21 Ekim 2009 Çarşamba

Rusya ile Sırbistan, 'Güney Akım' konusunda anlaşma imzaladı
Rusya Federasyonu ile Sırbistan, RF Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in salı günü gerçekleşen Belgrad ziyareti sırasında önemli anlaşmalara imza atıldı. RF Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ile Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, görüşmelerinin ardından, “Güney Akım” boru hattı projesi ve ortak yeraltı gaz deposu yapımı gibi konuların da içinde bulunduğu çeşitli alanlarda işbirliği yapmak üzere anlaşmaya vardılar.
“Güney Akım” boru hattı projesi konusunda “Gazprom” ile Sırbistan devlet firması “Serbiyagaz” bir anlaşma imzaladı. Bununla birlikte iki firma, ortak bir yeraltı gaz deposu kurma konusunda da anlaşmaya vardılar. Kapasitesinin 450 milyon metreküp olması tasarlanan gaz deposunun yüzde 51 hissesinin “Grazprom”a, geri kalan yüzde 49 hissenin ise “Serbiyagaz”a ait olması kararlaştırıldı.
Bu anlaşmaya göre, tarafların, “Güney Akım”ın Sırbistan’dan geçecek bölümünün projelendirme, yapım ve işletme işleri ile ilgilenecek Rusya-Sırbistan ortak firması “South Stream Serbia”yı 30 gün içinde temellendirmeleri bekleniyor. Bu firmada da “Gazprom”un yüzde 51, “Serbiyagaz”ın yüzde 49 hissesi var.
Dmitriy Medvedev ile Boris Tadiç’in, Belgrad görüşmelerinin en önemli gündem maddelerinden biri olarak değerlendirilen Rusya’nın Sırbistan’a 1 milyar avro kredi vermesi konusunda da anlaşmaya vardılar.
Bunların yanısıra, Dmitriy Medvedev ile Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç görüşmeleri sırasında Rusya ile Sırbistan’ın, doğal afet, olağanüstü durumlar ve bu gibi durumların sonuçlarını ortadan kaldırılması gibi konularda işbirliği yapması üzerine anlaşmaya varıldı. Bununla birlikte, iki ülkenin içişleri bakanlıklarının işbirliği kurulması ve 2011-2012 yıllarında kültür, eğitim, spor ve gençlik politikası konularında ortak çalışmalar yürütme konusunda karara varıldı.
RF Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’in Belgrad ziyareti, bir RF devlet başkanının ilk resmî Sırbistan ziyaret olması açısından iki ülkenin ilişkileri için tarihi bir önem taşıyor.
(Haber: Rusya.ru)

Hiç yorum yok: