31 Temmuz 2009 Cuma


YARGIYA TUZAK KURULUYOR

Ergenekon savcı ve hakimlerine ilişkin atamaları tıkamak ve Ergenekon sanığı ile görüntülenmekle suçlanan HSYK üyesi Ali Suat Ertosun, hakkındaki iddialara cevap verdi. Ertosun, hakkındaki haberlerin eleştiri sınırını aştığını organize bir şekilde yargıya tuzak kurulduğunu vurguladı.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Üyesi Ali Suat Ertosun, Adalet Bakanlığı ek binasında basın toplantısı yaptı. Bir süredir hakkında çıkan iddialara yanıt veren Ertosun öne sürülenler için dava açacağını, soruşturma istediğini söyledi ve kendi şahsında yargıya organize bir şekilde tuzak kurulduğunu vurguladı.
Çok sayıda basın mensubunun katıldığı toplantıda konuşan Ertosun "Son günlerde gerek şahsıma gerekse HSYK'ya yönelik eleştiri sınırlarını da aşacak şekilde maksatlı yayınlar yapılmaktadır. Bu yayınları üç ana başlık altında toplamak mümkündür. Birincisi hakaret küçük düşürme ve karalama amacıyla, ikincisi ceza ve tevkif evleri genel müdürü olduğum dönemde yapılan birkaç olaya dair kurulan komplo teorilerinde, üçüncüsü şahsım hedef alınmak suretiyle HSYK'ya yönelik olanlardır. Birincisi eleştiri amacı taşımayıp hakaret etme küçük düşürme düşüncesiyle yapılan yayınlarla ilgili yasal başvuruda bulunulacaktır" dedi.
Ertosun konu başlıklarıyla şunları söyledi:
"BEN ATANDIĞIMDA CEZAEVLERİ BÜYÜK SORUNDU"
Cezaevleri Genel Müdürlüğü'ne atandığımda cezaevleri ülkemizin önemli sorunlarından biriydi. Devletimiz uzun yıllar bazı cezaevlerine hakim olamamış, terör için okul vazifesi görmüş, firarların gerçekleştiği, tutukluların mahkemeye çıkarılmadığı, adliyeye getirilemedikleri, içeriye silah sokulduğu yerler haline gelmişti. Cezaevlerinin koğuş sistemi halinde olması da bunların nedenidir.
"F TİPLERİ İLE DENETİM SAĞLANDI"
Sonrasında koğuş sisteminden oda sistemine geçirildi. 11 F tipi cezaevi çok uygun fiyata yapılmıştır. F Tipi cezaevlerinin hizmete girmesiyle güvenlik sorunu çözülmüştür. Terör suç örgütü üyelerinin hâkimiyeti sona ermiştir. Ölüm oruçları bitmiş, çok sayıda hükümlü ve tutuklu terörden kurtulmuştur. Bu ülke teröre 30 milyar doların üzerinde para harcanmıştır. Bu paraların büyük kısmı cezaevlerine ayırılmıştır. Cezaevleri terör yuvası olmaktan çıkmıştır. Hayata Dönüş Operasyonu, cezaevleri sorununun had safhaya alındığı dönemde yapılmıştır, bu tek başına benim kararım değil, hükümetin ve devletin de kararıdır...
MUSTAFA DUYAR
Mustafa Duyar'ın öldürülmesine ilişkin bazı iddialar da var hakkımda. Şahsıma yönelik olarak yapılan yayınlar için hakkımda inceleme ve soruşturma yapılmasını istedim. Soruşturma sonunda soruşturmaya geçilmesine yer olmadığına karar verildi. Afyon Cezaevi'ndeki kişiler de soruşturmaya tabi tutulmuştur. Silahı sokan orada bir müdürdür ve o müdür hakkında da gerekli işlemler yapılmıştır.
KENDİ İSTEĞİYLE NAKLEDİLDİ
Mustafa Duyar'ın Afyon Kapalı Cezaevi'ne nakli kendi isteğiyle yapılmıştır. Ergin kardeşler ise Kırklareli Savcılığı istemiyle Afyon Kapalı Cezaevi'ne 1997'de nakledilmişlerdir. Ben 16.11.1998'de oraya genel müdür oldum.
CAN DÜNDAR'IN RÖPORTAJ TALEBİ
Can Dündar, Duyar ile Sabancı suikastının yıl dönümü nedeniyle görüşmek istemiş; yargılamayı etkiler diye benim taraftar olmamama rağmen Bakanlık tarafından izin verilmiştir. Duyar para talep ettiği için gazeteci Can Dündar ile görüşemedi. Beni röportaja engel olmakla suçlayan Can Dündar'dan manevi tazminat kazandım.
ÜSTÜN HİZMET MADALYASI ALDIM
Cezaevlerinde meydana gelen değişimlerden dolayı yaptığım çalışmalarla, ülkemizin dünyaya tanıtılmasında gösterdiğim üstün başarıdan dolayı, Bakanlar Kurulu'nun önerisi üzerine, Cumhurbaşkanı'nın tevcihiyle, tarafıma Türkiye Cumhuriyet Devlet Üstün Hizmet Madalyası verilmiştir. Bu vesileyle, birlikte çalıştığım arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyor, şehitlerimizi de rahmetle anıyorum.
AYDIN ENGİN'LE BULUŞMA
Aydın Engin'le Adalet Bakanlığı'nda birlikte çalıştık. Ailevi ilişkilerimiz de vardır. Bizim görüşmemiz gizli bir görüşme değildi, gizli bir yerde biraraya gelmedik. Kızılay'ın göbeğinde 4 arkadaş bir araya geldik. Davalarla ilgili tek bir konuşma olmamıştır. Hakim ve savcıları değiştirmeye yönelik bir konuşma olmamıştır. Burada fotoğraftaki kişiler değil, kim tarafından çekildiği ve çektirildiğidir. Eğer bu fotoğraf devlet tarafından çektirildiyse daha vahimdir. Şikâyetçi olacağım. Savcılık kimin dinlendiğini, kimin servis ettiğini bulacaktır. HSYK olarak bu konu üzerinde değerlendirme yapıyoruz bir yıldır.
TUTUKLU ALBAY CEMAL TEMİZÖZ
Bazı yayın organlarında yöneltilen başka bir suçlama daha var. Cemal Temizöz'ü kurtarmak istediğim iddia edilmiştir. Temizöz'ün Kayseri'ye gittiğimde izin kullandığını öğrendim. Kayseri'de ziyaretlerim oldu. Akpınar Kırşehir ve Kayseri adliyelerini ziyaret ettikten sonra 6–7 Mart tarihlerinde, Jandarma Bölge komutanı Ali Aydın'ın misafiri olarak kaldım. Ali Aydın ile Hayata Dönüş operasyonunda birlikte çalıştık. Cemal Temizöz ile tanışmadım, karşılaşmadım. Cemal Temizöz'ün 3–10 Mart tarihleri arasında izin kullandığını öğrendim. Bu da hakkımdaki suçlamaların ne kadar dayanıksız olduğunu gördük.
HSYK
HSYK'da terfiler not sistemi üzerinden yapılmalı. HSYK kararları yargı denetimine açılmalıdır. Biz bunu istiyoruz. HSYK'nın yargı reformuna karşı olduğu izlenimi verilmeye çalışılmaktadır. Hiçbir zaman yargı reformuna ve HSYK'nın yeniden yapılandırılmasına karşı olmadım. Bununla ilgili düşüncelerim AB belgelerinde de ifade edilen satır başlarına uygun şekilde belirtilmiştir. Bu düşünceler şahsıma aittir. Bunların bazılarına yüksek kurulun üyeleri katılmamaktadırlar, kurulun resmi görüşü değil.
HSYK'yla ilgili anayasa'daki maddeler değiştirilmelidir. Kurulun ayrı bütçe sekretarya ve binasının olması lazımdır. Kurul'dan Adalet Bakanlığı Müsteşarı çıkarılmalıdır. Bugün soruşturmaları yapma yetkisi Adalet Bakanlığı'ndadır. Adalet Bakanlığı bu yetkiyi isterse kullanmakta isterse kullanmamaktadır. Biz bu yetkiyi kurul'a verilmesini istiyoruz. Bu AB ülkelerinde böyledir.
HSYK'nın yeniden yapılandırılmasıyla birlikte not sistemi de dahil olmak üzere, terfi sisteminin performans esas olacak şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Suçlamaları hak etmediğimi düşünüyorum. Benim ve HSYK'nın hiçbir soruşturmayı önleme gayretimiz olmamıştır olmayacaktır. Bu ileri sürülmektedir. Bunlar hangi delillere dayanarak söylenmektedir. Yargı çok büyük yaralar alıyor. Bunları onarmak tamir etmek lazım. Hukuk hepimiz için gerekli lazım. Hakkımda her türlü incelemeye ve soruşturma hazırım. İstifa etmem isteniyor. Ortada istifa etmemi gerektiren bir neden bulunmamaktadır. Benim sizlere söyleyeceklerim bundan ibaret.
HER TÜRLÜ SORUŞTURMAYA HAZIRIM
Hakkımda açılacak her türlü davaya, soruşturmaya da hazırım. Bugüne kadar kendi kendime de soruşturma açtım. İstifa etmem isteniyor. Ortada istifa etmemi gerektiren bir sebep de bulunmamaktadır. Bunun dışında HSYK'nın gizli olan görüşmeleri dışındaki her türlü sorunuzu cevaplandırmaya da hazırım.
HSYK TOPLANTISINDA ADALET BAKANLIĞI'YLA NELER KONUŞULDU?
Ertosun HSYK'daki kararname toplantısında Adalet Bakanlığı'ndan hangi taleplerde bulunduğunu aktardı. Ertosun şöyle konuştu; "İnsan haklarını ihlal eden bazı davranışlar nedeniyle yargı yoluna başvurulmasını istedik. Bu konuda karar alındı. Biz gerekli duyarlılığmızı gösterdik. Bu kararlar nelerdir. Dinleme konusunda Yargıtay jandarmanın dinleme yetkisini kaldırdı. Dinleme konusunda diğer birimler yönünden de yargı yoluna başvurulmasını istedik. Arama kararlarını verme yetkisindeki makam neresidir, bu konu incelenmeli.
*Adalet Bakanlığı müfettişlerinin talepleri üzerine dinleme kararları veriliyor, bu doğru mu değil mi?
*Şüpheli ya da zanlıların ifade tutanaklarının kendisine verilmesinin gerekip gerekmediği konusu incelenmelidir.
*Arama ve yakalama kararı isteniyor. Sadece arama kararı veriliyor. Ama insanlar yakalanıp götürülüyor. Bu yasal mı?
*Dosyaların birleştirilmesi uygun mu? PKK, THKPC dosyalarını inceledik dosyaları birleştirilmemişti.
Bunlarla kurul olarak biz ilgilenmeyeceğiz de kim ilgilenecek? Bir takım bilgilerin yayın organlarına verilmemesini, insanlara isnat edilen suçların belirtilmesini, insanların peşinen suçlu ilan edilmemesini istedik. Bunlar açılımdır. AB müktesebatında bizden istenen açılımlardır. HSYK yargı yönetiminin dışına itilmeye çalışılıyor."

Hiç yorum yok: