13 Kasım 2009 Cuma


MASONLAR BİRBİRİNE GİRDİ
Milyonluk yolsuzluk yapmakla suçlanan eski üstad Kaya Paşakay’ın yargılanması sürerken mason camiası, ikinci yolsuzluk davasıyla sarsıldı…
Aralarında hukukçu, emekli asker, öğretim görevlisi, mimar ve CEO’ların bulunduğu 22 mason yönetici hakkında dava açıldı. E-posta zinciri kuran masonlar, yöneticilere ‘istifa’ çağrısında bulundu.
Mason caiması, derneğin milyonlarca lirasını kişisel amaçları için kullanmakla suçlanan eski Büyük Üstad Kaya Paşakay’ın şokunu atlatamadan yeni bir yolsuzluk iddiasıyla sarsıldı. Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası Büyük Üstad’ı Salih Evcilerli, Ankara Vadisi Başkanı Ayhan İnal ve İzmir Vadisi Başkanı Haluk Kahyaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 22 yönetici hakkında “Hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla Beyoğlu İkinci 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açıldı.
MÜFETTİŞLER BELİRLEDİ

Bu hafta bir dizi etkinlikle 100. yılını kutlayan masonları sarsan ikinci yolsuzluğu Mülkiye başmüfettişleri ortaya çıkardı. Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı’nın hazırladığı iddianamede, locada yapılan denetimde, derneğin İzmir merkez ve Karşıyaka ubelerinde kullanılan binalarda yaptırılan tadilat ve dekorasyon işleri için fazla ödeme yapılarak Dernekler Kanunu’na aykırı davranıldığı belirtildi.
İddianameye göre, Yönetim Kurulu Kararı üzerine derneğin İzmir’deki binalarında yapılması düşünülen tadilat ve dekorasyonla ilgili olarak İstanbul’daki üç firmadan teklif alındı. Gürmaj İnşaat Firması 417 bin TL’lik teklifle ihaleyi aldı ve sözleşme yapıldı.
FAZLA ÖDEME YAPILMIŞ

İşlerin yapımı sırasında, İnşaat Emlak Komitesi Başkanı Saim İzli tarafından hazırlanan ek keşif ile yapılacak ilave işler belirlendi. Bu ek işler de 32 bin 550 TL karşılığında aynı şirkete verildi. Gürmaj İnşaat’a toplam 531 bin 649 TL ödendi. Başmüfettişlerce bilirkişi olarak atanan İnşaat Mühendisi Hasan Bozkır’ın verdiği raporda, piyasa fiyatları incelendiğinde 2005′te yaptırılan onarım işleri için firmaya 216 bin 82 TL fazla ödeme yapıldığı tespit edildi.
Yöneticilerin 1 yıldan 7 yıla hapis istemiyle yargılanması talep edildi. Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı dosyanın Beyoğlu 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde davası süren eski Üstad Kaya Paşakay dosyası ile birleştirilmesini istedi. İddianamede “Elimizdeki dosya Paşakay Dosyası ile bağlantılıdr. Çünkü derneğin paralarına yönelik iddialara dayanmaktadır” denildi.Davayla masonlar karıştı. Asım Akin “Masonik gururuma yediremem” diye istifa etti. 22 YÖNETİCİYE DAVA

Hakkında dava açılan 22 loca yöneticisi arasında ilk davada 7 yıl hapis istemiyle yargılanan eski Büyük Üstad Kaya Paşakay da bulunuyor. Sanıkların isimleri şöyle: Büyük Üstüd Salih Evcilerli, eski Büyük Üstad Mustafa Asım Akin, eski Büyük Üstad Kaya Paşakay, ODTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ayhan İnan, Nuri Haluk Kayaoğlu (Diş hekimi), Mehmet Saim İzli (Mimar), Osman Naci Endem (Yüksek Mimar), Ferhat Saraçoğlu (Yönetici), Mustafa Kemal Tümay (Hukukçu), Ahmet Burak Öz (Gazeteci), Recep Harun Kuzgun (Tüccar), Prof. Dr. Ali Sait Sevgener, Ahmet Koray Darga (Yönetici), Fazıl Korkmaz Çankırılı (Yönetici), Mehmet Ateş Akgüz (Yönetici), İlker İnal (Hukukçu), Mehmet Erkan İmrek (Yönetici), Naif Timur (Emekli Albay), Mehmet Sinan Yurttagül (Yönetici), Selim Erşan Tinay (Tüccar), Demir Savaşçın (Hukukçu), Mehmet Murat Çim (Avukat).
MAİL ZİNCİRİ OLUŞTURDU

Türkiye genelinde Ankara, İzmir ve İstanbul “Vadileri” başta olmak üzere 204 locaya kayıtlı yaklaşık 15 bin Mason bulunuyor. Locanın yıllık 7 milyon TL’lik bütçesinin bulunduğu iddia ediliyor. İkinci yolsuzluk davası ile sarsılan Masonlar arasında mail zinciri kuruldu. Yaklaşık 5 bin Mason’a ulaşan mail trafiğinde yöneticilerin yolsuzluğa göz yumdukları belirtildi. Verdikleri aidatların yolsuzluk amacıyla kullanılmasına öfkelenen Masonlar özellikle Üstad Salih Evcilerli, Ayhan İnan ve Haluk Kahyaoğlu’nun istifasını istedi.

HaberTürk


Masonların yolsuzluk davası giderek genişliyor. 2005 yılından beri karşılıklı suçlamalarla ikiye bölünen loca, yargıda hesaplaşıyor…
Eski Büyük Üstad Kaya Paşakay ve iki yöneticisinin ihracıyla başlayan kavga, mahkemeye yansımıştı. Beyoğlu 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bu dava devam ederken ikinci bir dava daha başladı. Bu da yine 2005 yılına ait bir ihaleyle ilgili yolsuzluk iddiasına dayanıyor. İzmir Alsancak ve Karşıyaka localarının tadilatını yapan firmaya 216 bin lira fazla ödeme yapıldığı öne sürülüyor. Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dün yapılan ilk duruşması, masonların çekişmesini gün yüzüne çıkardı. Bir önceki Büyük Üstad Asım Ak’in, avukatı aracılığıyla şu anki Büyük Üstad Salih Evcilerli ve kendisinden önceki Büyük Üstad Kaya Paşakay’ı suçladı. Kendisinden belgelerin gizlendiğini ileri sürerek mahkeme aracılığıyla bu belgeleri talep etti.
4 BÜYÜK ÜSTAD YARGILANIYOR

22 kişinin yargılandığı davanın sanıklarının dördü büyük üstad. Bunlar, şu anki loca başkanı Evcilerli, bir önceki başkan Ak’in, ondan önceki başkan Paşakay ve yine eski büyük üstadlardan Demir Savaşçın. 3 eski büyük üstad mahkemeye gelmezken Evcilerli, hâkim karşısına çıktı. İlk davada olduğu gibi bu da Ak’in yönetimindeki Hür ve Kabul Edilmiş Büyük Mason Locası ile İçişleri Bakanlığı’nın açtığı bir dava. İddianame, mülkiye müfettişlerinin yaptığı incelemeye dayanıyor. Fakat Ak’in ve yönetimindekiler de kendi açtıkları davanın sanıkları durumuna düştü. Çünkü Ak’in de 2005 yılında yönetim kurulu üyesi ve başkan yardımcısıydı.
Duruşmaya 22 sanıktan 9′u katıldı. Salih Evcilerli’nin yanı sıra dönemin yönetim kurulu üyeleri Osman Naci Endem, Ferhat Saraçoğlu, M. Kemal Tumay, Ahmet Örs, R. Harun Kuzgun, İlker İnal, Naif Timur ve Selim Erşan Tinay’ın savunmaları alındı. Sanıklar suçlamaları reddederken Evcilerli, “Bu derneğin başkanı olarak, tıpkı diğer kardeşlerim gibi, sanık sıfatıyla burada bulunmaktan fevkalade üzgünüm.” dedi.
Asıl tartışma, Asım Ak’in’in avukatı Zehra Yılmaz Harmantepe’nin söz almasıyla başladı. Ak’in, avukatı aracılığıyla 2005 yılındaki yönetimin, kurul üyelerinden habersiz bazı kararlar aldığını iddia etti. İzmir’deki inşaat işinin de bu çerçevede ihale edildiğini, kendisinin büyük üstad seçilir seçilmez iddiaları araştırarak suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Bu belgelerin kendisine ulaşmadığı için yazılı savunma hazırlayamadığını aktaran Ak’in, mahkeme kanalıyla belgeleri talep etti. Avukat Harmantepe, Büyük Üstad Evcilerli’ye bu belgelerin neden kendilerine verilmediğini sordu. Ayrıca, “Derneğin zarara uğratıldığı iddiasıyla devam eden birinci davaya, şu anda dernek başkanı olarak müdahil olmayı düşünüyor musunuz?” sorusunu yöneltti. Evcilerli, belgelerin gizlendiği iddiasını reddetti. Müdahil olup olmayacağı sorusuna karşılık da yönetim kurulu ile görüşmeden bir cevap veremeyeceğini söyledi. Bunun üzerine avukat Yılmaz Harmantepe, “Eğer bu belgeler bize verildiyse, neden savunma yapamıyoruz? Bu doğru değil, belgeleri istiyoruz.” dedi. Harmantepe ayrıca her iki davanın birleştirilmesi talebinde bulundu. Fakat diğer sanıkların avukatları, iki davanın birbirinden farklı olduğunu öne sürerek, birleştirme talebine itiraz etti. Mahkeme, duruşmayı 17 Aralık 2009′a erteledi.
Zaman