22 Eylül 2009 Salı

KADİRLİ TARİHİNİN SIRLARI
Cezmi YURTSEVER
22 Eylül 2009 Yazarın sitesi: www.cezmiyurtsever.com
yavuz_kaplan-1.jpg
-Kadirli Tarihinin Sırları konulu fotoğraf ve belgeler sergisi 18-22 Eylül 2009 tarihlerinde Kadirli Alacami kıyısında açıldı. -Yavuz Sultan Selim’in Kadirli’de kaplan avı yaptığı, Fatih’in akrabalarının Kadirlili olduğu görüşlerine yer verildi. -Nuh’un gemisinin tufan sonrası Kadirli’ye geldiği görüşlerine de yer verildi.
Kadirli Tarihi üzerine yaptığım 30 yılı aşkın araştırmalar esnasında özelikle yörede yaşayan insanların kökenlerini merak ettim. Bu konuda Osmanlı Arşivindeki 1530-1922 yıları arasında tutulan belgeleri inceledim. Ve sözlü kaynakları de derledim. Elde ettiğim bilgi ve belgeleri de Kadirli Ulucami yakınında 18-22 Eylül tarihleri arasında “KADİRLİ’DE TARİHİN SIRLARI” konulu fotoğraf ve belgeler sergisini açarak halkın bilgisine sunuyorum.

FATİH SULTAN MEHMET’İN AKRABALARI KADİRLİ’DEN

Araştırmalarım esnasında Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde Maraş merkezli Dulkadir beylerinden kız alarak yakın akraba oldukları bilgisine ulaştım. Bu hususta Maraş Milli mücadelesinin liderlerinden Dulkadiroğlu Süleyman Bey’in aile arşivinde verilen bilgiler oldukça önemli idi. Osmanlı Padişahı Yıldırım, Çelebi Mehmet Dulkadir beylerinden kız alarak evlendiler. Fatih Sultan Mehmet de Dulkadir Beyi Süleyman’ın kızı Sitti Hatun ile 1449 yılında Edirne Sarayında evlendi. O sırada “Kars-ı Dulkadiriye” olarak belgelere yazılı olan şehir şimdiki Kadirli idi. Ve Dulkadirli beylerinin de Çukurova kıyısındaki kışlak devlet merkezi idi. Osmanlı Sarayı’na gelin giden Sitti Hatun Kadirli’den uğurlandı. Kadirli’nin kurucu yerli halkı Fatih Sultan Mehmet’in köken akrabalarıdır.
YAVUZ SULTAN SELİM KADİRLİ’YE KAPLAN AVINA GELDİ
Osmanlı Sarayı’nın ünlü minyatür ustalarından Nakkaş Osman’ın Yavuz Sultan Selim’i kaplan avlarken gösteren minyatürün üzerindeki yazıların sırrını çözmeye uğraştım. Osmanlı Padişahı Yavuz, öz dedesi olan Dulkadiroğlu Bozkurt Beyin savaş meydanında ölümünü görmemek için Kadirli dağlarında Kaplan avına çıktı. Ve kaplan avlarken olayı seyreden Nakkaş Osman çizimini yaptı. Bu olay 1515 yılı haziran ayı içinde yaşandı. Kadirli’nin Torosdağlarındaki Savrun vadisinde 1950’li yılara gelinceye kadar kaplan avı yapılıyordu.
yavuz_kaplan-2.jpg
SERGİDE TARİHİ AYDINLATAN BELGELER
Kadirli Tarihinin Sırları konulu sergide aydınlatılan ilginç konular.
-Gılgamış Destanı’ndaki “Nuh’un gemisi” sahnesini gösteren Hititler dönemine ait heykel Kadiri-Karatepe’de bulundu.
-Kanuni Sultan Süleyman kendi mülkü olan en büyük çeltik çiftliğini Ceyhan nehri kıyısında kurdu.
-Doğu Anadoılu’nun bir diğer ismi batılı haritalarda “Turcomania (Türkmen ülkesi)dır.
-Osmanlı Devleti’nin paylaşılmasını esas alan Sevr anlaşması haritasını hazırlayan ünlü İngiliz kadın casus Gertrude Bell, 1905 yılı Nisan ayı içinde Kadirli’ye gelerek fotoğraflama çalışması yapmıştır.
yavuz_kaplan-3.jpg
Nuhun gemisi Kadirlide
Karatepe'deki kabartma heykel
"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR,
SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."

Hiç yorum yok: