4 Şubat 2010 Perşembe

T.S.K. YA DOKUNACAĞIZ

DOKKANDIK BİLE




BALYOZ MALYOZ HİKAYE


EMASYA PROTOKOLÜ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI

Askere toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren EMASYA protokolü, bugün itibarıyla yürürlükten kaldırıldı.
Türkiye'nin gündemine 
"Balyoz Eylem Planı" iddialarıyla oturan ve yaklaşık iki haftadır tartışma konusu olan EMASYA ile Türkiye, 1997 yılında, 28 Şubat sürecinden hemen sonra tanıştı. Protokole İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı imza attı.
27 maddeden oluşan protokol, askere Vali'nin izniyle şehirlerdeki toplumsal olaylara müdahale etme imkanı tanıyor. Şehir merkezleriyle ilgili istihbaratı da askerle paylaşma imkanı getiren protokol, askeri darbelere zemin hazırladığı iddiasıyla da tartışma konusu olmuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın EMASYA Protokolünün kaldırılacağına ilişkin sözleri üzerine, 
"EMASYA, İçişleri Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında imzalanmış, kendi mantığı ve hukuku olan bir protokoldür. Ben de bugünkü hukuk anlayışımız ve geldiğimiz hukuk standartları çerçevesinde buna gerek olmadığı kanaatindeyim. İçişleri Bakanlığı ve TSK nasıl ortak imzaladılarsa ortak imzalarıyla buna son vermelerinin doğru olduğu kanaatindeyim" 
demişti.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da EMASYA Protokolünün kalkabileceğini ima ederek,
"Kalkabilir, bu protokole gerek yok, zaten kanunda yetki var. Neticede EMASYA Protokolü konusunda bizim için kanunlar esastır. EMASYA Protokolü'nün bunun üzerine geçmesi mümkün değildir"
açıklamasında bulunmuştu.
İçişleri Bakanlığı da askere toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren EMASYA protokolünün bugün itibarıyla ortak imzayla yürürlükten kaldırıldığını açıkladı.
Atalay'ın açıklaması

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kamuoyunda ''EMASYA'' olarak bilinen protokolün yürürlükten kaldırılması ile ilgili yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında 7 Temmuz 1997 tarihinde imzalanan ve ismi 
''Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı Arasında 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/d Maddesi Gereğince Alınması Gereken Müşterek Tedbirlere İlişkin Protokol'' 
olan, ancak kamuoyunda ''EMASYA'' olarak bilenen protokolün bugün yürürlükten kaldırıldığını kaydetti.
Atalay, bu konuda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile görüşme yaptığını belirterek,
''Bunun ortak imza ile yine yürürlükten kaldırılmasını kararlaştırmıştık''
dedi.
Beşir Atalay, sözlerine şöyle devam etti:

''Arkadaşlarımız bir araya geldiler. Bugün ortak imzayla yürürlükten kaldırdılar. Bildiğiniz gibi protokolü 1997 yılında Genelkurmay Harekat Başkanı ile İçişleri Bakanlığının o zaman ki Müsteşarı imzalamıştı. Şimdi de yine aynı şekilde Genelkurmay Başkanlığı Harekat Başkanı Sayın Korgeneral Mehmet Eröz ile bakanlığımız Müsteşarı Sayın Osman Güneş imzalayarak tutanağı yürürlükten kaldırmış oldular.

Bu hem Genelkurmay Başkanlığımıza, hem de il valililerimize bugün gönderilmiştir. Esasen görüşmelerimizde vurgulamıştık, ilgili mevzuat, ilgili kanunun ilgili maddesi çok tafsilatlı ve detaylı yazılmış. Bu konuda yeni bir düzenlemeye, yeni protokole veya bu konuda yeni tespite ihtiyaç olmadığı kanaatine varmış olduk. Mevzuat şu haliyle bu konudaki ilişkileri düzenlemek için yeterli. Zaten bildiğiniz gibi genelde kanun bu konudaki yetkileri valilere verir. Şu anda ilgili kanunun hükümleri geçerli olacak.''
4 Şubat 2010-cumhuriyet

İlker Paşa neye direndi ki buna dirensin:
-EMASYA’yı kaldıralım Paşam.
-Sen sıkma canını Gül'üm.Ne demek.Hemen Kaldıralım.
-Aha da Bitti.



"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."

Hiç yorum yok: