24 Ekim 2010 Pazar

YENİ ARAYIŞLAR
Seçimlere bir yıldan az bir zaman kala, sağda AKP'ye alternatif yaratmak için başlatılan siyasi arayışlar, su yüzüne çıkmaya başladı. Ankara'daki son 'dedikodular'a göre, Saadet Partisi, Demokrat Parti, ve Türkiye Partisi seçimlere ittifak yaparak girecek. Ana çatı ise DP olacak.

Yüzde 10 barajının altında oy oranına sahip sağ çizgideki partilerin, 2011’deki seçime ittifak yaparak tek liste ile girme arayışı bir süredir gündemdeydi. TP Genel Başkanı Abdüllatif Şener Milli Görüş Lideri Necmettin Erbakan ile yaptığı görüşmenin ardından 3 Eylül’de 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i ziyaret etmişti. Bu görüşmeler, dönemin SP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’un ittifaka soğuk bakması nedeniyle askıya alınmıştı. Erbakan’ın, SP Genel Başkanı seçilmesinin ardından ittifaka yönelik arayışlar yeniden gündeme geldi. Kulislerde, seçime ittifak yapılarak girilmesi yönünde DP Genel Başkanı Cindoruk’a, parti içinde baskı yapılmaya başlandığı belirtildi.
İŞTE İTTİFAK SENARYOSUNUN ANA HATLARI
Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre, DP’li kaynaklar, öne çıkan ittifak senaryosunu şöyle özetledi:
“Demirel perde arkasından liderler arasında uzlaşmayı sağlayıcı bir rol oynayabilir. Eğer Cindoruk ile Erbakan anlaşma sağlayabilirse ittifakın çatısı kurulmuş olur. Şener de yer alır. Yurt Partisi lideri Sadettin Tantan’a, Liberal Demokrat Parti Genel Başkanı Cem Toker’e, Hak ve Eşitlik partisi Genel Başkanı Osman Pamukoğlu’na da çağrı yapılır. Merkez sağ, milliyetçi ve muhafazakâr kesim içinden Sadi Somuncuoğlu, İlhan Kesici, Mustafa Özbek gibi bazı isimler de bu ittifak listesinden aday gösterilebilir. İttifak, DP çatısı altında yapılır ve diğer partilerin adayları DP listesinden seçime girerler.”
*****************
SARIGÜL-KESİCİ-ÖZKAN'LI MERKEZ İTTİFAK!
Merkezde yeni siyasi oluşum arayışı epeydir sürüyor. Projenin başında
Hüsamettin Özkan gibi ağırlıklı bir isim var!
Sakın Özkan’ın neresi ağırlıklı demeyin!
Hüsamettin Bey İstanbul sermayesi ile iç içe!
Dahası Aydın Doğan’ın en iyi tavla arkadaşı ve neredeyse her gün beraberler ki yaz boyu Bodrum’da bile ayrılmadılar!
Keza Özkan, Turgay Ciner gibi güçlü bir ismin de kayınpederi.
Kısacası Hüsamettin Bey hem merkez medyada etkili hem de siyasi harekete para bulabilecek ilişkilere sahip.
Siyasi projede Mustafa Sarıgül, ağırlıklı bir diğer isim.
CHP’den istifa eden İlhan Kesici de bunlarla anılıyor.
Bitmedi...
Deniz Baykal’ı bile bu guruba yakın gösterenler var.
Hayır, bu tevatür değil.
Kısa bir süre önce evinde ziyaret ettiğim Deniz Baykal’ın yanında İstemihan Talay vardı ki Talay, Hüsamettin Özkan’ın gölgesi olarak bilinir. Belli ki Deniz Bey’in yanına mesaj almaya ve vermeye gelmiş!
Baykal bağlamında bir başka ayrıntı Hüsamettin Özkan’la İstanbul’da bilinen yemek yenme olayı ve İlhan Kesici’nin CHP’den ayrılmadan önce Deniz Bey’le evinde saatler süren görüşmeler yapması.
Oluşumda bu isimlerin dışında Hikmet Çetin gibilerin adları da geçiyor.
İstanbul ve Ankara’da defalarca toplanılıp konuşulan konu şu günlerde kamuoyu araştırması safhasında yani önemli bir araştırma şirketi zemin etütlerini hazırlıyor.
Gelelim projenin amacına:
AKP’ye karşı merkezde bir siyasi hareketin inşa edilmesi!
İçinde soldan ve sağdan bilinen isimler olacak ve biraz ANAP’ı çağrıştıracak!
Bu yapı içine eğer Baykal da katılırsa, CHP’deki Baykalcı milletvekilleri ve DSP’liler sayesinde gurup bile kurulabilir diyenler var.
Merkezde düşünülen oluşumun omurgası DSP olacak ama partinin hem ismi, hem lideri, hem de programı değişecek!.
Bu teşebbüse Koç’dan Eczacıbaşı’na kadar pek çok zenginin peşinen destek olduğu da dillerde!
Dinlediğime göre Baykal’ın projeye katılma şartı Süleyman Demirel’in de bu oluşuma dahil olması yani DP’yi bu yapıya katması.
Bazı çevreler DP’den yeni bir lider adayının çıkartılmamasını bu projeye bağlayanlar var ancak Demirel bu noktada henüz zerre bir renk vermiş değil.
İstanbul sermayesinin hedefi AKP, CHP ve MHP’nin dışında bir partinin daha barajı aşıp AKP’nin tek başına iktidar olmasının engellenmesi ki bu projenin temel amacı bu.
Gelişmeleri aktarmayı sürdüreceğiz, bizi izlemeye devam edin!
Sebahattin Önkibar


Hiç yorum yok: