11 Temmuz 2009 Cumartesi

Uygurlar Guantanamo'da da işkence görüyor

Çin'in katliamlarıyla dünya gündemine gelen Doğu Türkistanlılar ABD yönetimi tarafından da işkenceyetabi tutuluyorlar.

Doğu Türkistanlı Uygurların çilesi bitmiyor.
ABD'nin dünyanın değişk bölgelerinde tutsak edip, Küba'daki Guantanamo Hapisanesine gönderdiği Müslümanlar arasında bulunan Uygurlar sahipsiz kalmıştı.
Hapisanede ne kadar Uygur'un kaldığı bilinmezken, kaç kişinin işkence sonucu öldüğü ise hapisane denetime kapalı olduğu için bilinmiyor.
17 Uygur Palau'ya gönderilmişti
Palau Devlet Başkanı Johnson Toribiong, ABD yönetiminin geçen ay kendilerinden 17 tutsağı almaları isteğinde bulunduğunu belirterek, ülkesinin insani bir jest olarak Uygur azınlıktan tutsakları kabul etmekten "gurur ve onur duyduğunu" söylemişti.

Toribiong, AP'ye yaptığı açıklamada 17 Uygur tutsağın durumunun belirli zaman aralıkları ile değerlendirileceğini de belirtti.

Filipinler'in doğu kıyısının 800 km açığında, 8 ana ada ve 250'den fazla adacıktan oluşan Palau'nun nüfusu yaklaşık 20 bin.

ABD Savunma Bakanlığı'nın "düşman savaşçı" olmadıklarını açıklamasından sonra geçen yıl federal bir yargıç, Uygur tutsakların ABD'de serbest bırakılmasına karar vermiş ancak üst mahkeme bu kararı iptal etmişti. Böylece Uygur tutsaklar o tarihten bu yana belirsiz bir hukuki duruma sahip oldu.

ABD yetkilileri, Uygur tutsakların Palau'ya gönderileceğini resmen doğrulamaktan kaçındı. İki ABD yetkilisi ise Uygur tutsakların alınmasına karşılık ABD'nin Palau'ya kalkınma yardımı, bütçe desteği ve diğer yollardan 200 milyon dolara varan bir yardım yapacağını söyledi.

Hiç yorum yok: