3 Eylül 2009 Perşembe

Son yapılan eyalet ve yerel seçimlerinde eski komünistlerin önemli başarı elde ettiği Almanya’da, bundan 32 yıl önce aşırı solcu militanlar tarafından işlenen bir cinayet yeniden gündeme geldi.

Kısaca RAF olarak anılan Kızıl Ordu Fraksiyonu, özellikle 70’li yıllarda Almanya’da kamuoyunun gündeminden düşmeyen bir yasadışı örgüttü.
Kızıl Ordu, 1998 yılında kendisini lağvedene kadar 30’dan fazla siyasi motifli cinayete, çok sayıda banka soygunu ve bombalı saldırıya imza attı.
Kızıl Ordu’nun suikastlarına hedef olan ünlüler arasında, Alman yargısının kilit isimlerinden Federal Başsavcı Siegfried Buback yer alıyordu.
Başsavcı Siegfried Buback (sağda) ve katili Verena BeckerBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Başsavcı Siegfried Buback (sağda) ve katili Verena BeckerBuback cinayeti, aradan 32 yıl geçmesine rağmen hala tam olarak aydınlatılamamıştı.
DNA teknolojisiyle suçlu takibindeki yeni gelişmeler, Buback cinayetinde karanlıkta kalan birçok noktanın aydınlanmasını sağladı.
Devletten 100 bin Mark almış
Cinayette tetikçi olarak görev alan Kızıl Ordu eski mensubu Verena Becker’in, Alman iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Dairesi ile işbirliği yaptığının ortaya çıkması, şaşırtıcı bir başka gelişme oldu.
“Bild” gazetesi, Verena Becker’in Kızıl Ordu örgütü yöneticileri Brigitte Mohnhaupt ve Christian Klar’ın yakalanması için güvenlik güçleriyle işbirliği yaptığını yazdı.
İşbirliği karşılığında üst düzey istihbarat görevlilerinden 100 bin mark aldığı ileri sürülen Becker’in Buback suikastinde tetiği Stefan Wisniewski’nin çektiğini söylediği belirtildi.
Federal Başsavcı Buback’ın 1977 yılının Nisan ayında öldürülmesiyle ilgili olarak Becker hakkında o yıllarda soruşturma başlatılmış, ancak yeterince delil bulunamamıştı.
Verena Becker aynı yıllarda Kızıl Ordu örgütünün düzenlediği diğer eylemler nedeniyle de yargılanmıştı. Müebbet hapis cezasına mahkûm edilen Becker, 12 yıl cezaevinden kaldıktan sonra 1989 yılında tahliye edilmişti.
Federal Alman İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, Verena Becker ile ilgili iddiaları doğruladı.
“Terörle mücadeleye zarar verir”
Verena Becker’in yakalandığı dönemde Alman iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Dairesi için görev yapan Winfried Ridder, Kızıl Ordu örgütü eski mensubu Becker’in güvenlik güçleriyle işbirliği yaptığını doğruladı. Ridder, “Herkesin bildiği gibi, istihbarat örgütüyle işbirliğinin ödüllendirilmesi, temel ilkelerdendir” dedi.
Ridder, Verena Becker ile ilgili tartışmanın günümüzde yürütülen terörle mücadele faaliyetlerine zarar verebileceği uyarısında bulundu: “Aradan uzun süre geçmiş de olsa bu tarz bilgi kaynaklarını kamuoyuna ilan etmeye başlarsanız gelecekte benzer bir hizmetin başarı şansını azaltırsınız.” NH/MÇ, DW/dpa/AFP

Hiç yorum yok: