25 Nisan 2011 Pazartesi

  

'TANRI PARÇACIĞI' BULUNDU!
BİLİM DÜNYASINI SARSAN İDDİA

İsviçre'deki CERN'den sızan bir e-postada şok iddia: "Varlığı bilinen ama ispatlanamayan, maddedin kayıp temel yapı taşlarından 'Tanrı parçacağı'na ulaşıldı."
Bir fizik bloguna isimsiz gönderilen bir CERN iç iletişim notu, fizik dünyasında heyecana ve tartışmalara neden oldu.

Fizik ve bilim dünyası doğru çıkması halinde, bilim dünyasını sarsacak bu iddiayla çalkalanıyor. Columbia Üniversitesi’nde Matematikçi Peter Woit’un “Not Even Wrong” (http://www.math.columbia.edu/~woit/wordpress/) adlı bloguna 21 Nisan Perşembe günü gönderilen isimsiz bir yorumda, İsviçre’deki 20 km’den büyük parçacık hızlandırıcısı CERN’in iç yazışması (COM) yer alıyor. Fizik araştırmalarında iç yazışma notları (COM), projeye dahil olan bilim insanları arasındaki iletişimi sağlıyor. Araştırma tamamlandığında, tüm emeği geçenlerin isimleri ortak bir makalede yayınlanarak literatüre ekleniyor.
14 milyar yaşındaki evrenin en derin sırlarını araştırıldığı CERN'deki ATLAS detektöründen çalışan bir bilim adamı tarafından internete sızdırıldığı iddia edilen nota göre, bilim adamları 2008 yılında başladıkları Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) deneyinde büyük ilerleme kaydetti. 10 milyar dolara mal olan deneyde, protonların çarpıştırılması suretiyle tanrı maddesi olarak da bilinen Higgs parçacağını bulunduğu öne sürülüyor. Bilgi notu, aranan Higgs parçacığının kütle ve diğer özellikleriyle uyumlu görünüyor. Ancak görünme sıklığının 30 kat fazla olması, standart modelin ötesinde yeni parçacıklar bulunma ihtimalini güçlendiriyor.

CERN'ün internette dolaşan ve fizikçiler arasında tartışma konusu olan iddiayla ilgili bir açıklamada bulunması bekleniyor.
LHC raporunu incelemeye başlayan fizikçiler iddiaya şüpheyle yaklaşıyor. Syracuse Üniversitesi’nden Sheldon Stone, rapordaki üretim oranının Higgs’e dair tahminlerden çok daha yüksek olduğunu ve başka bir partikülün bulunmuş olabileceğini söyledi.

Varlığı bilinen ancak "10 üzeri eksi 30 saniye" kadar tek başına varolabildiği için bir türlü bulunamayan, görüntülenemeyen Higgs ile ilgili elde edilecek bilgiler bilimde yepyeni ufuklar açacak. Çünkü Higgs kütleyi kütle yapan nesne olarak biliniyor. Higgs parçacığı ismini bu teoriyi ilk kez ortaya atan ve hala CERN'de çalışan Matematikçi Peter Higgs'ten almış.
İlgili haberler:

"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."

Hiç yorum yok: