29 Kasım 2010 Pazartesi

ALİYEV SIRTIMIZDAN HANÇERLİYOR




Aliyev sırtımızdan hançerliyor -
25 Şubat 2010 tarihli belgede, Azerbaycan Devlet Başkan İlham Aliyev'in ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Burns ile görüşmesinin detayları mevcut:

- Aliyev, Türkiye'nin enerji merkezi olmaması için Rusya ile gaz anlaşması yaptıklarını söylüyor.

- Aliyev, anlaşmanın 'Türk dostlarımıza' doğalgaz dağıtım merkezi yaratmasına izin verilmeyeceğini göstermek için yaptık diyor. Aliyev, Erdoğan hükümetinden 'haz etmediğini' söylüyor.

- Aliyev Türkiye'nin 'yapıcı bir tutum' sergilemesi durumunda gaz geçiş anlaşmasının yapılabileceğini belirtiyor. Bu anlaşma haziran ayında imzalandı.

- 'Aliyev, Enerji Bakanı Yıldız'ın Azerbaycan devlet petrol şirketinin başkanına 'Neden Rusya ile ilişkilerinizi bozuyorsunuz ki? Nabucco'ya gerçekten ihtiyacınız var mı?' dediğini söylüyor.

- 'Aliyev, Burns'e 24 Nisan'ın Dağlık Karabağ sürecinin yanı sıra Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinin üzerinde 'Demokles'in Kılıcı' gibi sallandığını söyledi' denildi.

Wikileaks’in yayınladığı 25 Şubat 2010 tarihli Azerbaycan ile ilgili bir başka belgede, yine Türkiye’den söz ediliyor. Belgede, Azerbaycan Devlet Başkan İlham Aliyev'in ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Bill Burns ile yaptığı görüşmenin detayları bulunuyor.Başkan Aliyev'in Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile Başbakan Vladimir Putin arasındaki ilişkiyi tanımlarken "kaba bir sokak ağzı" kullandığı belirtilen belgede, Aliyev'in Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşma süreci ve Dağlık Karabağ sorunuyla ilgili görüşlerini dile getirirken de aynı üsluba başvurduğu belirtiliyor.

ERMENİSTAN ÜZERİNDE BASKININ ARTTIRILMASINI İSTEDİ
Söz konusu belede, "Aliyev, Burns'e 24 Nisan'ın Dağlık Karabağ sürecinin yanı sıra Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecinin üzerinde 'Demokles'in Kılıcı' gibi sallandığını söyledi. Aliyev'in ayrıca Türk-Ermeni normalleşme sürecinin Dağlık Karabağ konusunda ilerleme kaydedilmesi için Nisan ayından sonra ele alınması önerisi yaptığı. Ayrıca Karabağ konusunda daha da esneklik göstereceklerini söyledi ancak ABD'den Ermenistan üzerindeki baskıyı artırmasını istedi” ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE’NİN TUTUMU ÖNEMLİ
Toplantıda enerji konusunun da ele alındı belirtilen belgede, “Aliyev Türkiye'nin "yapıcı bir tutum" sergilemesi durumunda gaz geçiş anlaşmasının yapılabileceğini de ifade etti. Aliyev'in bahsettiği anlaşma Haziran ayında imzalandı.Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın kısa bir süre önce Azerbaycan devlet petrol şirketinin (SOCAR) başkanına 'Neden Rusya ile ilişkilerinizi bozuyorsunuz ki? Nabucco'ya gerçekten ihtiyacınız var mı?' dediğini de söyledi" denildi.

Hiç yorum yok: