3 Ağustos 2010 Salı

Boğaz’ın altında dev nehir

Karadeniz’in altında bulunan dünyanın tek aktif sualtı nehri, dünyadakilerin tersi yönünde akıyor. İstanbul Boğazı’nın altından giden ve yer yer 800 metre genişliğe ulaşan nehrin üzerinde şelaleler bile var
Karadeniz’in derinliklerinde dünyanın debisi en büyük 6’ncı nehri keşfedildi. İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e doğru deniz yatağından akan yaklaşık 36 metre derinliğinde, 37 kilometre uzunluğundaki ilk denizaltı nehrinin tortu oranının, Londra’daki ünlü Thames Nehri’den 350 kat daha fazla olduğu belirtildi. İngiltere’nin Leeds Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, İstanbul Boğazı’nın Karadeniz çıkışında robot denizaltı ve ultrason tarayıcılarla yaptıkları araştırmada önemli keşife ulaştı. Boğazdan gelen akıntıların bu bölgenin deniz yatağında Karadeniz’e uzanan dev bir nehir oluşturduğu tespit edildi. Keşfi yapan ekibin başında bulunan Dr. Dan Parson, “Bu vadide akan suyun yoğunluğu çevresindeki suya nazaran daha yüksek çünkü daha tuzlu ve çok miktarda tortu taşıyor. Sular deniz altı yüzeyinde akıp derin denizaltı yüzeyine doğru ilerliyor” dedi. Karadeniz ile Akdeniz arasındaki tuz oranı farkının nehri meydana getiren bu akıntıyı oluşturduğunu belirten uzmanlara göre, Akdeniz’den gelen çok tuzlu su İstanbul Boğazı’ndan geçip daha az tuzlu olan Karadeniz’e girerken nehri oluşturuyor. 
Ren Nehri’nden 10 kat büyükDünyanın debisi en büyük 6’ncı nehri olduğu belirtildi. 37 kilometre uzunluğuna sahip nehirin akış hızının saatte 6.5 kilometre, debisinin 22 bin metreküp olarak ölçüldüğü, bu açıdan Avrupa’nın debisi en yüksek nehri olan Ren’den 10 kat büyük olduğu kaydedildi.

Hiç yorum yok: