ADALET BAKANLIĞI, KARARNAMENİN KARARA BAĞLANMAYAN BÖLÜMLERİNİ HSYK’DEN GERİ ÇEKTİ
12 Eylül planı kilitledi
ALİCAN ULUDAĞ- Cumhuriyet 19.08.2010
AKP hükümeti ile Hâkimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) arasında Ergenekon davası başta olmak üzere İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır’daki özel yetkili mahkemelerin hâkim ve savcılarının yerlerinin değiştirilmesi konusunda kriz çıktı. HSYK’nin seçilmiş üyeleri, aralarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ile Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün de bulunduğu bazı hâkim ve savcıları değiştirmeyi önerdi. Adalet Bakanlığı, bunun üzerine kararnamenin karara bağlanmayan bölümlerini geri çekti. Buna tepki gösteren HSYK’nin seçilmiş üyeleri, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in böyle bir yetkisi olmadığını kaydetti. Söz konusu kararnamenin, 12 Eylül’de yapılacak referandum oylaması sonrasına kalabileceği belirtiliyor.
HSYK’de mahkeme başkanları, cumhuriyet başsavcıları ile özel yetkili hâkim ve savcıları kapsayan unvanlılara ilişkin kararnamenin çalışmaları krizle noktalandı. Önceki gün yapılan toplantıda, Adalet Bakanı Ergin ile müsteşarı Ahmen Kahraman’ın toplantıyı terk ettiği ve dün bir çalışma yapılamadığı öğrenildi. Başkanvekili Kadir Özbek, kurul çalışmaları için dün sabah HSYK’ye girişinde “Kurul çalışmalarında önemli sıkıntılarımız var aşmaya çalışıyoruz”dedi. Özbek’in bu sözlerinden kısa bir süre sonra Adalet Bakanlığı yazılı açıklama yaptı. Unvansız taslağında kalan 67 hâkim ve savcı ile unvanlılar taslağındaki 79 hâkim ve savcının durumlarının görüşülmesi sürerken HSYK üyelerince, bunların dışında 84 kişinin kararnameye eklenmek istediği belirtilen açıklamada, ayrıca 140 kişinin isimlerinin değerlendirilerek gerekirse kararnameye eklenmesi önerisinde bulunulduğu kaydedildi. Bu teklifler içerisinde başta İstanbul, Erzurum ve Diyarbakır olmak üzere özel yetkili (CMK 250) mahkemeler ve savcılıkların yapısını tamamen değiştirmeye dönük önerilerin de bulunduğu ifade edilerek, “Yargı bağımsızlığı ve tabii hâkim ilkesini ihlal etmeyecek şekilde hazırlanacak yeni çalışmayı Kurul’un önüne getirmek üzere kararname taslaklarının karara bağlanmayan bölümleri geri çekilmiştir” denildi.
HSYK’nin seçilmiş üyeleri, kendi aralarında 6 saatlik bir durum değerlendirmesi yaptı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, kurulun iç yönetmeliğine işaret edilerek, “Kurul gündemine alınan konular, kurulca incelenip görüşülüp değerlendirilip karara bağlanmak durumundadır. Adalet Bakanı’nın kurul gündemi tamamlanmadan veya kurul tarafından erteleme ve ara verme gibi bir karar verilmeden gündem konusu taslağı geri çekme yetkisi yoktur”denildi.
Açıklamada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Adalet Komisyonu Başkan Yardımcısı Mehmet Şefik Mutlu ve İstanbul CMK 250. maddeyle yetkili 9, 10, 11, 12, 13, ve 14. ağır ceza mahkemeleri başkanlarının imzalarını taşıyan ve bu mahkemelere “1 veya mümkün olursa 2’şer üye hâkimin görevlendirilmesini” isteyen dilekçe örneklerine de yer verildi. Açıklamada, 2009 adli yargı kararnamesi çalışmalarında İstanbul’da CMK 250. maddeyle yetkili bazı cumhuriyet savcısı ve hâkimlerle ilgili tekliflerin “bu kişiler hakkındaki şikâyet ve başvuruların yasal gereği yapıldıktan sonra”görüşülmesine karar verildiği anımsatılarak aradan geçen süreye rağmen bu konuda bakanlığın kurulun önüne taslak getirmediği, kurul çalışmalarını engelleyici müdahalelerde bulunduğu ifade edildi.
Özbek, HSYK çıkışında soruları yanıtlarken, “Sayın Adalet Bakanı’nın, kuruldaki başkanlık sıfatı ile yürütmenin bir üyesi sıfatını tam ayırmamasından kaynaklanmaktadır. Bizim mevcut olan herhangi bir dava ile herhangi bir yerde yapılan bir soruşturma ile ilgili bir sorunumuz yok” dedi. Özbek, bakanlığın kararnameyi geri çekmesinin hukuki sonuçlar doğuracağını da kaydetti.
Cumhuriyet’e konuşan HSYK üyesi Ali Suat Ertosun da özel yetkili mahkemelerin yapısının değiştirilmesinin söz konusu olmadığını kaydederek “Nasıl başka bir mahkemedeki bir hâkim başka yere alınıyorsa, özel yetkililerdekiler de alınabilir. Biz alalım da demedik. Durumlarını değerlendirelim dedik. Bunu biz sormayacağız da kim soracak? Bunun neden yapı değiştirmek diye kastedildiğini anlamıyorum. Demek ki orada kemikleşmiş yapı var. Peki bu kemikleşmiş yapı birtakım rahatsızlıklar veriyorsa değiştirilmesi gerekmez mi?” görüşünü kaydetti. Bakanlığın kararnameyi 12 Eylül sonrasına bırakıp bırakmayacağıyla ilgili soru üzerine Ertosun, “12 Eylül sonrasına bırakılması hukuki ve etik olmaz” dedi. “Bu son bunalımın son derece önemli” olduğunu dile getiren Ertosun, kurulun tarihinde ilk kez adli tatilde çalışma kararı aldığını belirtti.
HSYK’deki krizin, özel yetkili mahkemelerde görevli 24 hâkim ve savcının görev yerinin değiştirilmesi önerisi üzerine yaşandığı belirtildi. Bu isimlerin büyük bölümünün Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda görevli olduğu iddia edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ile cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Fikret Seçen ile İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi İdris Asan, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Ali Efendi Peksak’ın bunlar arasında olduğu bildirildi. Ayrıca Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak ile Erzurum’daki bazı savcı ve hâkimlerin de yerinin değiştirilmek istendiği dile getirildi.
"SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR, SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder