MHP DEN TEPKİ
MHP, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanan
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi, Sakarya Milletvekili Münir Kutluata ve
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine kesinlikle karşı olmadıklarını ancak, " sonu ihanete " ulaşacak bir yasa ile muhatap olma endişesini taşıdıklarını söyledi.
Şandır, MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi, Sakarya Milletvekili Münir Kutluata ve Antalya Milletvekili Mehmet Günal ile birlikte parlamentoda düzenlediği basın toplantısında TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanan " Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Devleti Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri İle İhale İşlemleri Hakkında Kanun Tasarısı " hakkında düşüncelerini açıkladı.
MHP, olarak bu yasa ile getirilmek istenilen hususların ülkenin güvenliği ve geleceği açısından tehlike teşkil ettiğini belirten Şandır, şöyle dedi: " Bu kanunla Türkiye - Suriye sınırında bulunan toplam 205 bin dekar tarım arazisi, mayınlardan temizlenecek ve mayınları temizleyecek firmaya bu işlem karşılığında 49 yıllığına kiraya verilecektir. Kanun tasarısı, hükümet tarafından 'mayın temizleme faaliyetlerinin esas ve usullerinin belirlenmesi amacı'gerekçe gösterilerek düzenlenmiştir. Ancak daha sonra tasarıya 'ihale işlemleri'ilave edilerek 'adrese teslim ihale şartnamesi'haline getirilmiştir.
Mayından temizlenecek tarım arazisine bitişik tüm hazine arazileri de bu kapsamda mayınları temizleyecek firmaya 49 yıllığına verilebilecektir. Hudut boylarındaki TİGEM arazileri ve çiftçinin elinde kiralık olarak bulunan hazine arazileri buna dahil edilebilecektir. İhale usulleri mevcut hiçbir kanuna tabi olmadan doğrudan Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecektir.
"YÜZ BİNLERCE DEKAR VATAN TOPRAĞI..."
Çıkartılmak istenen yasayla uluslar arası hukukun güvencesi altında bir özel sözleşme ile yüz binlerce dekar verimli vatan toprağının yabancı kuruluşların kontrolüne geçebileceği uyarısında bulunan Şandır, Türkiye ile Suriye sınırında uluslar arası piyasalarda hisseleri satılabilen yabancı kimlikli bir "tampon Bölge" oluşturulmasının mümkün olabileceğine dikkati çekti.
"AB'nin Katılım Ortaklığı Belgesinde istediği 'Hudutların ortak kontrolü'hususu ve yabancılara tarım arazileri dahil satışın kolaylaştırıldığı ve bundan faydalanarak GAP Bölgesinden
MHP'li Şandır, Türkiye ile Suriye arasında ki sınır boyunca ve tamamen bizim tarafımızda kalan
Suriye'den Türkiye'ye yönelecek bir tehdidin olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını, sınırların koruması için de mayın döşemek ihtiyacında olmadıklarına inandıklarını belirten Şandır, "İtirazımız; mayınların temizlenmesi karşılığında bu arazilerin kullanımının 49 yıllığına mayınları temizleyecek firmaya yap-işlet devret modeli ile verilmesidir. Bunu, ülkemizin güvenliği, ekonomik çıkarları ve komşumuz Suriye için getireceği güvenlik tehdit ihtimalinin dostluğumuza vereceği zarardır.
İtirazımız; Bu sakıncalar bazı yetkili kurumlar tarafından raporlanmış olmasına rağmen hükümetin, bu kanunu ısrarla bu şekilde çıkarmak istemesinedir" diye konuştu.
Hükümete, "Neden çok teknik bir konu olan mayın temizleme
Şandır, ihaleyi alması muhtemel İsrail veya Amerikalı firmaların bu araziler üzerindeki tasarruf hakkının Türkiye-Suriye ve bölge barışı için bir tehdit oluşturabileceğini vurgulayarak, bu arazilerin bölgelerde yaşayan ve tarımla uğraşan vatandaşlarımıza kiralamanı gerektiğini kaydetti.
"SORUMLU MSB VE TSK'DIR"
MHP İzmir Milletvekili Erdal Sipahi de mayın temizleme işleminde sorumluluğun Milli Savunma Bakanlığında ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde olduğunu belirtti. Sınırdaki mayınların 50 yıldır orada olduğunu ve yerlerini en iyi TSK'nın bildiğine ifade eden Sipahi, kendilerine "sınırların TSK tarafından temizlenemeyeceğinin" söylendiğini ancak TSK tarafından "temizleyemeyeceklerine yönelik" bir tek açıklamanın bulunmadığını dile getirdi.
Sipahi, 1984-85 yılları arasında ve o zamanki teknoloji ile Mardin'in Nusaybin ilçesi ile Şırnak'ın Cizre ilçesi arasındaki 50 metre derinliğinde 500 kilometre uzunluğundaki bir arazinin TSK tarafından temizlendiğini ellerinde de konu ile ilgili olarak belgelerin bulunduğunu bildirdi.
Mayınlı arazilerin temizlenmesi için Savunma Sanayi Müsteşarlığının 50 adet mayın temizleme aracı alınmasına yönelik bir proje üzerinde çalıştığını anımsatan Sipahi, bölgenin 1. derece askeri alan olduğunu buralara yaklaşmak dahil resim bile çekilemeyeceğini söyledi.
MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata ise bu güne kadar komisyonun yaptığı çalışmaları anlattı."GAFLET ÖTESİ"
Tekrar, söz alan Mehmet Şandır, tasarının "Milli Güvenlik" için sakıncalı olduğunu bildirdi. Şandır, Danıştayın da bu şekli ile ihaleye çıkılamayacağı yönünde kararı olmasına rağmen konunun tekrar TBMM gündemine getirilmesini eleştirdi. Hükümeti uyaran Şandır, konunun "Gaflet ötesi" olduğunu savundu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder