27 Ekim 2011 Perşembe

FENER PAPAZI DÖKTÜRMÜŞ:ERDOĞAN EN İYİSİ-MUSTAFA SARIGÜL DEŞİFRE OLDU-BAYKAL DÜŞMAN



AKP’den aldığı cesaretle “Vatikan lideri” gibi davranan Fener papazı ABD elçisiyle bir araya gelip Türk siyasetine yön vermeye kalkışmış!

CHP’ye lider seçmiş
AKP iktidarında istediği gibi at oynatan Fener papazı Bartholomeos’un Türk siyasetine ilgisi (!) WikiLeaks belgelerine yansıdı. Bartho’nun ABD elçisine “Erdoğan en iyi tercih” dediği, Baykal’dan hoşlanmadığı ve CHP’de Mustafa Sarıgül liderliğini istediği belgelendi.
Lozan’ı paspas etti!
Bartho’nun siyaset yapması büyük tepki çekti. CHP’li Onur Öymen, “Siyaset yapması Lozan’daki mutabakata açıkça aykırı. Hükümetin, muhalefetin, basının buna ne tepki göstereceğini göreceğiz. Ekümenik sıfatını kullanmasını da içimize sindiremeyiz” dedi.

Fener papazından CHP’ye lider arayışı
2009’da dönemin ABD Büyükelçisi Jeffrey ile görüşen Bartho’nun, Erdoğan’ı “en iyi tercih” olarak gösterdiği, Sarıgül’ü CHP liderliğine layık bulduğu ortaya çıktı.
Fener papazı Bartho’nun Türkiye’nin iç siyasetine ilişkin yorumlar yaparak Lozan’ı deldiği ortaya çıktı. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi yazışmalarını ele geçirerek internet üzerinden dünyaya duyuran WikiLeaks belgelerine göre Fener papazı Bartholomeos, 2009 yılında görüştüğü ABD Büyükelçisi James Jeffrey’e Türk siyasetiyle ilgili düşüncelerini açıkladı. Belgeye göre, Başbakan Tayyip Erdoğan için övgüler yağdıran Bartho, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ü de CHP’nin genel başkanlığına layık isim olarak gösteriyor. Belgeye göre 2009 yılında Fener papazı, ABD’ye seyahat etmeden 5 gün önce, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda Büyükelçi Jeffrey ve ABD’nin İstanbul Başkonsolosu Sharon Wiener ile akşam yemeğinde buluştu.

Erdoğan’ı seviyorum
Daha önceki görüşmelerde olduğu gibi Bartho, övgüler düzdüğü Erdoğan’ın azınlık nüfus için en iyi seçenek olduğunu belirtti ve “Erdoğan’ı seviyorum. Çünkü çok cesur ve bana Özal’ı hatırlatıyor. Erdoğan’ı Türkiye’deki tüm siyasilere tercih ederim” dedi. Bartholomeos, Erdoğan’ın Ermeni, Kürt açılımlarından memnuniyetle söz ettikten sonra, yakında azınlıklar, özellikle de Rumlara yönelik açılım başlatacağını söyledi. AKP’nin Eylül ayındaki iftar yemeği sırasında Erdoğan, Halkı’nın açılması konusunda iyimser olduğunu vurguladı. “Bizi unutmadı ve sorunlarımız üzerinde sessizce çalışıyor” ifadesini kullandı.

Mülklerin iadesi
Bartho, birkaç konuda özellikle de mülklerin iadesinde ilerleme sağlandığına dikkat çektiği görüşmede, 821 mülkün iadesini beklediklerini söylüyor. Fener papazı, son iki yıldır vakıfların dış yardım alabildiklerini, bunun olumlu bir gelişme olduğuna dikkat çekti. Buna ek olarak, Bozcaada’daki mülklerin iadesiyle ilgili beş davanın kazanıldığını açıkladı.

Baykal’ın düşmanı
Birkaç yıl önce Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile görüştüğünü ve ABD’deki dostlarıyla Sarıgül’ün arasında, siyasi cesaretini ve ABD nezdindeki güvenilirliğini artırmak için aracı olmayı önerdiğini belirten Fener papazı, ABD’deki dostlarına Sarıgül’den övgüyle söz ettiğini ancak konuyu daha da ileri taşımadığını söyledi. Patrik, Sarıgül’ü Baykal’ın düşmanı olarak niteledi ve AKP muhalefeti söz konusu olduğunda, Sarıgül’ü Baykal’a tercih ettiğini ifade etti.

İç politikaya karışması Lozan’a tümüyle aykırı
CHP eski milletvekili Onur Öymen, WikiLeaks belgelerine göre, İstanbul Fener Rum Patriği’nin Amerikan Büyükelçisine Türk iç politikasıyla ilgili görüş açıkladığına dikkat çekerek, Patriğin iç politikaya karışmasının Lozan’daki mutabakata açıkça aykırı olduğuna işaret etti. Onur Öymen, WikiLeaks belgelerine dayanarak, İstanbul Fener Rum Patriği’nin Amerikan Büyükelçisi’ne Türk iç politikasıyla ilgili görüş açıkladığını belirterek, “İktidar ve muhalefet liderleri, hatta muhalefet içindeki politikacılarla ilgili tercihlerini belirtmiş” ifadelerini kaydetti. Tarih boyunca patriklerin siyasetin içine girmesinin büyük tahribat yaptığını ve bu nedenle Lozan’da Türkiye’de patrikhanenin yurt dışına çıkarılmasının istendiğini vurgulayan Öymen, “Sonunda İsmet Paşa, İngiliz Dışişleri Bakanı’nın patrikhanenin dünya işlerine karışmayacağı yolundaki sözlerini senet saydığını belirterek patrikhanenin İstanbul’da kalmasına razı olmuştu” dedi.

Siyasiler tepki göstersin
Onur Öymen, “Patriğin şimdi iç politikaya karışması Lozan’daki mutabakata açıkça aykırıdır. Hükümetin, muhalefetin, basının buna ne tepki göstereceğini göreceğiz” diyerek şöyle devam etti: “Patriğin gene Lozan’a aykırı olarak Ekümeniklik sıfatını kullanmasını da içimize sindirmemiz mümkün değildir. Bu konularda Lozan’ın koruyucusu olan Dışişleri Bakanlığına, Lozan kahramanlarının Partisi olan CHP’ye büyük görev düşüyor. Sessiz kalanlar tarih ve millet karşısında büyük sorumluluk taşıyacaklardır.” (ANKA)

AKP’den Rumlara jest üstüne jest
Fener papazı Bartholomeos tarafından başbakanlığa “En ideal isim” olarak gösterilen ve övgüler yağdırılan Başbakan Tayyip Erdoğan ve AKP döneminde Rumlar birçok kazanım elde etti. AKP’nin kilise açılımı sayesinde Rumlar, Trabzon’un Türkler tarafından fethedildiği 15 Ağustos’ta intikam alırcasına Sümela manastırında ayin yapmaya başladı.  Büyükada’daki Rum Yetimhanesi’nin tapusu AİHM kararıyla Fener Kilisesi’ne verildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Fener Kilisesi’ne gönderdiği ve yetimhaneyi sahiplenmeyeceğini gösterdiği mektup AİHM’in kararında dayanak noktası oldu. Çıkardığı Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile azınlık mallarının iadesi kararını da alan AKP iktidarı, şimdi de azınlık vakıflarının mallarına sahip olmaları için de zilyetlik (kullanım hakkı) tanımaya hazırlanıyor. ABD’den Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için istekler alan iktidar bunun için de uygun zamanı bekliyor.
25/10/2011-Yeniçağ gazetesi

"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."