26 Haziran 2009 Cuma

İRAN EMPERYALİST PARMAĞI KIRIYOR

Hevesleri kursaklarında kaldı ABD ve Avrupa’yı uyaran İran lideri, “Kendi cinayetlerinizi örtbas etmek için saldırıyorsunuz. Hükmetme döneminiz geride kaldı” dedi

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, ülkenin güneyindeki Asaluye’de bir petrokimya tesisinin açılışında yaptığı konuşmada, seçimden sonraki süreci ve Batılı ülkelerin seçimlere ilişkin açıklamalarını değerlendirdi. İran halkını seçimlere gösterdiği büyük ilgiden dolayı öven ve seçim başarısının 70 milyona ait olduğunu belirten Ahmedinejad, seçim sonuçlarını sorgulayan Batılı ülkeleri eleştirdi.

Hayallerini boşa çıkardık Ahmedinecad, Batı’ya hitaben, “Dünyaya hükmetme dönemi artık geride kaldı. Batılı ülkeler, gözlerini açıp dünyadaki değişimi görsünler” dedi. “Yaptıkları herkesçe bilinen ve dünyada yüzleri olmayan İngiltere ve diğer bazı Avrupa ülkelerinden bir beklentimiz yok” diyen Ahmedinecad, Batılı hükümetlere atfen, “Onların kendi halkları nezdinde bile yüzleri yok ve geri kalmış bir avuç azınlıklar. Ülkelerini ve halklarını idare edemiyorlar, kendi cinayetlerini örtbas etmek için bu sözleri söylüyorlar” diye konuştu. Ahmedinejad, “Batılılar yalan propagandalarıyla İran halkının iktidarını ortadan kaldırmayı hayal ediyordu. Ancak bundan sonra onlarla başka bir açıdan konuşacağız” ifadesini kullandı. Ahmedinecad tüm tahrik ve provokasyonlara rağmen ayakta kalacaklarını söyledi.

Yolumuzdan döndüremezler İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarında değişme olmadığını, daha önce açıklanan sonuçların geçerli olduğunu söyledi. Ali Hamaney, yaptığı açıklamada, seçim yasasının uygulanması konusunda ısrarlı olduğunu ve bunu sürdüreceğini belirterek, “Ne pahasına olursa olsun, ne kurumlar, ne de halk yolundan dönmeyecektir” dedi.

Obama iç işlerimize karışamaz ABD Başkanı Barack Obama’nın seçim sonrasındaki gelişmeler hakkındaki sözlerine ilişkin olarak da Ahmedinecad, “Obama, o sözleri söylemekle yanlış yaptı. Obama’ya soruyoruz, niçin bu tuzağa düştünüz, söylediklerinizi sizden önce Bush da söylüyordu.” ifadesini kullandı. Obama’ya hitaben şunları söyledi: “Bu edebiyatla diyalog olmaz. İran’ın içişlerine karışmaktan çekinin.”

Sömürgecilerin eli İran’da Avrupa ülkelerinin Tahran’ı karıştırdığını söyleyen Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, “Çıkan olaylarda diğer milletleri de karıştıran Amerikan yönetiminin parmağı var” dedi

İran’daki seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı arayarak ilk kutlayan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, İran’da seçim sonrası yaşanan gösterilerin arkasında, Amerikan yönetiminin parmağının bulunduğuna inandığını belirtti.

Daha önce de gördük ABD ile Venezuela’nın karşılıklı olarak birbirinin başkentine yeniden büyükelçi göndereceklerinin açıklanmasından bir kaç saat sonra konuşan Chavez, İran’daki huzursuzluğun, “Amerika ile Avrupa’nın sömürgeci eli” nin değdiği başka bazı ülkelerde yaşananlarla aynı özellikleri gösterdiğine dikkat çekti. Venezuela ve ABD birbirlerinin büyükelçilerini geçen yılki bir gerginlik sırasında sınır dışı etmişlerdi.

Chavez, Bolivarcı mücadelenin İspanyollara karşı kazandığı bağımsızlık savaşının yıldönümünde konuştu. Caracas’taki törende Ekvador Cumhurbaşkanı Rafael Correa ve Bolivya lideri Evo Morales de hazır bulundu.

Hiç yorum yok: