5 Şubat 2011 Cumartesi

YOK ARTIK!
Nobel Ödülü sahibi Rahip Desmond Tutu, Roj TV’yi Nobel’e aday gösteriyor

CİHAN
Aralarında Nobel Ödülü sahibi Güney Afrikalı rahip DesmonTutu’nun da bulunduğu 150 kişi Danimarka’da hakkında teröre destek verdiği suçlamasıyla kapatma davası açılan Roj TV’yi Nobel Barış Ödül’üne aday gösterdi.

Konuyla ilgili henüz Danimarka Adalet Bakanlığı’ndan resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak iktidarın küçük ortağı Muhafazakar Parti’nin Sözcüsü Tom Behnke, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Danimarka’nın, hakkında kapatma davası açtığı bir televizyon istasyonunu Nobel barış ödülüne aday gösterilmesi tuhaf." dedi.

Roj TV’nin Nobel Barış Ödülüne aday gösterilmesinin önde gelen destekçilerinden Danimarkalı fizikçi İnge Genefke, "ROJ TV Kürtlerin çektiği acıları ve Türkiye’deki durumu dünyanın görmesini sağlıyor. Türk medyası iktidarın baskısı altında bulunduğundan gerçekleri kamuoyuna aktarmıyor. ROJ TV ise gerçeği kamuoyuna aktarıp Kürtlerin ulusal bilinci ve adalete olan inançlarının oluşup gelişmesine katkıda bulunuyor." diye konuştu.
Hakkında AB’nin yanı sıra ABD’nin de terör örgütleri listesinde bulunan PKK’ya destek vermek suçundan kapatma davası açılan ROJ TV’yi Nobel Barış ödülüne aday gösteren isimler arasında Desmond Tutu’nun yanı sıra Danimarkalı fizikçi ve insan hakları savunucusu İnge Genefke, Danimarka’daki Türkiye kökenli yerel politikacılardan Serdal Benli ve Mehmet Aksoy ayrıca çeşitli Danimarka politikacılar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri yer alıyor.

Nobel Barış Ödülü her yıl 19 Aralık tarihinde ’ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması, ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarf eden kişi, kişiler veya kuruluşlara’ veriliyor. Norveç Nobel Komitesi tarafından verilen ödüle her yıl 150 ile 200 farklı kişi ya da kurum aday gösteriliyor. Ödülün kime verileceğine Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland’in de aralarında bulunduğu ve Kaci Kullmann Five, Sissel Marie Rønbeck, İnger-Marie Ytterhorn, Ågot Valle’den oluşan 5 kişilik özel Nobel Komitesi karar veriyor.
Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı’na konuşan Norveç Nobel Komitesi’nden bir yetkili, adaylarla ilgili herhangi bir açıklama yapmak istemediklerini ancak Roj TV’nin aday olabilmek için gerekli şartlara sahip olması durumunda aday olabileceğini söyledi.



"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."

Hiç yorum yok: