11 Eylül 2010 Cumartesi



HANGİ TÜRKLER İSRAİL'E GÖÇ ETTİ

Hastürk'ün İsrail'de Hayom Gazetesi'ne dayanarak verdiği habere göre iki gün önce İsrail'e büyük bir göç dalgası yaşandı. Yeni göçmenlerin arasından İstanbuldan aileler de bulunuyor.

İsrail, önceki gün, Fransa, Belçika, İtalya, Avusturya ve Türkiye'den yeni göçmenleri karşıladı. Sohnut (Yahudi Ajansı) yeni gelen göçmenlerin İsrail toplumuna hızlı kaynaşmaları için İsrail'deki hayatlarını kurmaya yönelik "kırmızı halı"adıyla bir fuar düzenledi. Kırmızı halı sayesinde İçişleri Bakanlığı, Sosyal Güvenlik, Gümrük ve yeni ehliyet çıkarmaları için Ehliyet Otoritesi de fuar da hazır bulundular. Kırmızı Halı fuarı biter bitmez yeni göçmenler nüfus cüzdanlarını Ağlama Duvarındaki özel bir törenle teslim aldılar.


Yeni göçmenler arasında Türkiye'den aileler vardı. Bu aileler gazeteye,"İstanbul'daki Yahudilerin durumu çok kötü özellikle de son dönemde yaşananlar sinir bozucu" dedi. Yeni göçmenlerden Nesim, Türkiye'de yaşarken bir tekstil dükkanı olduğunu ancak kendisinin Yahudi olmasından dolayı kendi dükkanından alışveriş yapılmadığını söyledi. Nesim, Mavi Marmara gemisinden sonra durumun daha da kötüleştiğini orada yaşamanın artık korkutucu olduğunu söyledi.
Yeni göçmenlerden Natan da aynı fikir de. Natan, "Türkiye'de kalıp Yahudi düşmanlığına maruz kalmaktansa İsrail'de yaşamak çok daha iyi, hiç kuşkusuz tüm Türkiye'de Yahudilere karşı olan tutum çok değişti" dedi.
 İzmir de İsrail'e göçmen yollayan şehirler arasında. İzmirli göçmen Tilda, İzmir'in Avupai dokusuna vurgu yaptıktan sonra kendisinin uzun bir süre düşündükten sonra İsrail'de yaşamak istediğine karar verdiğini söylüyor. Tilda ilk amacını İbranice öğrenip kendi yolunu çizmek olarak belirledi.

Odatv.com

Hiç yorum yok: