27 Nisan 2010 Salı


Kiev'e sözde Ermeni soykırımı anıtı dikiliyor
Kiev'e sözde Ermeni soykırımı anıtı dikiliyor

Ukrayna'da iki belediyenin, 1915 olaylarının "soykırım" olarak kabul edilmesini isteyen ve T.C Kiev Büyükelçiliği'nin de notalı tepkisine yol açan kararlarının ardından sözde Ermeni soykırımı ile ilgili son girişim...

Ukrayna'daki Türk basını ve sivil toplum örgütlerine gelen bilgilere göre, Kiev'de sözde "soykırım" anıtı dikilmesi yönünde yoğun girişimler var.

Edinilen bilgiye göre, ülkedeki Ermeni diasporası Kiev'deki Goloseevskiy ilçesinde sözde "soykırım" anıtı dikilmesi için başvurdu. Belediye yönetiminin onay verdiği bu girişim henüz ülke basınına yansımadı.

Ülkedeki çok sayıda sivil toplum örgütüne gönderilen davet mektubunda 24 Nisan günü Gluşkova ve Zabolotogo caddelerinin kesiştiği Odesa Meydanı'nda bir gösteri düzenleneceği yazılıyor.

Mektuba göre sözde "soykırım" anıtının dikilmesi istenen yerde 24 Nisan Cumartesi günü bir açılış etkinliği düzenlenecek.

Gün içinde Avrupa Meydanı'ndaki Ukrayna Evi'nde sözde "Ermeni Soykırımı-İnsanlığa Karşı Suç" isimli bir sergi açıklacak. Aynı gün akşam saatlerinde bir "anma yemeği" gerçekleştirilecek.

Etkinliğe Ukrayna basınının da katılması beklenirken, konunun basın-yayın organlarında işlenebileceği belirtiliyor.
Ukrayna'daki Türk Basını

Not :Konuya ilişkin duyarlılığı göstermek ve Türk toplumunu bilgilendirmek amacı ile Ukrayna'daki tüm Türk basın siteleri aynı resim ve aynı haber metni ile konuyu gündeme taşıma kararı almıştır.


"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."
MACAR YAHUDİSİ SOROS’U SEÇİMLE YENMEKTE ÇÖZÜM DEĞİL


İŞTE BİR ÖRNEĞİ:
Ukrayna`da cumhurbaşkanlığı seçimlerini önde tamamlayan Bölgeler Partisi lideri Viktor Yanukoviç, Rusya`yı sevindiren iki haber vermişti.
NATO üyeliğini düşünmediklerini ifade eden Yanukoviç, 2017`de süresi dolacak Rus Karadeniz Filosu`nu Sivastopol askeri üssünden çıkarmayacakları sinyalini vermişti. Ukrayna Yüksek Seçim Kurulu`nun açıklamasına göre, Şubat 2010 da gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu Yanukoviç yüzde 3,5 farkla önde tamamladı. Yanukoviç`in rakibi Turuncu Devrim lideri Başbakan Yulia Timoşenko sonuçları yargıya taşımıştı.


Ukrayna`nın NATO ile ilişkilerini değerlendiren Yanukoviç, “NATO Ukrayna`yı da içine alacak şekilde genişlemeyecekleri kararını verdi. ABD`nin talebine rağmen, birçok NATO ülkesi bu konuya sıcak bakmıyor.” ifadelerini kullandı. Yanukoviç Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev`in önerdiği `Yeni Avrupa Güvenlik Anlaşması`nı desteklediklerini ifade etmişti. Yanukoviç, NATO üyeliği gündeme geldiğinde bu konunun referanduma giderek çözüleceğini kaydetmişti.
İşte bu gün sözünü tuttu ve Sivastopol kentindeki Rus deniz üssünün 2017'den sonra 25 yıl daha Moskova'nın kullanımında kalmasını onayladı.Ama Soroscular ortalığı karıştırdı.


UKRAYNA PARLEMENTOSUNDA ARBEDE

Ukrayna Parlamentosu, Sivastopol kentindeki Rus deniz üssünün 2017'den sonra 25 yıl daha Moskova'nın kullanımında kalması ile ilgili anlaşmayı onayladı. Parlamentoda oylamayı engellemek isteyen muhalefet, parlamentonun içine gaz bombası atarken, dışarıda toplanan yaklaşık 7 bin kişilik grup da gösteri yaptı. 
Ukrayna Parlamentosu Rada'da 236 milletvekilinin desteğini alan yeni üs anlaşması onaylandı. Böylece Rusya Karadeniz Filosu için stratejik öneme sahip Sivastopol deniz üssünde uzun vadeli varlığını garantilemiş oldu. 
Bu arada Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'da üsün süresiyle ilgili yapılan anlaşmanın onayına 410 milletvekili " evet" dedi. 
Rus basınına yansıyan bilgilere göre, muhalif gruplar parlamento içine girmeye çalışırken polis engeline takıldı. Protesto gösterisinin Ukrayna eski Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko taraftarları olduğu kaydediliyor.



Sabah saatlerinde iktidardaki Bölgeler Partisi milletvekilleri kürsüyü ablukaya aldı. Bunun üzerine muhalefete ait milletvekilleri meclis Başkanı Vladimir Litvin'e yumurta attı. Meclis Başkanı şemsiye ile korunmaya çalışırken, kimliği belirsiz kişiler salona arka arkaya dört gaz bombası attı. Birbiriyle yumruklaşan Ukrayna milletvekilleri, not kâğıtlarını birbirinin üzerine fırlattı. 
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev 21 Nisan'da gerçekleştirdiği Ukrayna ziyaretinde tarihi iki anlaşma imzalamıştı. Doğalgaza yüzde 30 indirim veren Rusya, askeri üsler ilgili de 25 yıllık bir ek süre almayı başardı. Rusya Başbakanı VladimirPutin de dün akşam saatlerinde gerçekleştirdiği Ukrayna ziyaretinde üsle ilgili doğalgazda yapılan on yıl içinde toplam 40 milyar dolarlık bir indirim yaptıklarını, bunun üs için ödenen çok yüksek bir rakam olduğunu hatırlattı.