29 Ağustos 2009 Cumartesi

Erdoğan'ın yanlış politikaları sonucu NATO Genel Sekreterliği koltuğunu oturan Rasmussen, Roj TV ile ilgili "Net kanıt sunulursa kapatılabilir" dedi.
2 gündür Ankara temaslarını sürdüren NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. İkili görüşme sonrası kameraların karşısına geçerken, Rasmussen eski Danimarka Başbakanı olarak gazetecilerin karikatür krizi ve Roj TV hakkındaki sorularından kaçamadı. Ancak soruları geçiştirerek " Net kanıt sunulursa kapatılabilir" dedi.
İki gündür Ankara'da bulunan, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, dün temaslarını tamamlayarak ülkemizden ayrıldı.
Dün Anıtkabir'i ziyaret eden Rasmussen, n daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Rasmussen, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile görüşmesinin ardından Türkiye'den ayrıldı.
Rasmussen ile Davutoğlu yaptıkları ikili görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu konuşmasında Türkiye'nin NATO'ya katkısının devam edeceğini söyledi, " NATO'nun başarısı Türkiye için çok önemlidir, birlikte çalışmayı sürdüreceğiz " dedi.
Rasmussen de, " Çok büyük bir müttefik olan Türkiye ile ilişkilere büyük önem atfediyoruz. Verdiğiniz güçlü destekten ötürü müteşekkirim " diye konuştu.
NATO'nun sürekli olarak yenilenmesi gerektiğine işaret eden NATO Genel Sekreteri, " Afganistan'daki çabalarımız öncelikli. Afgan güvenlik güçlerinin kapasitesini güçlendirmemiz gerekiyor. Afganistan eğitim misyonu oluşturacağız " ifadesini kullandı.
SORULARI YANITLADI
İkili açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplandırdı. Rasmussen başbakanlık yaptığı dönemde Danimarka'da yaşanan karikatür krizi ve Roj TV tartışmasıyla ilgili Türk gazetecilerin yoğun sorularıyla karşı karşıya kaldı.
KARİKATÜR KRİZİ
" Yaşananları ben bir sorun olarak değerlendirmiyorum " diyen Rasmussen, " Özgür demokrasiler içerisinde bunların yaşanması gayet doğal. Çok takdir ediyorum Türk hükümetinin verdiği desteği. Gördüğüm destekten çok memnunum ve bir de Müslüman dünyasıyla ilişkiler konusunda Müslüman dünyasıyla bu ortaklığı geliştirmek benim önceliğim " şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise karikatür kriziyle ilgili olarak," Bir gerginlik olarak görmemek lazım. Her zaman biz Sayın Rasmussen'e çok yakın bir dost olarak baktık. Bizim Strasbourg'da çıkardığımız sonuçlar o dönemde çok son derece tutarlı bir çerçeve üzerine oturtuldu " dedi.
ROJ TV'NİN KAPATILMASI TARTIŞMASI
Eski Danimarka Başbakanı, görev yaptığı dönemde terör örgütü PKK'nın yayın organı ROJ TV'nin yayınının durdurulması talebinin reddedilmesine ilişkin sorular üzerine de şunları söyledi:
"Terörle mücadele gerçekten benim önceliklerimden bir tanesi. Ben aynı zamanda daha da yakından bakmak isterim yani NATO acaba nasıl biraz daha güçlendirebilir diye. Terörle mücadele gerçekten büyük bir öncelik.
Şimdi belki biraz daha geçmişe bakıp eski görevime dönersek şimdi mevcut hükümet içinde de geçerli. Eğer Danimarka'daki yetkililere net bir kanıt sunulursa yani ROJ TV'nin Danimarka yasalarına yasalarına aykırı davrandığına dair o zaman gereken yapılacaktır. Sanırım yeni Danimarka hükümetinin de politikası bu yönde olacaktır. Net kanıt sunulursa kapatılabilir.”

Hiç yorum yok: