MASONLAR KUZEY AZERBAYCAN'A EL ATTI!
Türkiye'deki masonlar, Azerbaycan'da bağımsız bir
locanın kurulması için çalışmalarını tamamladı. Hür ve Kabul Edilmiş
Masonlar Büyük Locası'nın yayın organı Tesviye dergisinde, bağımsız bir
Azerbaycan Büyük Mason Locası'nın yakında kurulacağı belirtilerek,
kurucu olmak isteyen "Kardeşlerin' ismini içeren liste ile,
Azerbaycan'da misyonu devralacak temsil ve temessül yeteneğine sahip
'haricileri tekris etme' yolunda çalışmalar başladığı bildirildi.
Bugün
değişik vadilerde Loca çalışmalarına muntazaman devam etmekte olan
'Kardeşler ve tekris olmayı bekleyen hariciler, Bağımsız Azerbaycan
Büyük Locası'nın kurulmasında üzerlerine düşen onur verici görevi
gerçekleştirecekler" denildi.
SOVYETLER BİRLİĞİ DÖNEMİNDE YASAKTI
SovyetlerBirliği döneminde yasak olan masonik örgütlenme, Sovyetlerin
dağılmasından sonra da Azerbaycan'da mevcut yasal mevzuat gerekçe
gösterilerek engellenmişti.
2003 yılında "Hazar Locası" olarak Türkiye Büyük Mason Locası bünyesinde faaliyete başlanmış, ancak bir türlü Azerbaycan Büyük Locası kurulamamıştı. Siyasi bir takım girişimler sonucunda şimdi bu aşamaya gelindiği bildirildi.
TÜRKİYE'DE EĞİTİM
Türkiye Büyük Mason Locası, 14 Haziran 2003 tarihli toplantısında, ileride Azerbaycan'da kurulması düşünülen bağımsız bir Büyük Loca'nın çekirdeğini oluşturacak bir Loca kurulması için çalışmalara başlanması kararı almıştı.
Bu amaçla "Üçgen"ler olarak bilinen İstanbul,Ankara, İzmir Vadileri'nden beşer yetkili masonun katılımıyla bir komisyon kurulmuş, "Yeni Ufuk" adı verilen komisyonun başkanlığına da bir Azerbaycanlı olan Behzat Rızvani getirilmişti. Komisyonun sekreterliğini ise Ankara Vadisi'nden Ali Herischi üstlenmişti.
2003 yılından bu yana Azerbaycan'da yürütülen çalışmalarda Azerbaycanlı mason sayısının bir kaç misline katlandığı, mason olan Azerbaycanlıların Türkiyeli masonlar tarafından eğitildiği belirtildi.
REKLAM YAYINLAMA KARARI ALDI
Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın yayın organı olan Tesviye dergisi reklam yayınlama kararı aldı.
Dergi, daha önce de bir dönem reklam kabul etmiş, ancak Loca'nın tepkisi üzerine reklam yayınlamaktan vazgeçilmişti.
Loca'nın son toplantısında yeniden ele alınan reklam konusu, ara bir formülle tekrar benimsendi. Reklam verecek üyelerin müracaatları önce bir komisyon tarafından değerlendirilecek ve değerlendirme sonucu yayınına izin verilecek.
Yeni Şafak
----------------
HAZAR’DAN KARADENİZ’E KANAL AÇALIM' DEDİ
St.Petersburg’taki uluslararası foruma katılan Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Orta Asya’nın enerji ihracatında güçlü bir yeni rota oluşturulabilmesi için Hazar Denizi’nden Karadeniz’e uzanan 1000 km’lik bir kanal açılmasını önerdi.
11 Haziran 2007
Her iki bölgenin de enerji zengini olduğunu, ancak enerjinin dünya piyasalarına ulaştırılması gerektiğini belirten Nazarbayev, "Rusya üzerinden geçecek bu kanal bütün Orta Asya açısından güçlü bir koridor olacaktır" dedi. Nazaryabev muhtemel rota ile ilgili detaya girmedi. İki deniz arasındaki dağlık bölge üzerinde Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya’nın güney kesimleri ve Türkiye’nin kuzeydoğusu bulunuyor.
HAZAR-KARADENİZ KANALI TEKRAR GÜNDEMDE
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Orta Asya
ülkelerini Hazar Denizi üzerinden Karadeniz'e bağlayacak Avrasya su
yolu için çalışmaları başlattı.
