2 Ocak 2011 Pazar


ZİMBABE
100 Trilyon Doları gördünüz mü? Yok artık demeyin! İşte o para!
Şaka gibi ama gerçek. Bu ülke sonunda 100 trilyon doları basarak piyasaya verdi.100 trilyonluk banklot görenleri şaşkına çevirdi.
Dünyanın enflasyon rekortmeni ülkesi Zimbabwe'de sonunda 100 trilyon dolarlık paralar basıldı.2008 yılında yıllık enflasyonu yüzde 231 milyona çıkan bu Afrika ülkesinde para gerçekten pul oldu.

Paranın kağıttan bile değersiz olan Zimbabwe'de lokantalara bile bavul dolusu parayla gitmek gerekiyor.3 yumurtanın 100 milyon dolara satıldığı ülkede halk kendi çözümünü kendi buldu.


Zimbabwe`de halk para kullanmak yerine mal karşılığında mal vererek barter sistemi uygulamaya çalışıyor. Zimbabwe Merkezi İstatistik Ofisi Temmuz ayında fiyatların yüzde 2600 arttığını bildirerek en fazla artışın ekmek ve tahıl ürünlerinde olduğunu açıkladı.

Enflasyon rakamlarının uçtuğu bu fakir ülkede hükümet her ay yeni paralar basarak ayakta durmaya çalışıyor.Hükümet tarafından yapılan açıklamada dünya tarihinde ilk kez 100 trilyon dolarlık paraların basıldığı bildirildi.Böylece dünyada ilk kez 12 sıfırlı bir para birimi olmuş oldu.

Para pul olunca Zimbabwe'de promosyonlarda bile gerçek para kullanılmaya başlandı.Duvarlara yapıştırılan gerçek paralar, duvar kağıdı olarak kullanılıyor.

Hiç yorum yok: