29 Ağustos 2009 Cumartesi


CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen,, "Gerek hükümetin son açılımı gerek Ermenistan konusundaki girişimlerinin yabancı kaynakların telkinlerinden esinlendiği yolundaki izlenimleri bu bilgiler doğrulamakta ve AKP iktidarının teslimiyetçi politikalarının somut örneklerini oluşturmaktadır" dedi. Öymen, Kürt açılımının Obama'nın Türkiye ziyaretiyle başladığını da vurguladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen, yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'nin Kürt açılımı konusunda 2007 ve 2009 yıllarında yazdığı raporlarla bir yol haritası hazırlama girişiminde bulunan ve bunun için Norveç hükümetinden destek alan American Atlantic Council araştırmacısı David Phillips, daha önce de Amerikan hükümetinin desteğiyle ve Türk ve Ermeni katılımcıların iştirakiyle oluşturulan Türk-Ermeni Uzlaştırma Komisyonunun da başkanlığını yapmıştı" dedi.
Bu komisyonun çalışmalarından rahatsızlık duyan Türk üyelerden üçünün 2003 yılının Haziran ayında istifa ettiğini, geri kalan üyelerin katılımıyla hazırlanan yol haritası Türk ve Ermeni hükümetlerine verildiğini bildiren Öymen, bu yol haritasının içeriğinin kamuoyuna açıklanmadığını anımsattı. Bazı Ermeni kaynakların hükümetlere sunulan bu yol haritasında Türkiye'nin Ermenistan sınırını ön koşulsuz olarak açmasını tavsiye ettiğini bildirdiğini kaydeden Öymen, "Aynı kaynaklar bu komisyonun görevlendirdiği, Amerika'da yerleşik bir insan hakları kuruluşunun 1915 yılında Türkiye'nin Ermenilere soykırım yaptığı yolunda görüş bildiğini de iddia etmektedirler" dedi.
OBAMA'NIN TÜRKİYE ZİYARETİ
Öymen, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Komisyonun taraflara sunduğu yol haritasının içeriği bilinmemekle birlikte Başkan Obama'nın TBMM'de yaptığı konuşmada herhangi bir ön koşuldan bahsetmeksizin Türkiye'nin Ermenistan sınırını açmasını ve Ermenistan'la ilişkilerini normalleştirmesini önerdiği hatırlanmaktadır.
Obama'nın bu konuşmasından sonra bazı AKP milletvekilleri ile iktidar yanlısı basın, sınırın ön koşulsuz olarak açılması konusunda beyanatta bulunmuşlar ancak daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in kuvvetli tepkisi üzerine Sayın Başbakan Azerbaycan'ı ziyaret ederek, Yukarı Karabağ sorunu çözülmeden sınırın açılamayacağını bildirmişti. Buna rağmen son zamanlarda Türkiye'nin Ermeni sınırını açması doğrultusunda bazı yabancı çevrelerin hükümet üzerine baskılarını yoğunlaştırdıkları görülmektedir.
Gerek hükümetin son açılımı gerek Ermenistan konusundaki girişimlerinin yabancı kaynakların telkinlerinden esinlendiği yolundaki izlenimleri bu bilgiler doğrulamakta ve AKP iktidarının teslimiyetçi politikalarının somut örneklerini oluşturmaktadır. Sayın Başbakanın bu konularda dış telkinlerle hareket ettiği yolunda iddialara gösterdiği aşırı tepki muhtemelen bu gerçeklerin artık saklanamayacak biçimde ortaya çıkmasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır."
&&
Savunmasız Ülkenin parçalanması haktır. Sen savunursan eğer parçalanmayacaktır.

Hiç yorum yok: