12 Ağustos 2009 Çarşamba


Dünya Yanık Derneği, İstanbul'da yapacağı kongreyi Ergenekon soruşturmalarını gerekçe göstererek iptal etti. Derneğin eski Başkanı, Ergenekon tertibi kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal ise bu duruma anlamlı bir yanıtla tepki gösterdi. Tedavi altında bulunduğu hastaneden derneğe mektup yazan Haberal, "Sizin ülkelerinizde yaşananlar beni nasıl ilgilendirmezse, benim ülkemde yaşananlar da sizleri ilgilendirmez" dedi.
İstanbul’da yapılması planlanan 15. Dünya Yanık Derneği 2010 Kongresi’nin Ergenekon soruşturmasının yarattığı güvensizlik ve ekonomik sorunlar gerekçesiyle başka yere kaydırılması ihtimali, derneğin eski başkanı Prof. Dr. Mehmet Haberal’in tepkisine yol açtı.
2 yılda bir düzenlenen ve önümüzdeki yıl Türkiye'de yapılması planlanan Kongre'ye katılacak olan 7 üye, 2010 kongresine dair öncelikli kaygılarının mevcut ekonomik sıkıntılardan ileri geldiğini vurgulayarak, ABD dışında olacak toplantılarda katılımın düşeceğini öne sürdü. Ekip, Prof. Dr. Mehmet Haberal için de, "Türkiye’de Haberal ve Başkent Üniversitesi’ne yapılan saygısızlıktan dolayı, bu durum çözüme kavuşana ve Haberal’ın saygınlığı iade edilene kadar, toplantımızı Türkiye’de düzenleyerek, bu ülkeyi onurlandırmamamız gerektiğine karar verdik." şeklinde konuştu. Prof. Dr. Mehmet Haberal, bu görüşe tepki göstererek, Derneğin uluslararası yönetimine, tedavi altında bulunduğu İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesinden bir mektup göndererek şunları söyledi; "1975’ten beri bu derneğin aktif bir üyesi ve 2006-2008 arasında derneğin başkanı olarak, bu görüşmenin bilgim dışında gelişmiş olmasını ne profesyonel, ne etik olarak kabul etmem mümkün değil. Ülkelerinizde yaşananlar beni nasıl ilgilendirmezse, ülkemde yaşananlar da sizleri ilgilendirmez. Türkiye, dünyanın en güvenli ülkelerinden biridir ve bu kongrenin bütün sorumluluğu da bana aittir."

Hiç yorum yok: