3 Haziran 2011 Cuma

SAMİ OFER ÖLDÜRÜLDÜ


İsrailli işadamı Sami (Sammy) Ofer öldü!
İsrail özel sektörünün en büyük armatör firması olan Ofer Brothers'ın kurucu ortaklarından olan İsrailli iş adamı Sami Ofer evinde ölü bulundu.



İsrail'in Kanal 10 televizyonu, İran ile iş bağlantıları skandalının merkezindeki işadamı Ofer'in bugün Tel Aviv'deki evinde ölü bulunduğunu duyurdu.

ABD geçen ay İran’a petrol taşıma tankeri satmakla suçladığı Ofer Kardeşler Grubu’na yaptırım kararı almıştı. Şirketin sahipleri arasında yer alan Sami Ofer ve kardeşi Yuli iddiaları yalanlamıştı.

89 yaşında hayata veda eden Sami Ofer, İsrail’in en zengin iş adamlarından biriydi.

Ofer’in ölüm nedeni hakkında detay verilmedi.

GALATAPORT'A TEKLİF VERMİŞTİ

2005 yılında yapılan Galataport ihalesine Türk ortağı Mehmet Kutman ile 4.3 milyar dolarlık teklif vermiş ve ihaleyi kazanmıştı. Ancak ihale, Danıştay'ın imar planına yönelik kararından sonra 2006'da iptal edilmişti.

İsrail’in en zenginleri listesinde ikinci sırada bulunan Sami ve Yuli Ofer kardeşler, Forbes’in yaptığı uluslararası sıralamada 188'inci sırada yer alıyor.

ABD KARA LİSTEYE ALMIŞTI 
Türkiye’de 2005 yılındaki Tüpraş özelleştirmesi ve Galataport projesi sırasında adı duyulan İsrailli Ofer Grubu, ABD’nin kara listesine girmişti.

Ofer Grubu ise kararın ardından bir açıklama yayınlayarak İran’a tanker sattıkları iddiasını yalanlamıştı. Karar gereği, Oferlerin ABD ile ticareti kısıtlandı.Grubun ABD Export-Import Bankası’ndan 10 milyon doların üzerinde kredi alması ve ABD’den ihracat lisansı temin etmesi yasaklandı.

Oferler, 2005 başında Türkiye’de Tüpraş’ın özelleştirilmesi sırasında kimsenin haberi olmadan şirketin yüzde 14.76’lık hissesini Özelleştirme İdraesi’nden satın almalarıyla isimlerini duyurmuşlardı. Hisseleri 446 milyon dolara alan Oferler, 6 ay sonra Koç Grubu’nın Tüpraş’ı toplam 8.11 milyar dolar bedel üzerinden ihaleyle satın almasının ardından, ellerindeki hisselerin değerinin bir anda 1.2 milyar doları bulmasıyla bir servet kazanmışlardı. Oferler, aynı yıl Galataport’u hükümetten ihalesiz devralmak üzereyken ise olay bir skandala 

dönüşmüştü.
****************

Ofer kimdir?
89 yaşında ölen Sami Ofer, 1922’de Romanya’da doğdu. Ofer ailesi, 1924’de İngiliz mandası altındaki Filistin’e göç ederek Hayfa’ya yerleşti, daha sonra Ofer’in kardeşi Yehuda (Yuli) dünyaya geldi. Babasının gemilere hizmet veren şirketinde çalışmaya başlayan Ofer, 2. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte İngiliz Kraliyet Donanması’na yazıldı, 1948’deki Arap-İsrail savaşı sırasında İsrail deniz birliklerinde görev aldı. Askerlik hizmetini tamamlamasının ardından Doğu Şirketler Grubu’nda gemi acenteliğine başladı ve 1950’ye gelindiğinde ilk gemisine sahip oldu. Ofer, o günden bu yana gemicilik sektöründe büyümeyi sürdürmekteydi. Ofer’in erkek kardeşi Yuli ile birlikte sahip olduğu malvarlığı içinde denizcilik şirketleri, rafineri, banka ve birçok ortaklığı bulunuyor. Forbes dergisine göre, Ofer Kardeşler’in serveti 10,3 milyar dolar değerinde.
Şaibeli ihalelerin şaibeli ismiydi
Sami Ofer, Türkiye’deki işlerini yapan Global Menkul Değerler aracılığıyla şaibeli ihalelere ortaklıklarla katılmıştı. Skandal boyutlarına varan ihalelerin bir diğer aktörü de dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan olmuştu. O günlerde geçerli olan kıyı yasası engelinin kaldırılması ve ihalede kolaylık sağlanması için Başbakanlık’ta Ofer’in katıldığı bir zirve yapılmıştı. Toplantıda Başbakan Tayyip Erdoğan ve Unakıtan da bulunmuştu. Kısa süre sonra torba yasa içinde kıyı yasası çıkarılarak, ihalenin önü açılmıştı. Nitekim 2005’te Mesut Yılmaz’ın kuzeni Mehmet Kutman-Sami Ofer ikilisi Galataport ihalesini 3.5 milyar Euro vererek kazanmıştı. Ancak Danıştay’ tarafından iptal edilmişti. Ofer’ler aynı yıl Tüpraş’ın yüzde 14.76’sının satışında tartışma yaratmıştı. Ankara 12. İdare Mahkemesi, Tüpraş’ın hissesinin Ofer’e satışını da iptal etmişti. Ofer Grubu, Kuşadası Limanı ihalesini kazanmış, o ihale de iptal olmuştu. 
Başbakan Erdoğan, Ofer ile 4 kez görüşmüştü
7 yıl kadar önce, Türkiye’de Ofer ve skandal ihaleler fırtınası esiyordu. İşte o günlerde Oferler ile ilgili ortaya birçok iddia atılıyor, hükümete suçlama yağıyordu. Suçlamaların odağında ise, Ofer ile yapılan gizli görüşmelerle, ülkenin mallarının peşkeş çekilmeye çalışılması, bunun için de gizli görüşmelerin yapılması bulunuyordu. Bir törende Başbakan Tayyip Erdoğan, Galataport ihalesini kazanan Ofer’le bir görüşmesinin olmadığını söylemişti. Vergi Rekortmenleri ödül töreninden ayrılırken, gazetecilerin sorusu üzerine, “Benim kimseyle, mesela ifade edildiği gibi Sayın Ofer ile Başbakanlık’ta veya bir başka yerde görüşmem olmadı. Kaldı ki her müteşebbisle görüşürüm” dedi. Başbakan bu açıklamayı öğlen yapmıştı. Akşam ise katıldığı bir TV programında konu ile ilgili soruya cevaben, “Ofer ile Davos’ta bir kez görüştüm” demişti. Başbakan, Ankara’da yaptığı görüşme için ise “Hatırlamıyorum” şeklinde bir ifade kullanmıştı. Belgeler, Erdoğan’ın Ofer Grubu ile dört kez görüştüğünü gösteriyordu. Erdoğan’ın aynı kapsamda değerlendirilebilecek görüşme listesiyse kabarıktı.
Şener: Vurgunu ben engelledim
Eski AKP’li bakan Abdüllatif Şener, geçtiğimiz yıl konuyla ilgili bir açıklama yapmıştı. Şener, Başbakan Erdoğan’ın “Galataport’u engelleyenleri tarihe havale ediyorum” sözlerine, “O kişi benim ve Galataport’u ben engelledim. Başbakan, bildiğiniz gibi İstanbul’da belediye başkanlığı yapmıştır. Rant işini çok iyi bilir. Galataport, cumhuriyet tarihinin en büyük vurgun, soygun ve imar rantıydı. Bugün önüme gelse yine aynı şeyi yaparım” yanıtını verdi. Şener, şunları anlatttı: “Bu proje Sami Ofer adlı İsrailli bir işadamına ihale edilmişti. 2006 yılında basın bunu aylarca tartıştı. Galataport’u ben engelledim. Yaptığım işten gurur duyuyorum. O dönemde basın mensupları Başbakan’a, Ofer’i görüp görmediğini sordu. Önce hiç görmediğini söyledi, sonra da bir kez görüştüğünü söyledi.”

yeniçağ
*************

OFER'İN GİZLİ SIRRI ORTAYA ÇIKTI

  Ortadoğu gazt-7/6/2011.
İNGİLİZ basını, İsrail gizli servisinin cuma günü ölen İsrailli işadamı Ofer'in gemilerini İran'da istihbarat toplamak için kullandığını öne sürdü. İddiaya göre Ofer'e ait gemilerdekiözel konteynerlerdeki helikopterler İran kıyılarında dışarı çıkarılıyordu...


İsrailli milyarder iş adamı Sami Ofer, cuma günü 89 yaşında hayatını kaybetmeden birkaç gün önce ABD tarafından yaptırımlara karşı gelerek İran'a petrol tankeri satmakla suçlanmıştı. İsrail hükümetine oldukça yakın olan bir iş adamının neden İran'a karşı olan yaptırımları delmek isteyeceği merak edilirken İngiliz gazetesi Sunday Times, savunma kaynaklarına dayandırdığı haberinde ilginç bir iddia ortaya attı. Buna göre Ofer'in şirketine ait gemiler İran açıklarında ticaret için bulunmuyor, aslında İran'ın nükleer faaliyetlerini takip etmek isteyen MOSSAD için üs görevi görüyordu.

Savunma kaynaklarının anlattıklarına göre Ofer Kardeşler Grubu'na ait kargo gemileri, modifiye edilmiş konteynırların içine saklanan Black Hawk helikopterleri İran kıyılarına yaklaşıldığında dışarı çıkarılarak ülke üzerinde uçuyordu. İsrail, bu sayede şüphe uyandırmadan İran'ın nükleer tesisleri hakkında geniş istihbarat topluyordu. Gemicilik veri tabanı Equasis'e göre son 10 yıl içinde Ofer Kardeşler Grubu'na ait en az 13 gemi İran kıyılarına demirledi. Geçen sene Mossad ajanları üst düzey bir Hamas yöneticisi olan Mahmud el-Mabhuh'a Dubai'de otel odasında suikast düzenlemişti. Şimdi uzmanlar, bazı ajanların Dubai'den Ofer'in gemilerinden birinde saklanarak ayrıldığını düşünüyor.

ÖZEL KONTEYNERLER
Daha önce Ofer'in İran'la ilişkisinin İsrail tarafından bilindiği ve desteklendiği iddia edilmiş ancak hükümet bunu reddetmişti. Ancak iddialar hakkında şüphe uyandıran olaylar meydana gelmişti. Ocak ayında emekli olan Mossad'ın eski şefi Meir Dagan, Ofer kardeşleri savunarak, "Bu davanın ayarı kaçtı" demişti. Perşembe günü ise İsrailli milletvekili Carmel Shama-Hacohen, Ofer hakkındaki iddialar üzerine televizyonda yapılacak bir tartışmayı, İsrail'in çıkarlarına zarar verebileceği uyarısında bulunan bir not alınca iptal etmişti.
Shama-Hacohen, notun içeriğini açıklamayı reddederken, "Açık konuşacağım, not bir iş adamından değil politik bir figürdendi. Meğer gerçek çok daha karmaşıkmış, sıradan bir hayal gücünün baş edebileceğinden çok daha karışık ve hassa" diye konuşmuştu. İddiaya göre gemilerdeki özel konteynerler İran kıyılarına gelince açılıyor ve helikopterler gemiden ayrılıyordu.

NETANYAHU: O TAM BİR SİYONİSTTİ
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise önceki gün uzun süredir devam hastalığına yenik düşerek 89 yaşında ölen ülkenin en zengin işadamı Sami Ofer'i, İran'la yaptığı gemi ticareti skandalında akladı. Netanyahu, "Sami Ofer, tam bir Siyonistti ve diğer Siyonistlere olan bağlılığını hiç unutmadı. Zirveye çıktığı günlerde bile" dedi. Şirketi de, Ofer'in bugün toprağa verileceğini açıklayarak, "Grubun işleri değişiklik olmadan sürecek. Sami'nin büyük mirasını oluşturan sıkı çalışma ve kendini adama geleneğini koruyacağız" açıklamasını yaptı.

Hiç yorum yok: