1 Ekim 2009 Perşembe


GÜNEY SUDAN'DA HRİSTİYAN GERİLLA VAHŞETİ

Dünya Darfur'da soykırım iddialarını söyleye dursun, Güney Sudan'da ayrılıkçı Hristiyanlar, Hristiyanları vahşice katlediyor.
Dünya Bülteni
Bütün dünya Sudan'da yaşanan olaylardan Devlet Başkanı Ömer Beşir'i sorumlu tutarken, Güney Sudan'daki Hristiyan aşırılıkçıların şiddet uygulamaları tüm hızıyla devam ediyor. Middle East Online'ın haberine göre, Hristiyanlığın kaynaklarına ve özellikle İncil'e dayandıklarını ileri süren Ugandalı gerillalar, kendilerine Tanrı'nın Direniş Ordusu (Lord's Resistance Army-LRA) adını veriyor. Gerillaların şiddet dolu cinayet, tecavüz ve köleleştirme metotlarının arka planındaki Hristiyan fundamentalist ideoloji yavaş yavaş gözler önüne seriliyor.
UGANDA'DA KURULDU

LRA, eski bir Katolik rahip yardımcısı tarafından Kuzey Uganda'da Acholiler arasında kurulmuş. Daha sonra da diğer Hristiyanlara, kendi yaptıkları dini yorumlara uymadıkları için düşman kesilmiş. Böylece, rakip kiliselere de saldırılar başlamış. Görüşlerini benimsemeyen Hristiyanları öldürürken de İncil'e referanslarda bulunulmuş. Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'ye karşı 1987'de harekete geçen grubun lideri Kony, ülkede teokratik bir devlet kurmayı ve 10 Emir'e göre ülkeyi yönetmeyi hedeflemiş.
LRA gerillaları kurulmalarından kısa bir süre sonra temsil ettikleri iddiasında bulundukları Acholilere şiddet uygulamaya başlamışlar. Kazandıkları kötü şöhretin sebebi ise kurbanların dudaklarını, kulaklarını ve burunlarını kesmeleri, binlerce kişiyi öldürmeleri ve çoğu çocuk 20 binden fazla kişiyi kaçırmaları olmuş.Kaçırılan çocuklara, geri dönmelerinin önlenmesi için, ebeveynleri öldürttürülmüş. Human Rights Watch'a konuşan eski bir LRA mensubu, savaşa giderken istavroz çıkarmanın zorunlu olduğunu, aksi takdirde öldürülebileceklerini anlatıyor.
ÇOCUKLAR KAÇIRILIP GERİLLA YAPILIYORLAR,

Binlerce çocuğu kaçırarak alıkoyması ile ünlü. Bu çocuklar ya asker olarak ya da seks kölesi olarak kullanılıyor. Uluslararası Af Örgütü'ne göre kaçırılan çocuklar olmasa örgütün çok az gücü var. LRA gerillaları İncil'deki 10 Emir'i temel alan bir hükümetin kurulması için savaştıklarını söylüyor. Grubun başında ise Kony adında biri bulunuyor. Kony diğer gerillalar tarafından Tanrı'nın elçisi ve Kutsal Ruh olarak görülüyor. LRA'ya katılıp sonradan kaçmayı başaranlar ise grubun lideri Kony'yi çıldırmış bir dini lider olarak tanımlıyorlar.
Moses isminde Kony'nin sağ kolu olan bir gerilla Kutsal Ruh'un emirlerini yerine getirdiklerini, eğer birisi size kötü birşey yaparsa onu öldürerek cevap verilmesi gerektiğini savunuyor. Moses, İncil'deki Matthew bâbına referansta bulunarak, "eğer sağ eliniz size kötülük yaparsa onu kesin" emrine itaat ediyor.
10 EMİR İÇİN SAVAŞIYORLAR

Bir zamanlar LRA'nın ikinci adamı konumunda bulunan Vincent Otti ile yapılan bir röportajda anlattıkları grubun adının ve ideal hükümet anlayışlarını ortaya koyuyor: "Biz Tanrı adına savaştığımız için grubun adı Tanrı'nın Direniş Ordusu. Tanrı bize çalılar arasında yol gösteren yegane varlıktır. İnsanlar bize soruyorlar: Tanrı'nın 10 Emri için mi savaşıyorsunuz diye. Bu doğru, zira Tanrı'nın 10 Emri insanlara Tanrı tarafından verilmiş bir anayasadır, bütün insanlara verilmiş bir anayasa. Anayasaya bakarsanız kimsenin çalan, gidip başkasının eşini alan, masumları öldüren insanları kabul etmediğini görürsünüz."
Bu anlayışa rağmen masum insanları öldüren grubun nedeni ise gayet açık: Toplumun saflığını muhafaza etmek. Ölenler, dini emirlere uymayanlar olarak görülüyor. Kony de Tevrat'ın ilk beş kitabından bazı bölümleri bazı organları kesme ve cinayeti meşrulaştırmak için kullanıyor.
GÜNEY SUDAN'DA KATLİAM YAPIYORLAR

Grubun Uganda ve Güney Sudan'daki çalışmaları sonuç vermeyince 2005 yılında Kongo'daki Garamba Ulusal Parkı'na yerleşmişler. 2008'de ise yeniden vahşi eylemlere başlamışlar. LRA'nın Güney Sudan'daki asilere karşı Sudan Hükümet ile işbirliği yaptığını savunanlar da mevcut. Ancak Sudan Hükümeti'nin güneyli asilerle yaptığı anlaşmanın LRA dahil bütün yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasını öngördüğü de unutulmamalı. Nitekim, Kongo'ya kaçış da bu anlaşma sonrasında olmuş. Yine de bir kısım LRA mensubunun Güney Sudan'daki varlığı devam ediyor.
Her ne kadar Kony, Güney Sudan'ın Hristiyan Başkan Yardımcısı Riek Machar'dan Uganda Devlet Başkanı Museveni ile görüşme yapabilmek için kolaylaştırıcı bir rol oynamasını istese de Güney Sudan'daki Hristiyanlara karşı saldırılarına da devam ediyor. LRA'nın Ocak 2009'dan bu yana 188 Sudanlıyı öldürdüğü, 68 bin kişinin de yerlerinden edilmesine sebep olmuş. 137 kişi de kaçırılmış. LRA'nın birçok terörist örgütten daha fazla sayıda insanı vahşice yöntemler kullanarak öldürdüğü Batılılar tarafından bilinmiyor. Bilinse de göz ardı ediliyor. Darfur'daki şiddeti kat kat geçen bu eylemlere medyanın da ilgi göstermemesi dikkat çekiyor. Zira, Ömer Beşir yönetimini Hristiyan Sudanlılara karşı soykırım uygulamakla suçlayan Batılı devletler ve Batı medyası için, Hristiyanların Hristiyanları daha da vahşi yöntemler kullanarak öldürmesi haber değeri taşımıyor. Sonuçta Müslümanlar, Hristiyanları değil; Hristiyanlar Hristiyanları öldürüyor. Bu onların iç meselesi.



Hiç yorum yok: