aydınlık günlere ulusça ulaşırız diliyorum" dedi.

Tahliye ile ilgili olarak da Doğan, "Gecikmiş bir olay demekten başka elimden birşey gelmiyor" diye konuştu.

Balyoz soruşturmasında tahliye edilen emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın avukatı Celal Ülgen ise tahliye kararı hakkında bilgi verdi. 

Celal Ülgen, "İlk günden beri Balyoz'un sahte bir plan olduğunu söyledim. 'Gerçekle ilgisi yoktur' dedim. Sözüm doğru çıktı. Gerçi tahliye, beraat demek değildir. Yargı aşaması devam edecek. Bu aşamada bütün gerçekler ortaya çıkacak. Türkiye'ye karşı kurulan komplo da çökmek üzeredir. Çöküş devam edecektir. Türkiye, her türlü olumsuzluğa rağmen aydınlık günlere ulaşacaktır" diye konuştu.
Cengiz köylü tutuklandı

Bu arada İkinci 
Ergenekon davasının tutuklu sanığı Albay Cengiz Köylü'nün 'Balyoz Güvenlik Harekat Planı' soruşturması kapsamında ikinci kez ifadesi alındı. 

Cengiz Köylü savcılık sorgusunun ardından 'Cebir ve 
şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek' iddiasıyla tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edildi. 

Köylü, "Cebir ve 
şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan tutuklanması istemiyle sevk edildiği nöbetçi 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandı.

'Balyoz Güvenlik Harekat Planı' soruşturması kapsamında tutuklu bulunduğu Hasdal Cezaevi'nden 23 Şubat'ta ifade vermek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirilen Köylü, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.
Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde Cumhuriyet savcıları Mehmet Berk, Ali Haydar, Bilal Bayraktar ve Süleyman Pehlivan tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, ilk tutuklama tarihi olan 23 Şubat 2010'dan itibaren mahkemeye sevk edilen 41 kişi tutuklanmıştı. 

"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."