2 Aralık 2009 Çarşamba



DEMİŞTİK:YANKİYE-CONİYE KALKAN OLMAYIN.
İŞTE O GÜNLER GELDİ ÇATTI


http://ciddiadamlar.blogspot.com/2009/06/mehmetcik-yanki-ve-coninin-yerine-fadai.html



TALİBAN: TAKVİYE DİRENİŞİ GÜÇLENDİRİR
Taliban, ABD'nin Afganistan'daki yeni stratejisinin ve askeri gücünü takviye etmesinin direnişi daha da güçlendireceğini söyledi.

Taliban Afganistan'ın güneyi ve doğusunda birçok bölgeyi denetimi altında tutuyor.
Taliban tarafından yapılan açıklamada Amerikan stratejisinin işe yaramayacağı ve yabancı güçlerin daha büyük kayıplar vermesiyle sonuçlanacağı iddia edildi.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Salı günü yaptığı açıklamada ülkesinin Taliban'a karşı mücadeleye destek vermek üzere Afganistan'a 30 bin takviye asker göndereceğini ve 2011 yılından itibaren de bu ülkeden çekilmeye başlayacaklarını duyurmuştu.
Yeni Plan
2010'un ilk yarısında tamamlanması hedeflenen yeni asker takviyesiyle birlikte, ABD'nin Afganistan'daki asker sayısı 100 bini aşacak.
Obama, Nato ülkelerini ve diğer müttefiklerini de Afganistan'da Taliban militanlarına karşı savaşın yükünü paylaşmak için ek asker göndermeye çağırdı.
Amerikan güçlerinin Afganistan'da bulunmalarını savunan Obama, Vietnam ile Afganistan arasında karşılaştırmalar yapılmasını reddetti ve Afganistan'da dünyanın güvenliğini sağlamak için savaş verildiğini savundu.

Obama, müttefiklerini de asker sayısını artırmaya çağırdı.
Barack Obama, yaklaşık üç ay süren ön hazırlık sonucu oluşturduğu yeni stratejiyi New York West Point Askeri Akademisi'nde askeri öğrencilerin karşısında yaptığı konuşmayla açıkladı.
Afganistan'daki tüm yabancı güçlerin komutanı olan Amerikalı Orgeneral Stanley McChrystal, Obama'nın açıklamalarını memnuniyetle karşıladığını söyledi.
McChrystal, kendisine net bir görev tanımı ve bu görev için gerekli kaynakların verildiğini söyledi.
McChrystal, Kabil'de düzenlediği basın toplantısında, takviye olarak gönderilecek 30 bin askeri, Taliban'ı bu savaşı kazanamayacaklarına ikna ederek, onurlu bir şekilde silah bırakmaya ikna etmek için kullanacağını açıkladı.
Afganistan hükümeti de Başkan Obama'nın yeni planını desteklediğini bildirdi.
Afganistan Dışişleri Bakanı Rengen Dadfar Spanta, verilecek uluslararası destek ile Afgan güvenlik güçlerinin 18 ay içinde sorumluluğu devralabilecek duruma gelebileceklerini söyledi.
Ülkeye gönderilecek askerler, Afganistan'ın yanı sıra, Pakistan'da da El Kaide'ye karşı operasyonlar yürütecek.
Takviye asker planının Amerika Birleşik Devletleri'ne 30 milyar dolara mal olacağı hesaplanıyor.
Amerikan Başkanı'nın bu açıklamaları, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından da memnuniyetle karşılandı.
'NATO'DAN DA TAKVİYE SÖZÜ'
Ayrıca ABD'nin, NATO'daki müttefiklerinden aylardır istemekte olduğu desteği alabilme ihtimali belirdi.
Genel Sekreter Rasmussen, Amerika'nın NATO'daki müttefiklerinin de yükün bir kısmını üstlenmeleri gerektiğini belirtti ve bu ülkelerin 2010 yılı içinde Afganistan'a en az 5 bin ek asker göndermeyi kabul edeceğinden emin olduğunu söyledi.
NATO Genel Sekreteri bu sayının bir kaç bin fazlasına bile ulaşılabileceğini söyledi ama hangi ülkelerden ve hangi tarihe kadar destek beklediğini açıklamadı.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy de, Obama'nın yeni Afganistan stratejisine tam destek verdiğini söyledi ve Obama'nın attığı adımları "cesur" diye tanımladı. Ama Fransa, Afganistan'a daha fazla asker göndermeye niyeti olmadığını daha önce belli etmişti.
Almanya'nın da Ocak ayında Londra'da düzenlenecek Afganistan konferansına kadar bir karara varması beklenmiyor.
Üstelik Afganistan'daki NATO gücüne önemli katkı sağlayan Hollanda ve Kanada, güçlerini 2011'e kadar geri çekeceklerini açıklamış bulunuyorlar.
Bu durumda Afganistan'a ek asker göndereceği belli olan tek ülke şimdilik 500 asker takviyesi ile İngiltere. İngiltere Başbakanı Gordon Brown NATO ülkelerini bir kez daha Obama'nın arkasında durmaya çağırdı.
NATO Dışişleri Bakanları Cuma günü Brüksel'de bir araya gelerek Afganistan'ı konuşacaklar.
2001 yılındaki 11 Eylül saldırıları ardından Afganistan'a ABD öncülüğünde başlatılan askeri harekât Taliban yönetimini devirdi; ancak ülkedeki gücünü kıramadı.
Özellikle son yıllarda Taliban'ın etki alanını genişletmesi ve saldırılarını artırması endişe yaratıyordu.
BBC

Hiç yorum yok: