3 Ağustos 2010 Salı

ABD Genelkurmay Başkanı Mullen, Tahran’ın nükleer silah üretmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi:
İran’a saldırı planı hazır
İran’ın nükleer faaliyetlerine yönelik her türlü seçeneğin masada olduğunu dile getiren Washington’dan bu kez askeri operasyona ilişkin bir planın hazır olduğu itirafı geldi. Mullen saldırının Ortadoğu’da yaratacağı etkiler açısından iyi bir fikir olmadığını da söyledi. İran’ın buna tepkisi ise “Yanıtımız sert olur” oldu.
Dış Haberler Servisi - ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, ABDnin İrana yönelik bir saldırı planı bulunduğunu, ancak buna karşın yine de askeri harekât seçeneğinin pek iyi bir fikir olmadığı görüşünde olduğunu söyledi.
NBC televizyonunun önceki gün yayımlanan Meet the Press” programında konuşan Mullen, İranın nükleer silah üretmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu belirtti. Mullen, İranın nükleer silah edinmesinin engellenmesi yönünde askeri bir müdahaleye ihtiyaç durumunda saldırının bir seçenek olarak masada durduğunu ifade etti.
Bu aşamaya gelinmesi halinde ordunun elinde bir planın bulunduğunu belirten Mullen, ayrıntı vermekten kaçındı. Saldırı seçeneğinin kullanılmamasını umduğunu da söyleyen Mullen, buna karşın bunun herkes tarafından anlaşılması gereken önemli bir seçenek olduğunu vurguladı.
Mullen saldırının mı yoksa İranın nükleer silah elde etmesine izin vermenin mi daha riskli olacağını bilmediğini de dile getirdi. Mullen, Umarım uluslararası toplumun diplomatik çabaları ve yaptırım kararları İranı nükleer faaliyetlerinden vazgeçirir” ifadesini kullandı. Mullen, daha önceki açıklamalarında da İrana saldırının Ortadoğuda ciddi etkilerinin olacağını söylemişti. Mullenin Saldırı planımız var” yönündeki sözlerine İran Devrim Muhafızlarından Yanıtımız sert olur” tepkisi geldi.
‘Erkek erkeğe konuşalım’
İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı Yadullah Cevani, Amerikalıların küçük bir hatası, Basra Körfezinin güvenliğini zora sokar” dedi. Cevani,Basra Körfezi stratejik bir bölge. Bu bölgenin güvenliği tehlikeye sokulursa onlar da kaybeder, ayrıca yanıtımız da sert olur... Eğer ABD ve İsrail önemli değerlerimize karşı düşmanca uygulamalara başvurursa biz de kendimizi savunuruz” diye konuştu.
Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD Başkanı Barack Obama ile küresel konularla” ilgili olarak yüz yüze” görüşme önerisinde bulundu. Devlet televizyonundan yayımlanan konuşmasında Ahmedinejad, Eylülde BM Genel Kurulu toplantısına katılmak üzere New Yorka gideceğim. Obama ile medya önünde dünya sorunlarını rahatça konuşmak, kimin çözümlerinin daha iyi olduğunu görmek için yüz yüze, erkek erkeğe masaya oturmaya hazırız dedi.

Boğaz’ın altında dev nehir

Karadeniz’in altında bulunan dünyanın tek aktif sualtı nehri, dünyadakilerin tersi yönünde akıyor. İstanbul Boğazı’nın altından giden ve yer yer 800 metre genişliğe ulaşan nehrin üzerinde şelaleler bile var
Karadeniz’in derinliklerinde dünyanın debisi en büyük 6’ncı nehri keşfedildi. İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e doğru deniz yatağından akan yaklaşık 36 metre derinliğinde, 37 kilometre uzunluğundaki ilk denizaltı nehrinin tortu oranının, Londra’daki ünlü Thames Nehri’den 350 kat daha fazla olduğu belirtildi. İngiltere’nin Leeds Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, İstanbul Boğazı’nın Karadeniz çıkışında robot denizaltı ve ultrason tarayıcılarla yaptıkları araştırmada önemli keşife ulaştı. Boğazdan gelen akıntıların bu bölgenin deniz yatağında Karadeniz’e uzanan dev bir nehir oluşturduğu tespit edildi. Keşfi yapan ekibin başında bulunan Dr. Dan Parson, “Bu vadide akan suyun yoğunluğu çevresindeki suya nazaran daha yüksek çünkü daha tuzlu ve çok miktarda tortu taşıyor. Sular deniz altı yüzeyinde akıp derin denizaltı yüzeyine doğru ilerliyor” dedi. Karadeniz ile Akdeniz arasındaki tuz oranı farkının nehri meydana getiren bu akıntıyı oluşturduğunu belirten uzmanlara göre, Akdeniz’den gelen çok tuzlu su İstanbul Boğazı’ndan geçip daha az tuzlu olan Karadeniz’e girerken nehri oluşturuyor. 
Ren Nehri’nden 10 kat büyükDünyanın debisi en büyük 6’ncı nehri olduğu belirtildi. 37 kilometre uzunluğuna sahip nehirin akış hızının saatte 6.5 kilometre, debisinin 22 bin metreküp olarak ölçüldüğü, bu açıdan Avrupa’nın debisi en yüksek nehri olan Ren’den 10 kat büyük olduğu kaydedildi.