30 Aralık 2009 Çarşamba


 NÜKLEER ENERJİ
Petrol zengini ülkeler bile nükleer enerjiye yönelirken biz satın aldığımız gazı yakarak elektrik üretiyoruz.İran yıllık elektrik satışını %85 arttırırken biz günü kurtaran enerji politikalarıyla nereye gidebiliriz?
Dünyanın en pahalı elektiriği ile gelişemeyen sanayii ve dört kişiden birinin işsiz gezdiği, nüfusunun %50 sinin 25 yaş ve altı olduğu bir ülkede bu gidişle sosyal patlama kaçınılmazdır.
Nükleer santralin patlamasına-çatlamasına gerek kalmadan bu halk yakında bir birini yer.
Birileride çevreci kınalarını çıkarıp bir taraflarına yaksın.
Daha ne diyeyim.


NEY KORE, EMİRLİKLER'DE 40 MİLYAR DOLARLIK NÜKLEER İHALE KAZANDI


Güney Koreli bir konsorsiyumun Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir dizi nükleer reaktör inşa etmek için 40 milyar dolarlık ihale kazandığı bildirildi.

Endüstri kaynaklarından alınan bilgilere göre konsorsiyum, Arap Körfezi'ndeki ilk nükleer enerji tesisini yapacak. Bu ihalenin Ortadoğu'da şu ana kadar verilmiş en büyük enerji anlaşması olmasının yanı sıra dünyada verilmiş en yüksek değerli nükleer enerji anlaşmalardan biri olduğu da belirtildi.
Bir endüstri kaynağı, "İhaleyi kazandık. Kesin değerini bilmesek de rakamın 40 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyorum." dedi. Konsorsiyuma Kore Elektrik Enerji Şirketi (KEPCO), Hyundait Mühendislik ve İnşaat, Samsung C&T Şirketi ve Doosan Ağır Sanayiler'in dahil olduğu ve Güney Koreli grubun diğer Fransız konsorsiyum ile Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya'dan katılan şirket gruplarını yendiği öğrenildi.

Körfez bölgesindeki ilk nükleer tesiste çalışmaların 2012'de başlaması planlanıyor. Program dahilinde ilk aşamada üç ya da dört reaktör yapılması öngörülüyor. Enerjiye olan talebin de geçen sene 15 bin megavata ulaştığı ve 2020 itibariyle de bunun 40 bin megawatt'a çıkacağı tahmin ediliyor.


GÜNEY KORE BAŞKANI DESTEK GEZİSİNDE

Bunun yanı sıra Güney Kore devlet başkanı Lee Myung-bak'ın Cumartesi günü resmi bir ziyaret için Birleşik Arap Emirlikleri'ne geldiği ve bugün (Pazar) BAE devlet başkanı Halife Bin Zayid El Nahyan ile nükleer enerji anlaşmasını imzalamasının beklendiği öğrenildi.

Her iki ülkenin de 'barışçıl nükleer enerji' sahasında ekonomik ilişkilerini geliştirmeyi ve yenilenebilir enerjiler ya da karbon salınımlarının azaltılmasında da işbirliğine gitmeyi hedeflediği kaydedildi.

BARIŞÇIL AMAÇLAR

Son yıllarda daha aktif konuşulmaya başlanan BAE, Suudi Arabistan ve Mısır'daki nükleer enerji programlarının bölgesel silahlanma yarışına dönme ihtimaline karşı bazı çevrelerin dikkatini çektiği ifade edildi.

Dünyanın üçüncü büyük petrol ihracatçısı BAE ise herhangi bir yanlış anlaşılmaya karşı üzerinde çalışılan nükleer programın sadece barışçıl amaçlar ve ülkede artan elektrik talebini karşılama amacıyla olduğunu vurguluyor.,



BAE'deki nükleer programı başkan Abu Dabi yürütüyor. Abu Dabi, ülkedeki ham petrol rezervlerinin büyük kısmına sahip olurken yakın zamanda borçlarını erteleyeceğini ilan eden ticari merkez Dubai'nin de yardımına koşmuştu.


BAKINIZ:


“Nükleer santral çevre düşmanıdır ve Radyasyon yayar” yalanının gerçeği nedir?



Nükleer santral çevre düşmanıdır ve Radyasyon yayar” yalanının gerçeği nedir?
Çevre konusundaki kriterleri ana enerji santralleri içinde en çok Nükleer Santraller sağlar. Bu durum için yapılan en önemli tablo aşağıdadır.
KONU
NÜKLEER
HİDROLİK
DOĞAL GAZ
KÖMÜR
TESİS ALANI
KÜÇÜK
BÜYÜK
KÜÇÜK
ORTA
YATIRIM MALİYETİ
YÜKSEK
YÜKSEK
ORTA
YÜKSEK
KURULUŞ SÜRESİ
ORTA
UZUN
KISA
ORTA
TESİS ÖMRÜ
50
40
40
35
KAMULAŞTIRMA
ÇOK AZ
ÇOK
ÇOK AZ
ORTA
ELEKTRİK MALİYET
DÜŞÜK
DÜŞÜK
YÜKSEK
ORTA
YAKIT MALİYETİ
KÜÇÜK
YOK
YÜKSEK
ORTA
GÜÇ YAPISI
YÜKSEK
ORTA
ORTA
ORTA
DIŞA BAĞIMLILIK
ÇOK AZ
YOK
ÇOK
KISMEN
BACA GAZI
YOK
YOK
ÇOK
ÇOK
CO2-Karbondioksit
YOK
YOK
ÇOK
ÇOK
NOx-Azotoksit
YOK
YOK
ORTA
ÇOK
SO2-Kükürtdioksit
YOK
YOK
YOK
ÇOK
KÜL
YOK
YOK
YOK
ÇOK
GÖÇ SORUNU
YOK
VAR
YOK
YOK





ORTALAMA
10
8
5
1
BACASIZ elektrik üreten TEK “ana” enerji kaynağı NÜKLEER ENERJİDİR.
Yukarıdaki tabloda sorulan sorulara verilen cevap ve renklerle uyumlu hale getirilmiştir. En çok yeşilin yani olumlu kriterin nükleer de olduğu açıktır. Buna rağmen sitemizde en çok eleştiri alan tablodur. Bu eleştirileri yapanlara; sizde benzerini yapın kendi doğrularınız ne ise yazın ve renklendirin, sitemizde adınızla birlikte yayınlayalım önerisine henüz olumlu yanıt veren olmadı. Nükleer enerjinin çevre dostu olduğu bu tablo dışında belgeleyen en acı gerçek KÜRESEL ISINMA olmuştur. Yıllardır termik enerji santrallerinin çevreyi katlettiği anlatmamıza izin vermeyenleri çaresiz bırakacak bir gerçek “TABİATIN İSYANI” ile ortaya dökülmüştür. İşte hangi teknolojinin tabiatı katlettiği ortadadır. Fosil yakıtların gerek ucuzluğu ve petrol şirketlerinin kasıtlı olarak nükleer karşıtlığını desteklemeleri neticesi konun uzmanları programlı bir şekilde medyadan uzak tutulmuş, karşı tarafa aşırı zaman tanınmış ve konu bilinçli bir bilgi kirliliği ile desteklenmiştir.
Şimdi bu kuruluş ve insanlara şunu soruyoruz. Konunun galibi sizlersiniz ancak tabiat isyan etti bir felaket ile karşı karşıyayız. Şimdi ne çözüm öneriyorsunuz denildiğinde cevaben: Yenilenebilir enerji kaynaklarının” bu sorunu çözeceğini söyleyip insanlarımızı adeta ikinci bir tuzağa sokmaktadırlar. Bilimde netleşen bir durum mevcuttur; Alternatif (yenilenebilir) enerji kaynaklarının yerine ANA enerji kaynaklarını ikâme edemezsiniz. Bunu bilmezden gelip yılların yanlışlığı adeta başka bir yanlışla düzelteceğini sananlar “küresel ısınma felaketi” ile durumun vahametini anlamadılar ise bizim bilimsel olarak yapacağımız bir durum kalmamıştır.
Yıllardır çevre dostlarının bilerek–bilmeyerek yaptıkları hatalar ortada. Konu hepimizi kapsadığı ve sorumluluklarımızın ağır olmasından dolayı özellikle medyanın bu konu üzerine gitmesini arzu ederiz.
Nükleer Santral Radyasyon yayar yalanının gerçeği nedir?
Öncelikle Nükleer santrallerin “BACASIZ olduğunu söyleyerek konuya girelim. Bu nedenden dolayı termik santraller gibi karbondioksit, azot oksit ve karbon monoksit gibi gazlar ve kül çıkartmaz. Aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi bir kubbe beton ile sistem koruma altındadır.
Nükleer yakıtlar çok sağlam bir kazan içinde olup bunun üzerine çeşitli koruma duvarları inşa edilmiştir. Son koruma ise dıştaki kabuk olup 1.5-2 metre kalınlığında bir çelik-beton karışımıdır. Yakıt çubuk atığı ise yıllık 25 ton boyutunda olup bir yemek masası hacmindedir. Çernobil benzeri kaza ABD’de 1979 yılında olmuştur. Ancak çevreye herhangi bir radyasyon sızmasını bu kabuk önlemiştir. Rus teknolojisinde böyle bir koruma mevcut olmadığından 100km çap içinde radyoaktif kirlilik sorunu ortaya çıkmıştır.


Kandu tipi kapalı bir nükleer santral
Doğalgaz, petrol ve kömür’den yanarken çıkan kilovat-saat başına karbondioksit miktarı. (1Pound=0.5Kg)

Enerji alanlarından yayılan CO2 miktarı (milyar ton olarak)
█ Çin █ A.B.D. █ Gelişmekte olan ülkeler. █ Diğer gelişmiş ülkeler.

KAPALI - BATI TİPİ AÇIK - DOĞU TİPİ

Hiç yorum yok: