4 Ekim 2009 Pazar


“YAHUDİLER ARAPLARIN KUZENİ”

KADDAFİ’DEN DİLLENDİRİLMEYEN GERÇEKLER


BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında oturum başkanına kitapçık fırlatan Kaddafi'nin hedefinde Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve "asıl Yahudi düşmanı sizsiniz" dediği liderler vardı. Ahmedinejad ise konuşurken protestoya uğradı.
NEW YORK - Libya lideri Muammer Kaddafi, BM'nin, kurulduğu 1945 yılından bu yana dünya genelindeki 65 kadar savaşı önlemekte başarısız olduğunu söyledi.
Libya'da 40 yıldır iktidarda bulunan Kaddafi, BM Genel Kurulu'nda ilk kez yaptığı konuşmada, BM'de Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyenin hâkimiyetinde olduğunu, üye ülkeler arasında eşitsizlik bulunduğunu belirtti.
Daimi üyelerin veto hakkına karşı çıkan Kaddafi, Güvenlik Konseyi'nde bu hakkı elinde bulunduran ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'yı, kendi çıkarları doğrultusunda hareket etmekle suçladı.

Vetonun BM şartnamesine aykırı olduğunu ifade eden Kaddafi, elinde BM'nin kuruluş metnini içeren küçük mavi kitapçığı sallayarak, ''Veto, BM Şartnamesi'ne aykırıdır, daimi üyelerin varlığı BM Şartnamesi'ne aykırıdır'' diye konuştu.
Kaddafi, veto hakkını kabul etmediğini de belirterek, ''Şartnamede büyük veya küçük bütün ülkeler eşittir der'' ifadesini kullandı.
Genelde çok sert eleştirilere yer verdiği konuşmasının bir bölümünde elindeki kitapçığı oturum başkanına fırlatan Libya Lideri, büyük güçleri 1945'ten beri kendi çıkarları için dünyada sayısız çatışma çıkarmakla da suçladı.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Amerikalı Büyükelçi Susan Rice'ın, toplantı salonunu Kaddafi'nin konuşmasından önce terk etmesi dikkati çekti. "TALİBAN'IN DÜŞMAN OLDUĞUNU KİM SÖYLEDİ?" Muammer Kaddafi, yaptığı konuşmada, ''Talibanın düşman olduğunu kim söyledi? Usame Bin Ladin Taliban mıdır? Hayır. New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne saldıranlar Taliban mıydı, Afgan mıydı? Hayır. Taliban, tıpkı Vatikan gibi bir din devleti kurmak istiyorsa bunda kötü ne var? Vatikan bizim için bir tehlike mi oluşturuyor? Hayır'' ifadesini kullandı.
"YAHUDİ DÜŞMANI OLAN SİZSİNİZ" Arapların Yahudilere karşı hiçbir düşmanlık hissetmediğini, Yahudilerin ''Arapların kuzenleri'' olduğunu söyleyen Kaddafi, salondaki Avrupalı liderlere hitaben, ''Yahudilerden nefret eden, Yahudi düşmanı olan asıl sizsiniz. Yahudi soykırımından ve Avrupa'daki ölü yakma fırınlarından sizler sorumlusunuz'' dedi.
İSRAİL-FİLİSTİN MESELESİ İsrail-Filistin anlaşmazlığı için iki devletli çözümün pratik olmadığını hatta bunun imkânsız olduğunu belirten Kaddafi, ''Rica ederim artık bundan bahsetmeyin'' dedi ve çözümün tıpkı Lübnan örneğinde olduğu gibi Yahudiler, Müslümanlar, Filistinliler, Hıristiyanlar ve diğerleri için tek bir demokratik devlette yattığını kaydetti.
OBAMA BAHANESİ 40 yıldır iktidarda olan ve ilk kez BM Genel Kurulunda konuşma fırsatı bulan Kaddafi, konuşmaların 15 dakikayı geçmemesi ricasına rağmen 1 saat 35 dakika konuştu. Kendisinden önceki konuşmacı ABD Başkanı Barack Obama da süreyi aşmış ve 40 dakika konuşmuştu. İki kez konuşmasını bitirmesi istenen Kaddafi, Obama'nın da süreyi geçtiği bahanesiyle bunu reddetti.
Avrupalıların sömürdükleri Afrika'ya 7 milyar 770 milyon dolar tazminat ödemesi gerektiğini ileri süren Kaddafi, bu rakamın nereden çıktığını ise belirtmedi ama, ''Afrikalılar bunu talep edecek ve bu parayı vermezseniz Afrikalılar bu milyarları alıp götürdüğünüz yerlere gidecek'' diye konuştu.
Kaddafi, uzun konuşmasında, ABD'nin suikasta kurban giden başkanı John Fitzgerald Kennedy, Vietnam Savaşı, Somalili korsanlar gibi konulara da değindi.

Hiç yorum yok: