8 Nisan 2009 Çarşamba


Ermeni elçisi gibi!
İstanbul’daki Medeniyetler İttifakı’nın resepsiyonuna katılmayan Obama, Dolmabahçe Sarayı’nda Ermeni Dışişleri Bakanı Nalbandyan ve Babacan’la bir araya geldi. Obama’nın taraflara “Süreci hızlandırın” mesajı verdiği öğrenildi.
Nalbandyan: Türkiye, ön koşulsuz masaya oturacak!
Babacan, Obama’nın gözünün içine bakıyor!
Obama’dan ÜÇLÜ GÖRÜŞME ABD Başkanı Barack Obama, önceki gün Ankara’daki temaslarından sonra saat 19.05 sıralarında İstanbul’a geldi. Barack Obama, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan ile Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya geldi. Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili, Barack Obama’nın, bakanlarla Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi konusunda konuştuğunu ve tarafları hızla bir anlaşmanın tamamlanmasına çağırdığını bildirdi. Bu arada Medeniyetler İttifakı Konferansı’na katılmak için İstanbul’a gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni de konferansın yapıldığı Çırağan Sarayı’nda Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile ikili bir görüşme yaptı.

Bu konuşmanın nesi alkışlandı?
Bu konuşmanın nesini alkışladınız! Obama’nın, “Soykırımı iddialarıyla yüzleşin, Ermeni sınırını açın, Kıbrıs’ı birleştirin, Ruhban Okulu’nun faaliyetine izin verin” sözlerini ayakta alkışlayan vekillere eleştiri yağıyor
Haber: Fatih ERBOZ
ABD Başkanı Obama, Türkiye’den ayrıldı ama tartışmalar sürüyor. Ancak tartışılan Obama değil, ABD Başkanı’nın TBMM’deki sözlerini ayakta alkışlayan milletvekilleri. “Devletin varlığı ve bağımsızlığını milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağına” yemin eden vekillerin, Ermenistan-Türkiye sınırını açın, sözde soykırımı yalanı ile yüzleşin, Ruhban Okulu’nun faaliyetine izin verin, Kıbrıs’ı birleştirin, İsrail ile ilişkileri geliştirin gibi dayatmalarda bulunan Obama’yı neden ayakta alkışladıkları sorgulanıyor. “Bu konuşmanın neresini alkışladımar” diyen CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Kardeşimizi küstürdük Türk milletinin vekillerinin böyle bir konuşmayı alkışlanamayacağını ifade etti. Obama’nın daha senatörken dönemin ABD Başkanı Bush’a mektup yazarak sözde Ermeni soykırımının kabul edilmesi gerektiğini belirttiğini hatırlatan Arıtman, “Gördük ki Obama’nın fikirlerinde hiçbir değişiklik yok. Tarihinizle yüzleşin diyor, kızılderililer ve zencilerden dem vurarak ’biz tarihimizle hesaplaştık’diyor. Bizim tarihimizle hesaplaşacağımız hiçbir durum söz konusu değildir. Dolayısıyla bunları alkışlamak mümkün değil, bunun bilincinyedim” diye konuştu. Obama’nın TBMM’ye gelişinde, nezaketen ayağa kalkılabileceğini, ancak kendisinin buna da gerek duymadığını söyleyen Arıtman şunları kaydetti: “ Obama Ermenistan ile ilişkilerinizi normalleştirin, Heybeliada Ruhban Okulu’nu açın’ dedi. Bunu Türk milletvekilleri nasıl alkışlayabilir? İstanbul’da düzenlenen Medeniyetler İttifakı toplantısına Ermenistan ve Türk dışişleri bakanları ile biraraya geldi. Bunun anlamı açık ama bakalım AKP ne diyecek. Hiç gereği yokken Azerbaycan’ı küstürdük. İki kardeş ülkenin arasına ABD girmeye çalışıyor. Doğu Anadolu’yu kendi toprakları içinde göstermekten vazgeçmedikçe sözde soykırımın olmadığını kabul etmedikçe hepsinden önemlisi Azerbaycan’daki işgalden vazgeçmedikçe Ermenistan sınırı açılamaz.” Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Obama’nın TBMM’de yaptığı konuşmada ifadelerinin Türkiye’ye öteden beri dayatılmak istenen şeyler olduğunu dile getirdi.
Halkın karşısında ayağa kalkarım
Genç, “Obama geldi ve düşüncelerini söyledi. Onun dışında Heybeliada Ruhban Okulu, Ermenistan sınır meselesi sürekli olarak dayattıkları konular. Heybeliada Ruhban Okulu bizim Milli Eğitim sistemimiz içerisinde olursa buna bir şey diyemem, ancak bağımsız olması elbette mümkün değildir. Öte yandan elbette Obama’nın karşısında ayağa kalkmam. Kimsenin karşısında ayağa kalkmam. Ben Tunceli halkı tarafından seçildim. Bunun dışında kimsenin karşısında ayağa kalkmadım” dedi.
AKP’li vekiller, TBMM kürsüsünden emirler yağdıran ABD Başkanı Obama’nın elini sıkmak için sıraya girmişlerdi.
Obama'nın eyaleti soykırımı tanıdı
Hawaii Eyaleti ‘soykırımı’ tanıdı ABD Başkanı Barack Obama Türkiye’yi ziyaret ederken, 1961 yılında doğduğu ABD’nin Hawaii Eyalet Temsilciler Meclisi, sözde “Ermeni soykırımı”nı tanıdı. Böylece, Hawaii, “soykırımı” tanıyan ABD’nin 42. eyaleti oldu. Hawaii Temsiciler Meclisi, oy birliği ile “soykırım”ı tanıyan bir karar benimsedi. Ermenistan Devlet Radyosu’na göre, kararda “soykırım suçu” kınanırken, “24 Nisan 1915, Ermeni Soykırımı’nın Anma Günü” olarak ilan ediliyor.“ Bu arada, Hawaii ile birlikte ABD’de ”soykırım“ı tanıyan eyaletlerin sayısının 42’ye çıktığına dikkat çekildi. Hawaii Temsilciler Meclisi kararı, ABD’deki Ermeni çevrelerinde çok olumlu karşılandı.
ABD KANLI ELLERİNİ OBAMA'NIN RENKLİ KİŞİLİĞİYLE YIKARKEN GERÇEK DOSTLARIN KALBİ KIRILIYOR. DÜNYA KAMUOYUNDA KARALANAN ABD İMAJI; HER TELDEN POPİLİST SÖYLEMLERLE AMA HİÇ BİR BUSH POLİTİKASINDAN TAVİZ VERMEDEN;SATILMIŞ MEDYAMIZIN DESTEĞİYLE YENİDEN SEVGİYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR. AMA MESAJLAR (TALİMATLAR) ÇOK AÇIK VE DOSTLAR CİDDİ ANLAMDA İNCİNDİLER. İŞTE BAĞIMSIZ BİR DEVLETİN DEVLET ADAMLARIMI YOKSA ABD'NİN SÖMÜRGE ZİHNİYETLERİMİ T.C 'İNİ YÖNETİYOR ŞİMDİ GÖRECEĞİZ.ALKIŞLAR VE GÖZ BOYAMALAR BİTTİ.OBAMA GİTTİ.ŞİMDİ EYLEM ZAMANI. ABD'DEN NİFAK TOHUMU
AB ve ABD’nin “Ermenistan sınırını aç” baskısına boyun eğen AKP, Azerbaycan’ı küstürdü. Gül, Erdoğan ve Clinton’ın araya girmesine, Obama ile ikili zirve önerilmesine rağmen Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İstanbul’daki Medeniyetler İttifakı’nı boykot etti.
Basın aracılığıyla mesaj!
AKP’nin Ermeni politikasını protesto için zirveye bakan dahi göndermeyen Bakü yönetiminin atabileceği adımlar da Azerbaycan basınında yer almaya başladı: Sınır açılırsa Türkiye’ye gaz ihracı kesilir, Rusya ile yakınlaşma başlar. Göreceğiz kardeşliği!..
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev gelişmelerden son derece rahatsız...
AB ve ABD kardeşi kardeşe düşürdü
Avrupa Birliği ve ABD’nin “sınırı aç” baskısına boyun eğen iktidar, Azerbaycan’ı küstürdü.Gül ve Clinton’un araya girmesine rağmen İlham Aliyev Medeniyetler İttifakı toplantısına katılmadı
Haber: Selda Öztürk KAY Ermeni kartını koz olarak kullanan ABD, Türkiye ile Azerbaycan’ı karşı karşıya getirdi. Medeniyetler İttifakı toplantısı ile ilgili en çok konuşulan konulardan birisi de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in tavrı oldu. Türkiye’nin AB ve ABD dayatmalarına boyun eğip Ermenistan sınır kapısını açacağı iddialarına tepki gösterip İstanbul’daki toplantıya katılmaktan vazgeçen ve ülkesinin bakan düzeyinde bile temsil edilmesine izin vermeyen Aliyev’in duruşu son ana kadar değiştirilmeye çalışıldı.
Obama vaadine dönüp bakmadı Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Aliyev’in İstanbul’a gelmesini sağlamak için bizzat Azeri lideri telefonla aradı. Ancak, Gül’ün çabaları yeterli olmayınca, devreye Amerikalılar girdi. Bu kez, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Aliyev’i telefonla aradı. Clinton, Azeri lideri İstanbul’a gelmeye ikna etmek için, “Obama silahını” bile kullandı. ABD Başkanı’nın İstanbul’da olduğu süre içinde, Azeri lideriyle “ikili bir görüşme yapmaktan memnuniyet duyacağını” söyledi. Ancak “Obama ile baş başa görüşme vaadi” bile Azeri lideri “kandıramadı.” Aliyev, İstanbul’daki Medeniyetler İttifakı toplantısına kendi gelmediği gibi, yerine de kimseyi göndermeyerek, Karabağ sorunu çözülmeden Türkiye’nin Ermenistan ile yakınlaşmasına duyduğu tepkiyi ortaya koydu. Erdoğan da telefonla aradı İlham Aliyev’i ikna çabaları Azerbaycan’da yayınlanan Yeni Musavvat gazetesinde de yer aldı. Gazete, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in İstanbul’daki toplantıya katılmama kararı almasının ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un devreye girdiği bildirildi. Aliyev’in, Medeniyetler İttifakı zirvesine katılmasını talep eden her iki lidere de ret cevabı verdiği belirtildi. Haberde, daha sonra Başbakan Erdoğan’ın Aliyev ile görüştüğü ancak Aliyev’in kararını değiştiremediği kaydedildi.
Azerbaycan gazı kesip Rusya’ya yakınlaşacak Ermeni sınırının açılacağı iddialarına geniş yer ayıran Azerbaycan basını, Bakü’nün Türkiye’den uzaklaşıp rotayı Rusya’ya çevireceğini yazıyor Türkiye’nin Ermenistan sınırını açacağı iddiası, Azerbaycan basınının bir numaralı maddesi oldu. Bir çok gazete konuyla ilgili haber ve makalelere yer verdi. Ayna gazetesi haberinde, Başbakan Erdoğan’ın “Dağlık Karabağ meselesi halledilmedikçe Ermenistan’a ilişkin radikal kararlar vermemiz mümkün değil” açıklamasına atıfta bulunularak, “Bu söz Londra’da sarfedildi ancak Ankara ve Erivan’dan başka haberler geliyor” yorumu yapıldı. Türkiye kamuoyunda, Bakü ve Ankara arasında ilişkilerin gerginleştiği yönünde yorumların yapıldığı hatırlatılan haberde şöyle denildi: “Tartışmalar sürerken, medyada tarih bile verilmeye başlandı. Barack Obama Ankara’dayken bu mesele açıklanacak. Nisan’ın 16’sında sınırlar açılacak. Mayıs sonuna dek Ermenistan ve Türkiye arasındaki sınır ortadan kalkmış olacak.” Kardeş ülkeyi göreceğiz Azerbaycan’ın ünlü gazetecilerinden birisi olan Gazeteci Zahid Seferoğlu da makalesinde, Azerbaycan Türkiye ilişkileri tarihinde en kritik ayını yaşandığına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: “ Sınırların açılması durumunda Türkiye’ye gaz ihracı kesilecek, Azerbaycan Nabucco’dan çıkarak Rusya’ya yakınlaşabilecektir. Kardeş ülkenin siyasi çizgisini gözlemleyip göreceğiz.”
Türk halkı temkinli Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in İstanbul’da düzenlenen 2. Medeniyetler İttifakı Forumu’na katılmadığını belirten Ekspress gazetesi ise Türk-Ermeni ilişkilerine AKP hükümeti tarafından verilmeye çalışılan ivmenin bu süreçte etkili olduğuna dikkat çekti ve şu yorumu yaptı: “ Dağlık Karabağ sorununun ortada olduğu bir konumda Ankara’nın Azerbaycan ile ilişkilerini gerginleştirmesi önemli riskler taşıyor. Erivan-Ankara yakınlaşmasına Azerbaycan halkı da, Türk halkı da temkinli yaklaşıyor.”
Karabağ ne olacak Azerbaycan yönetimi, üçüncü bir taraf aracılığıyla, Türk hükümetine mesaj gönderdi “ yorumunu yapan Hafta içi gazetesi Dağlık Karabağ sorununun çözümünde diplomasinin devreye sokulması gerektiğini ve Türkiye’nin bu alanda gayret göstermesi gerektiğine vurgu yaptı. Gazete şu görüşe yer verdi: ” Ermenistan ile ihtilaflarda ciddi ilerleme sağlanmadan sınırların açılması halinde, Bakü’nün Türkiye’ye doğalgaz naklini durduracağı mesajı verilebilir.AKP hükümetinin Ermeniler ile yakınlaşırken Azerbaycan’ın politik önceliklerine de kulaklarını açmalı.
Nalbandyan: Asla müzakere etmeyiz Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi için ön şart ileri sürülmesi halinde Erivan ile Ankara arasındaki diyalog sürecinin bozulacağını söyledi.Ermeni Panarmenian Ajansı’nın haberine göre, Nalbandyan, iki ülke arasındaki ilişkilerinin normalleştirilmesi için Türk yetkililerin açıklamalarını yorumlarken “Türkiye-Ermenistan münasebetleri hiçbir ön şart ileri sürülmeden iyileştirilmelidir. Biz Türkiye tarafı ile görüşmeleri sadece bu şekilde sürdürüyoruz” dedi.