Orta Asya'nın en büyük çıkmazı olan denizlere kapalı oluşunun ne zaman sona ereceği halklar tarafından merak ediliyor. Bu bağlamda Avrasya su yolu projesi bölge için hayati önem arz ediyor.Karadeniz ile Hazar Denizini birleştirmek içinilk kazmanın Sokollulu Mehmet Paşa tarafından 1570'li yıllarda
vurulduğu proje, son günlerde tekrar gündeme geldi. Özellikle de Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, projeyi hayata geçirmek için özel gayret sarf ediyor.Nazarbayev, 2007 Haziranında Sankt
Peterburg'da yapılan uluslar arası ekonomik forumundaki konuşması
sırasında konuyu gündeme getirerek, projenin hayata geçirilebilmesi
için gerekli olan 6 milyar doların kolaylıkla bulunabileceğini ifade
etmişti.Orta Asya ülkelerinin su yolu ile açık denlere
çıkma çabalarına Rusya temkinli yaklaşıyor ve kanalın kendi
topraklarından nehirler yoluyla gerçekleştirilmesini istiyor. Bu ise
projenin 1000 km . daha uzaması demek olduğundan Kazakistan yönetimi
tarafından kabul edilmiyor.
Kazakistan tarafı Putin yönetiminin tepkisini azaltmak için Rusya'yı projenin hayata geçirilme çalışmalarına katılmaya davet etti.
Bu bağlamda Kazakistan ile Rusya ulaştırma bakanlıkları tarafından oluşturulan çalışma grubu iki gün önce Astana'da konu ile ilgili bir toplantı düzenledi. Toplantıda Hazar denizi ve Azov-Karadeniz havzaları arasında su yolu nakliyat/ulaşım kanalının inşaatı projesinin, Kazakistan ile Rusya ortaklığı ile başlatılması konusu masaya yatırıldı.
Kazakistan ulaştırma bakanlığının bildirdiğine göre: 'Çalışma gurubu temel olarak Avrasya Gelişim Bankasının sunduğu,iki projenin teknik- ekonomik özelliklerinin karşılaştırmalı değerlendirmesinin yapılmasını kabul etmiş bulunmaktadır. Bu projelerden ilki, Hazar denizi ve Azov-Karadeniz havzaları arasındaki su yolu projesinin Kumo-Manıç 'Avrasya' çukurunda kazılması, ikincisi ise Volga-Don gemi nakliyat kanalının ikinci kolunun inşasıdır.'denildi.
Bildiride, ortak komisyonun teknik ödevi bitirerek, iki projenin teknik ve ekonomik donanımlarının karşılıklı değerlendirlebilmesinin gereği lirtiliyor.
Mühendis ve danışmanların işe alınması için jüri oluşturulması da isteniyor.
Bildiride, ortak çalışma gurubunun,'Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in, 10 Mayıs 2007 de Vladimir Putin'in Astana'ya resmi ziyareti sonunda verdiği emrin yerine getirilmesi için oluşturulduğu hatırlatılıyor.
Kazakistan-Rusya Bakanlıkları arası ortak çalışma gurubunun kadrosuna, bu tür büyük projelerin yapılmasında deneyimli jeoloji ve hidroteknik alanında uzman bilim adamları da alınacak.
Rusya'nın iki denizin birleştirilmesi için ortaya attığı Volga-Don kanalı projesine göre, Nazarbayev'in bilim adamlarına hazırlattığı yine Rusya toprakları üzerinden geçecek olan Avrasya kanalı 1000 km . daha kısa.
İlk kez Sokollu Mehmet Paşa zamanında kazılmaya başlanan proje, Kanuni Sultan Süleyman'ın ölümü nedeniyle bitirilememişti. Bölge idarecilerinin okyanuslara açılma hayali 1936 yılında tekrar gündeme geldiyse de bir takım sebeplerden dolayı yine hayata geçirilememişti. Bu proje için Avrasya Gelişim Bankası kurulu,bu senenin Ağustos ayında, Hazar denizi ve Azov-Karadeniz havzaları arasında kanalının kazılması için gerekli olan teknik- ekonomik ekipmanların değerlendirmesinin yapılması için para verilmesini onaylamıştı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder