21 Haziran 2009 Pazar

DERVİŞ EROĞLUN'DAN MEHMET ALİ TALAT'A TARİHİ UYARA

Eroğlu’ndan Talat’a ilk uyarı

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Kıbrıs müzakerelerinde 'teslimiyetçi bir politika' içine girmesi halinde, sadece kendisini değil, bütün halkı karşısında bulacağını söyledi.

LEFKOŞA - Başbakan Eroğlu, tüm bakanların katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, ülkede alınması gereken ekonomik tedbirleri açıkladı ve Kıbrıs konusuna değindi. Eroğlu, ekonominin önünü açacak, özellikle özel sektörü destekleyecek ve halkı rahatlatacak önlemleri kamuoyunun bilgisine sundu.

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Talat'a destek vermeleri konusunda Türkiye'nin kendilerine herhangi bir telkini olmadığını, 'seçim gecesi heyecanı içinde yaptıkları açıklamada dahi, müzakerelerin devamından yana olduklarını ve Talat ile uyum içinde olacaklarını söylediğini' anımsattı.

Talat ile zaman zaman görüş ayrılıklarının olacağını kaydeden Eroğlu, Talat'ın Rum lideri Dimitris Hristofyas ile anlaşmaya çalıştığını belirterek, 'Hristofyas ile bile anlaşacağını söyleyen bir cumhurbaşkanı ile benim anlaşmamam herhalde mümkün değil' dedi.

'Cumhurbaşkanı Talat'ın 'KKTC'yi ortadan kaldıracağım' noktasına gelmesi ya da Hristofyas'ın etkisi altına girerek teslimiyetçi bir anlayışla hareket etmesi' halinde karşısında kendilerini bulacağını söyleyen Eroğlu, 'Teslimiyetçi bir politika içine girecekse sadece beni değil, bütün halkı karşısında bulacaktır' ifadesini kullandı.

Kıbrıs konusundaki gelişmelerden 'endişeli' olduklarını belirten Eroğlu, 'Rum tarafı uzlaşmaz tutumunu sürdürürken ABD, İngiltere, Rusya ve Çin gibi ülkelerle AB'nin tutumundan rahatsızlık duyuyoruz. En büyük yanlışlıkları Rum hükümetini Kıbrıs'ın tümüne egemen olması gereken yasal bir hükümetmiş gibi görmeye devam etmeleridir' dedi.

'Bu durumdan cüret alan Rum yönetiminin petrol ve doğal gaz arama izni vermek gibi tahrik edici tutumlar benimseyebildiğini' kaydeden Eroğlu, 'Hiç şüphesiz uluslararası hukuku hiçe sayan bu gibi davranışların sürdürülmekte olan müzakere sürecine hiçbir olumlu katkısı yoktur' diye konuştu.

'Biz Kıbrıs konusunu Anavatan Türkiye ve Cumhurbaşkanı Sayın Talat ile uyum içinde yürütme kararındayız' diyen Derviş Eroğlu, şöyle devam etti:

'Rum uzlaşmazlığı ve Rum oyunları karşısında birlik-beraberlik içinde bu olayı götürmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

Parametrelerimiz bellidir: Kıbrıs'ta iki halk, iki devlet vardır. Bundan hareketle eşit egemenliğe dayalı, yeni bir ortaklık oluşturulmalı, iki kesimlilik sulandırılmamalı ve Türkiye'nin etkin-fiili garantisine dokunulmamalıdır.'

KAYNAK:ANAYURT GAZETESİ

Hiç yorum yok: