27 Ocak 2010 Çarşamba


1939 TARİHLİ ATATÜRK FOTOĞRAFLI TEBRİK KARTI


Fotoğraflar aslında çok şeyi ifade eder. Yeterki okunabilsin. Fotoğraf okumak da aslında bir sanat. Bugün (22.01.2010) felsefe öğretmeni eski gazetecilerden Sayın Kubilay Kaplan bana bir fotoğraftan söz etti. Söz ettiği fotoğraf Atatürk' aitti. Görmemi istedim. Heyecanlanmadım değil. Acaba bilinen fotoğraf mı yoksa bilinmeyen bir fotoğraf  mı? Fotoğraf geldiğinde baktım. Bilinen bir fotoğraf. Ancak kart orjinal. Fotoğrafta ATATÜRK ile beraber üç kişi var. Sanırım 1928 yılında Çeşme de çekilmiş. Ayakta duran kişi ile ilgili bilgim olduğu için sizlerle paylaşayım dedim. Fotoğrafın arkasında "10.11.1939 Fuat Balkanlı    Bayramınızı kutlarım Arkadaşın Ali Tan" yazıyor. Tarihe dikkat ediniz. 10 Kasım. Yani Atatürk vefat edeli bir yıl olmuş. Belki de bir başka bayram. Ama burada önemli olan Atatürk fotoğrafının tebrik kart olarak kullanılması. Bu bana göre bu Gazi'ye olan sevginin saygının ifadesi. Hayranlık belgesi. Gelelim fotoğraftakilere. Atatürk sandalyede oturuyor. Masanın diğer tarafında sanırım yaveri. Ayakta dikilen ise Bayındır Yakapınar köyünden Muharrem Öksüz. Diyeceksin ki nerden biliyorsun. Çünkü Muharrem Öksüz askerliğini Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayında yapmış. Oğlu Erturan Öksüz Canlı'da . Bana babasının Atatürk'le fotoğrafından söz etmişti. Bu fotoğrafın sararmış halini getirdi. Hatta bir başka fotoğraftan da söz etti. Atatürk berber koltuğunda ve yüzü sabunlu haliymiş. ancak bu diğer fotoğraf babası vefat edince kaybolmuş. Muharrem Öksüz vefat edinceye kadar hep Atatürk'ten söz etmiş. Fotoğraftaki kişinin kendisi olduğunu söz etmiş. Bana verilen bilgi böyle. Muharrem Öksüz bundan 10 yıl önce vefat etmiş. Aileye Yakapınar köyünde Karadağlılıar deniyor. Bayağı kalabalık bir aile. Fuat Balkanlı'ya gelince. Bu kişi muhtemelen Fuat Balkan. Kendisi teşkilat-ı mahsusa nın ilk komitacılarından. Milli mücadele de trakya da epey görev yapmış kişilerden biri. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 1 numaralı üyesi ve başkanıdır.


Osmanlı Ordusu'nun bir subayı olarak I. Dünya Savaşı’nda, Batı Trakya’da Bulgar komitacıları ile Sırp ve Yunanlılara karşı mücadele etti. 1908-1923 yılları arasında aralıksız olarak, önemli ve gizli görevlerde bulunmuş, Batı Trakya’da, Yunanlıların Anadolu’ya sevk edecekleri kuvvetleri Rumeli’de oyalamakla görevlendirilmiştir. Lozan Antlaşması’ndan sonra Mareşal Fevzi Çakmak, kendisine takdirname göndermiş ve “sonsuz hizmetleri” için kendisine teşekkür etmiştir. Üç dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekilliği yapan Fuat Balkan, Cephe’den Meclis’e girenlere verilen yeşil-kırmızı kurdeleli İstiklal Madalyası sahibidir.
1918–1923, 1926–1928 yılları ve 1935–1937 yılları arasında üç dönem Beşiktaş'ta başkanlık yapmıştır. BJK Kulüp Sicili'nde "1 numaralı kurucu" olarak yer almaktadır. Aynı zamanda 1960 yılında faaliyete geçen Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu'nun üye listesinde de 1 numaralı üyedir. Beşiktaş'ın kurucularından olan Fuat Balkan ve Mazhar Kazancı, 31 Mart 1909'daki siyasi olaylardan sonra Edirne'den İstanbul'a geldiler. Siyasi olayların yatışmasının ardından başarılı bir eskrimci ve eskrim hocası olan Fuat Balkan ile başta güreş ve halter sporlarını yapan Mazhar Kazancı, Serencebey'de jimnastik yapan gençleri topladı ve birlikte spor yapma fikrini onlara kabul ettirdi. Beşiktaş'ın Ihlamur semtindeki evinin altındaki yeri, kulüp merkezi yaptı. Fuat Balkan'ın kendisi tarafından kaleme alınan anıları, ölümünden 38 yıl sonra Turgut Gürer tarafından "Komitacı" adıyla yayımlanmıştır. Bendeki bilgiler böyle.  Bu fotoğrafla ilgili desteği için Sayın Kubilay Kaplan'a teşekkür ederim.
Yerel Tarihçi:
Necat ÇETİN’in yazısı
Yazının orijinali:

Hiç yorum yok: